Τουρκία: Αφήνει ανοικτό το θέμα σε διεθνές δικαστήριο για την ΑΟΖ

Τουρκία Ισραήλ ΑΟΖ
Ο χάρτης με τις τουρκικές επιδιώξεις για τις ΑΟΖ που δημοσιεύει η Ισραηλινή εφημερίδα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να οδηγηθεί το θέμα των θαλασσίων ζωνών σε διεθνές δικαστήριο αφήνει η Τουρκία χωρίς να αναφέρονται ευθέως στη Χάγη, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες. Οι τουρκικές πηγές υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι εφικτή εάν ακολουθηθούν η ίδια φιλοσοφία και οι αρχές διαβούλευσης που τηρήθηκαν κατά τις πρόσφατες συμφωνίες για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Τουρκικές πηγές ανέφεραν μάλιστα ότι διαπιστώνουν μικρή μετατόπιση στις θέσεις της ελληνικής πλευράς.

Παράλληλα, χτες η Άγκυρα άφησε να εννοηθεί ότι θα σταματήσει να προσεγγίζει για έρευνες περιοχές που πλήττουν ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Ειδικότερα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε ότι δεν βρέθηκε φυσικό αέριο και συνεπώς η Άγκυρα δεν θα κάνει γεωτρήσεις σε περιοχές που όπως είπε, ενδεχομένως ενοχλούν την Ελλάδα. Δηλώσεις που δεν έχουν να κάνουν με την πραγματικότητα των ιμπεριαλιστικών σχεδίων περί συνδιαχείρισης των ενεργειακών πόρων στο Αιγαίο και Αντ. Μεσόγειο, όπου και οι δυο αστικές τάξεις ‘κονταροχτυπιούνται’ για τα μερίδια.

Παράλληλα η Τουρκία διεκδικώντας μερίδιο απο την ενεργειακή λεία και την συνδιαχείρισή της, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ κατηγόρησε την Ελλάδα για αδιαλλαξία και κλιμάκωση της έντασης και διεμήνυσε πως η Τουρκία θα προστατεύσει όχι μόνο τα δικά της «δικαιώματα» αλλά και των Τουρκοκυπρίων.

«Συνεχίζουμε επίσης τις δραστηριότητές μας για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων μας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου. Παρά τις θετικές και εποικοδομητικές προσπάθειες της Τουρκίας, η Ελλάδα η οποία μιλάει πάντα περί διεθνούς δικαίου, συνεχίζει την αδιάλλακτη στάση κλιμακώνοντας την ένταση σε σχεδόν κάθε θέμα. Έχουμε κάποιες ελπίδες προερχόμενες από τις πρόσφατες συναντήσεις του προέδρου μας με τον Μητσοτάκη και της Συνόδου του ΝΑΤΟ για τη δημιουργία μιας θετικής ατζέντας, όμως οι Έλληνες γείτονές μας συνεχίζουν να επιμένουν και να διατηρούν πεισματικά αρνητικές στάσεις. Δηλώνουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να προστατεύουμε όχι μόνο τα δικά μας δικαιώματα αλλά και τα δικαιώματα και συμφέροντα των ‘’Κύπριων’’ αδελφών μας», τόνισε ο Ακάρ.

Το ΚΚΕ υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας απο την σκοπιά της εργατικής τάξης και των λαϊκών δυνάμεων, ως στοιχείο της πάλης για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου. Τα κυριαρχικά δικαιώματα, δεν μπορούν να τα εγγυηθούν οι αστικές κυβερνήσεις και οι ιμπεριαλιστικές συμφωνίες, και το Δικαστήριο της Χάγης λειτουργεί με σκοπιμότητες.

Με πληροφορίες από skai.gr

Δείτε ακόμα...