Άγκυρα: Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ δεν έχει καμία ισχύ

Τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis»
Φώτο Αρχείου / Τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» / Πηγή: Marine Traffic

Καμιά ισχύ και αξία δεν έχει για την Άγκυρα η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ για την νέα ΝAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία για το Oruc Reis, σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, το οποίο χαρακτηρίζει “μαξιμαλιστικές” τις αξιώσεις της Ελλάδας για τα θαλάσσια όρια. Θέση που αποτυπώνει την σιγουριά που εξασφαλίζει από την Έκθεση του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ που δεν αναγνωρίζει τα 10 ν.μ. εναέριο χώρο της Ελλάδας και ανοίγει θέμα χωρικών υδάτων μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας με στόχο την απεμπόλιση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και συνεκμετάλλευση. Σιγουριά που αποπνέεται από τη στάση της ΕΕ, των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στη στρατηγική στης συνδιαχείρισης, με την εποπτεία των ΗΠΑ,ΝΑΤΟ.

Η προκλητικότητα ταιριάζει με το ‘ύφος’ του ιμπεριαλιστή ‘περιφερειάρχη’ που του εξίσου του δίνουν άλλοι ιμπεριαλιστές όπως ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία στο πλαίσιο της διεκδίκησής τους η Τουρκία να είναι με το δικό τους μέρος.

Έτσι, σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ, αναφέρει ότι “το ελληνικό ΥΠΕΞ εξέδωσε άλλη μια ανακοίνωση με την οποία επανέλαβε τις γνωστές του αντιρρήσεις σχετικά με τις σεισμικές έρευνες που το πλοίο μας Oruc Reis συνεχίζει να διεξάγει στην υφαλοκρηπίδα μας στην ανατολική Μεσόγειο. ‘Αυτές οι δηλώσεις βασίζονται στις μαξιμαλιστικές αξιώσεις της Ελλάδας για τα θαλάσσια όρια οι οποίες είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή πρακτική και δεν έχουν καμιά  ισχύ και αξία για εμάς”, αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Προσθέτει ότι “η Τουρκία θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα να προστατεύει τόσο τα δικά της νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα όσον και της «ΤΔΒΚ» (ψευδοκράτος).

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, “εάν η Ελλάδα είναι ειλικρινής όπως δήλωσε στην ανακοίνωσή της ότι θέλει λύση, πρέπει αντί να κάνει δηλώσεις που να αυξάνουν την ένταση, στρατιωτικές δραστηριότητες και να υποκινεί παραπλανώντας τρίτα μέρη εναντίον της Τουρκίας, να δώσει θετική απάντηση στην έκκληση μας για διάλογο άνευ όρων”. 

ΠΗΓΗ: sigmalive, real.gr

Δείτε ακόμα...