Άγκυρα: Εντείνει τα παζάρια εφ’ όλης της ύλης

Από την επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας, Ρ.Τ. Ερντογάν στα Κατεχόμενα της Κύπρου - Ιούλης 2021
Από την επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας, Ρ.Τ. Ερντογάν στα Κατεχόμενα της Κύπρου – Ιούλης 2021 / Πηγή: Turkish Presidency

Μιλώντας στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο διευθυντής Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν ανέδειξε ότι η Άγκυρα θα εντείνει τις πιέσεις για παζάρια εφ’ όλης της ύλης και με τους δικούς της όρους. Έτσι, με φόντο και την ετοιμότητα που η τουρκική πλευρά εξέφρασε την περασμένη βδομάδα ακόμα και για προσφυγή στη Χάγη για τις διαφορές με την Ελλάδα και με «οδηγό» τις συμφωνίες Αθήνας με Ρώμη και Κάιρο, μετέφερε την «προσδοκία» της γειτονικής χώρας να μην επιμένει η ελληνική πλευρά «στους μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς της και να σκεφτεί τρόπους εκμετάλλευσης του πλούτου της περιοχής από κοινού».

Υποστήριξε ότι οι διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεν μπορούν να «τερματιστούν» μόνο από τα δύο κράτη, αλλά «καθόμαστε, συνομιλούμε κι αν μείνει κάποιο θέμα που δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε, τότε το οδηγούμε σε έναν μηχανισμό που βρίσκεται στο καταστατικό του ΟΗΕ. Δηλαδή αυτοί οι δύο παράγοντες (σ.σ. διάλογος ή δικαστήρια) δεν είναι εναλλακτικοί, αλλά συμπληρωματικοί».

Διχοτόμηση της Κύπρου

Η πιο ρεαλιστική λύση είναι αυτή των δύο κρατών

Φαχρετίν Αλτούν, Διευθυντής Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας

Σε σχέση με το Κυπριακό ο Αλτούν ξεκαθάρισε τις προθέσεις της Άγκυρας για οριστική διχοτόμηση του νησιού, τονίζοντας ότι «όλοι βλέπουν πως δεν είναι δυνατόν να υπάρχει συμβίωση κάτω από την ίδια στέγη. Θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, αν δεν θέλουμε να αφήσουμε αυτή τη διαφορά ως κληρονομιά για τα παιδιά μας. Η πιο ρεαλιστική λύση είναι αυτή των δύο κρατών».

Αξιοποίηση του προσφυγικού στα γεωπολιτικά παζάρια

Με αφορμή ερώτηση για το Προσφυγικό και την ευρωτουρκική συνεργασία ο Αλτούν, δείχνοντας πώς οι πρόσφυγες αξιοποιούνται στα γεωπολιτικά παζάρια, ανέφερε ότι «ισχυρή Τουρκία σημαίνει ισχυρή Ευρώπη» και ότι «ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του Προσφυγικού είναι να λυθούν τα προβλήματα στην πηγή τους, η υποστήριξη στην Τουρκία». Νωρίτερα άλλωστε είχε σπεύσει να αναφέρει ότι «σήμερα παίζουμε (σ.σ. οι Τούρκοι) έναν αποτελεσματικό και εποικοδομητικό ρόλο από την Αφρική μέχρι τη Λατινική Αμερική, τον Καύκασο, την Κεντρική Ασία, τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή».

Βαθιές, πολυεπίπεδες και μακροχρόνιες οι σχέσεις με τις ΗΠΑ

Τέλος, αναφερόμενος στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας έσπευσε να ξεκαθαρίσει ξανά ότι οι διμερείς σχέσεις είναι «βαθιές, πολυεπίπεδες και μακροχρόνιες». Ενώ έφερε ως το «καλύτερο παράδειγμα» τα «βήματα που θα κάνουμε μαζί (σ.σ. με τις ΗΠΑ) στο Αφγανιστάν» ώστε «να βάλουμε τα προβλήματα σε παρένθεση και να στοχεύσουμε σε τομείς συνεργασίας».

Με πληροφορίες από «Καθημερινή της Κυριακής»

Δείτε ακόμα...