Άγκυρα: Ολοκληρώθηκε ο 63ος γύρος διερευνητικών Ελλάδας – Τουρκίας

Dynamic Manta 21 με την Νατοϊκή Αρμάδα SNMG2 - Στο τέλος του σχηματισμού η Τουρκική κι Ελληνική Φρεγάτα
Φώτο Αρχείου / Dynamic Manta 21 με την Νατοϊκή Αρμάδα SNMG2 – Στο τέλος του σχηματισμού η Τουρκική κι Ελληνική Φρεγάτα / Πηγή: MARCOM

Ολοκληρώθηκε χθες στην Άγκυρα ο 63ος γύρος των λεγόμενων διερευνητικών επαφών ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, με ζητούμενο τις απαραίτητες «διευθετήσεις» ώστε να «τρέξουν» τα σχέδια του κεφαλαίου και να διασφαλιστεί η ΝΑΤΟική συνοχή στην περιοχή.

Καθώς, βέβαια, κάθε αστική τάξη διεκδικεί αναβάθμιση των συμφερόντων της και ένα καλύτερο κομμάτι από τη «μοιρασιά της λείας» στην περιοχή, το χτεσινό επεισόδιο διήρκεσε λιγότερο από 2 ώρες και χωρίς κάποιο ορατό αποτέλεσμα.

Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν ο πρέσβης επί τιμή Π. Αποστολίδης, και της τουρκικής ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν. Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, οι συνομιλίες αφορούν τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, ωστόσο η τουρκική πλευρά επιμένει ότι στο τραπέζι τίθενται όλα τα θέματα, μέχρι και η αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, η κυριαρχία ορισμένων εξ αυτών καθώς και η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη.

Πηγές από την Τουρκία αναφέρουν ότι οι δύο αντιπροσωπείες εξέθεσαν τις θέσεις τους και μέχρις εκεί, αφού δεν φάνηκε να υπάρχει «πολιτική βούληση» για να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα στο παζάρι. Διαβεβαιώνουν, ωστόσο, ότι κοινή βούληση είναι να μείνουν οι δίαυλοι ανοιχτοί, να συνεχιστεί ο «διάλογος», με τον επόμενο, 64ο γύρο, πιθανόν σε ένα εξάμηνο, αυτήν τη φορά στην Ελλάδα.

Αντίστοιχα, διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, μεταφέροντας το κλίμα από πλευράς της ελληνικής αντιπροσωπείας, ανέφεραν ότι «δεν έγινε βήμα πίσω στις τουρκικές διεκδικήσεις, αλλά και κανένα βήμα προόδου».

Σε κάθε περίπτωση, δεν περνά απαρατήρητο ότι ήταν ο τρίτος γύρος διερευνητικών επαφών που έγινε φέτος, με αυτήν την πύκνωση να μαρτυρά και την πρεμούρα τους να «τρέξουν» διευθετήσεις, στο φόντο και της αναδιάταξης των δυνάμεων ΗΠΑ – ΝΑΤΟ στην περιοχή και της όξυνσης των ανταγωνισμών.

Προηγουμένως, ο Κυρ. Μητσοτάκης σε άρθρο του στην ιστοσελίδα «Liberal» σημείωνε ότι η κυβέρνησή του «εργάζεται πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και των σχέσεων καλής γειτονίας». Παρά τις νέες παραγγελίες για πλοία και αεροσκάφη, υποστήριζε πως δεν έχει πρόθεση να μπει σε «κούρσα εξοπλισμών» με την Τουρκία, πως «σέβεται και στηρίζει τους συμμάχους της, αλλά παράλληλα δεν κάνει εκπτώσεις στα δίκαιά της», κάνοντας εμμέσως και ο ίδιος σαφές ότι το παζάρι των δύο αστικών τάξεων γίνεται εντός «συμμαχικού» – ΝΑΤΟικού πλαισίου, όπου δεν υπάρχει καμία διασφάλιση για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Δείτε ακόμα...