Αιγαίο: «Ασκήσεις πολέμου» βομβαρδιστικών των ΗΠΑ, με το βλέμμα στη Ρωσία

ΗΠΑ - Αμερικανικό τηλεκατευθυνόμενο βομβαρδιστικό MQ-9-Reaper
Φώτο Αρχείου / Αμερικανικό τηλεκατευθυνόμενο βομβαρδιστικό MQ-9-Reaper / Πηγή: US Military

Αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά πέταξαν χτες πάνω από το Αιγαίο, ενώ τις αμέσως επόμενες μέρες μαχητικά τους ξανοίγονται σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών με την «ομπρέλα» ασκήσεων. “Ασκήσεις πολέμου”, κλιμακώνουν την αντιπαράθεση των ΗΠΑ με τη Ρωσία. Στόχος των ΗΠΑ η παρατήρηση των κινήσεων του ρωσικού Στόλου από τα Δαρδανέλια έως τη Συρία.

U.S. European Command

Χτες, ανακοινώθηκε από την U.S. European Command (USEUCOM, η διοίκηση των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, υπεύθυνη για τις επιχειρήσεις τους στην Ευρώπη, τμήματα της Ασίας και της Μέσης Ανατολής, στον Αρκτικό και τον Ατλαντικό Ωκεανό:

«Στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών της USEUCOM για την επίδειξη των εκτεταμένων δυνατοτήτων των στρατηγικών βομβαρδιστικών αεροσκαφών της Αμερικής, 2 βομβαρδιστικά αεροσκάφη B-1 Lancer των ΗΠΑ που σταθμεύουν στην Αεροπορική Βάση Ellsworth στη Νότια Ντακότα, πραγματοποίησαν σήμερα αποστολές υπέρπτησης στο Αιγαίο Πέλαγος», συγκεκριμένα στο βόρειο, σύμφωνα με πηγές. Σε αυτήν τη «μονοήμερη αποστολή των υπερηχητικών βαρέων βομβαρδιστικών» καλύφθηκαν συνολικά 12.000 ναυτικά μίλια, και «απέδειξε στα κράτη συμμάχους και εταίρους ότι οι ΗΠΑ παραμένουν σταθερές στη δέσμευσή τους για την ευρωπαϊκή ασφάλεια». Συνεχίζοντας η ανακοίνωση, τονίζει ότι τέτοιες αποστολές βομβαρδιστικών «πραγματοποιούνται στο ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων από το 2018, με περισσότερες από 200 εξόδους, σε συντονισμό με συμμάχους και εταίρους…αυτές οι αποστολές αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των μακροχρόνιων επιχειρήσεων για την αύξηση της ετοιμότητας και της διαλειτουργικότητας με τους συμμάχους και εταίρους».

Αυτή η στρατιωτική ‘επίδειξη’ δεν είναι τυχαία ότι συντελείται σε μια περίοδο όπου η ένταση ανεβαίνει στη Μαύρη Θάλασσα με την ενεργητική στάση της Ουκρανίας η οποία περιλαμβάνεται στους- «εταίρους» του ΝΑΤΟ. Το 1991 έγινε μέλος του Συμβουλίου Βορειοατλαντικής Συνεργασίας και το 1994 του προγράμματος Συνεργασίας για την Ασφάλεια. Το 1997 ιδρύθηκε η Επιτροπή ΝΑΤΟ – Ουκρανίας (NUC, NATO – Ukraine Comission), η οποία αποτελεί επισήμως τον «κύριο μοχλό συνεργασίας και εμβάθυνσης του πολιτικού διαλόγου ΝΑΤΟ – Ουκρανίας».

ΓΕΕΘΑ: «Ρεαλιστική επιχειρησιακή εκπαίδευση σε συνθήκες που προσομοιάζουν σε περιβάλλον πολλαπλής απειλής»

Παράλληλα, άλλα αμερικανικά «F-16» μεταστάθμευσαν από το Αβιάνο στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας για να συμμετάσχουν τις αμέσως επόμενες μέρες, 12 – 22/4, στην Πολυεθνική Διακλαδική Ασκηση Μεσαίας Κλίμακας «ΗΝΙΟΧΟΣ 21», που οργανώνει το ΓΕΕΘΑ. Ενώ πριν λίγες μέρες υπήρξε και αερογέφυρα με ελληνικό μεταγωγικό να μεταφέρει προσωπικό και υλικό των Αμερικανών από το Αβιάνο. Οι ΗΠΑ θα μετάσχουν στην άσκηση και με μη επανδρωμένο MQ-9 που πετά από βάση τους στη Ρουμανία, όπως και με ιπτάμενο τάνκερ τους, KC-135, από βάση τους στη Βρετανία, ενώ θα αξιοποιηθεί και προσωπικό τους που υπηρετεί στη Γερμανία.

Στην «ΗΝΙΟΧΟΣ» θα συμμετάσχουν, επίσης, με προσωπικό και μέσα η Γαλλία (μαχητικά «RAFALE» και M-2000 D), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (μαχητικά «F-16»), η Ισπανία (μαχητικά F/A-18 HORNET), το Ισραήλ (μαχητικά «F-15» και «F-16»), ο Καναδάς (με προσωπικό) και η Κύπρος (με ελικόπτερο και προσωπικό), καθώς και με παρατηρητές οι Αυστρία, Αίγυπτος, Ιορδανία, Ρουμανία και Σλοβενία.

Από την άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ 2019
Από την άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ 2019 / Πηγή: Eurokinissi

Η άσκηση θα λάβει χώρα σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών και θα συνδυαστεί με την άσκηση «ΛΑΙΛΑΨ 21» του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ θα συμμετάσχουν και μονάδες της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ και του Στρατού Ξηράς, με εκτέλεση σύνθετων σεναρίων Διακλαδικών Επιχειρήσεων.

Το ΓΕΕΘΑ μιλά για «ρεαλιστική επιχειρησιακή εκπαίδευση σε συνθήκες που προσομοιάζουν σε περιβάλλον πολλαπλής απειλής», ενώ όπως τονίζει ο διοικητής των αεροπορικών δυνάμεων των ΗΠΑ που επιχειρούν σε Ευρώπη και Αφρική (USAFE – AFAFRICA), πτέραρχος Jeff Harrigian, «η “ΗΝΙΟΧΟΣ” (…) δημιουργεί ευκαιρίες για να βελτιώσουμε τις κρίσιμες δεξιότητες που ενισχύουν τη διαλειτουργικότητά μας».

QUAD – Γαλλία Ελλάδα Ιταλία Κύπρος

Την ίδια στιγμή και στο πλαίσιο εμβάθυνσης της εμπλοκής των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε όλα τα πεδία του πολέμου, Έλληνες και Γάλλοι, μαζί και Κύπριοι έκαναν χτες άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας QUAD, η οποία επισήμως «αναφέρεται στη συλλογική πρόθεση και δέσμευση της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Κύπρου στην εφαρμογή και στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS) και στην προαγωγή και διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή, καθώς και στη συνεισφορά τους στη διαφύλαξη της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας

Παράλληλα, συνεχίζεται και η συνεργασία ελληνικών και τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Το ναρκοθηρευτικό «Ευρώπη» εντάχθηκε και επισήμως στη ΝΑΤΟική αρμάδα SNMCMG2, η οποία υπό τουρκική διοίκηση συμμετείχε προηγουμένως στην πολυεθνική άσκηση ναρκοπολέμου «ΑΡΙΑΔΝΗ 21» του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου.

Αξιοπρόσεκτο είναι δε το γεγονός ότι το τουρκικό ΠΝ έχει αυτό το διάστημα ενισχυμένη παρουσία στις αρμάδες του ΝΑΤΟ. Πέρα από τον ηγετικό του ρόλο στη SNMCMG2, η έτερη αρμάδα του ΝΑΤΟ που επιχειρεί σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα, η SNMG2 επισκέφτηκε Κωνσταντινούπολη και Σαμψούντα και έκανε συνεκπαίδευση με το τουρκικό ΠΝ, το οποίο έχει διαθέσει, επιπλέον, στην αρμάδα 2 πλοία του.

Θυμίζουμε επίσης, ότι την Τρίτη έγινε συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπειών του ΓΕΕΘΑ, του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς της Κύπρου, στο πλαίσιο της οποίας υπογράφτηκε το Πρόγραμμα Τριμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας για το 2021.

Με πληροφορίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ριζοσπάστης

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...