Αίγυπτος: Εκμετάλλευση θαλάσσιων οικοπέδων με την οποία σέβεται τις απαράδεκτες τουρκικές αξιώσεις

Χάρτης με τα όρια του τουρκολιβυκού συμφώνου και την μερική οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου
Χάρτης με τα όρια του τουρκολιβυκού συμφώνου και την μερική οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου / Πηγή: ΚΟΜ.ΕΠ.

Η Αίγυπτος ανακοίνωσε την εκμετάλλευση «οικοπέδων» στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου η οποία «σέβεται» τις απαράδεκτες τουρκικές αξιώσεις. Νέα δεδομένα πριν στεγνώσει το μελάνι από τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για μερική οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών. Θυμίζουμε ότι η συμφωνία αυτή δημιούργησε επικίνδυνο δεδομένο. Προέβλεπε ποσοστό 56% για την Αίγυπτο και 44% για την Ελλάδα, μετακίνηση της γραμμής οριοθέτησης προς βορρά, μειωμένη επήρεια ακόμα και για το μεγαλύτερο ελληνικό νησί -την Κρήτη. Άφηνε όλη την περιοχή ανατολικά του 28ου μεσημβρινού για μελλοντική οριοθέτηση. η Αίγυπτος ανακοίνωσε την εκμετάλλευση «οικοπέδων» στην εν λόγω περιοχή η οποία ‘σέβεται’ τις απαράδεκτες τουρκικές αξιώσεις.

Η Αιγυπτιακή Κρατική Εταιρία Πετρελαίου EGAS ξεκίνησε διεθνή διαγωνισμό για εκχώρηση αδειών ερευνών για υδρογονάνθρακες (και) σε θαλάσσια «οικόπεδα» ανατολικά του 28ου μεσημβρινού.

Σύμφωνα με αυτό, η χάραξη τμήματος αιγυπτιακού «οικοπέδου» (του MED-W18) ακολουθεί τη γραμμή που διεκδικεί στην περιοχή ως εξωτερικό όριο της ΑΟΖ της η Τουρκία, σύμφωνα και με τις συντεταγμένες που έχει καταθέσει η Αγκυρα μονομερώς στον ΟΗΕ, λίγες μέρες πριν από την υπογραφή του περιλάλητου τουρκολιβυκού μνημονίου.

Σύμφωνα με αυτό, φαίνεται πως το Κάιρο δέχεται την τουρκική θέση ότι δεν υπάρχει επήρεια των ελληνικών νησιών, συγκεκριμένα του Καστελόριζου, άρα δεν συναντώνται οι ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου στην Ανατ. Μεσόγειο, άρα υπάρχει μέση γραμμή μεταξύ των ακτών Αιγύπτου και Τουρκίας.

Χτες η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ερωτηθείσα για το θέμα αυτό και αν υπάρχει αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, απάντησε ότι «η Ελλάδα όπως γνωρίζετε έχει φιλικές σχέσεις με την Αίγυπτο, πάντα στο πλαίσιο ενός ανοιχτού και ειλικρινούς διαλόγου». Ενώ άλλες πηγές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση «διά της διπλωματικής οδού» έχει ζητήσει «εξηγήσεις» από την Αίγυπτο. Είχε προηγηθεί, την Παρασκευή, τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σ. Σούκρι, ενώ χτες είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Κύπριο ομόλογό του Ν. Χριστοδουλίδη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Δείτε ακόμα...