Αίγυπτος: Στην Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή ο Κυρ. Μητσοτάκης για «πράσινες» μπίζνες

EUROKINISSI

Στις εργασίες της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP27) στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου, συμμετείχε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, όπου βρήκε την ευκαιρία να προωθήσει τις πράσινες μπίζνες και τον στόχο της εγχώριας αστικής τάξης για τη μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο, που βάζει την χώρα ακόμη πιο βαθιά στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς,

Στο περιθώριο της διάσκεψης συναντήθηκε με τον Ειδικό Απεσταλμένο του Προέδρου των ΗΠΑ για το Κλίμα, Τζον Κέρι, τον οποίο ενημέρωσε για την προετοιμασία της διοργάνωσης της (ευρωατλαντικής κοπής) Διεθνούς Διάσκεψης «Our Ocean Conference» το 2024 στην Ελλάδα, αλλά και για τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στο σχέδιο «Green Shipping Challenge» των ΗΠΑ και Νορβηγίας.

Το σχέδιο επισήμως έχει στόχο την «ενθάρρυνση κυβερνήσεων, λιμένων και ναυτιλιακών εταιρειών να προχωρήσουν με συγκεκριμένα βήματα στην απανθρακοποίηση του ναυτιλιακού τομέα, το αργότερο έως το 2050». Αφορά βασικά κρατικά κονδύλια για τα οποία κονταροχτυπιούνται επιχειρηματικοί όμιλοι, προκειμένου να εκσυγχρονίσουν τους στόλους και τις υποδομές τους.

Άλλωστε ο Κυρ. Μητσοτάκης χαιρέτισε τις «πρωτοβουλίες» των ΗΠΑ για τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος της ναυτιλίας, τονίζοντας «τον κομβικό ρόλο της ελληνόκτητης ποντοπόρου ναυτιλίας -της μεγαλύτερης στον κόσμο- για την επιτυχία οποιουδήποτε στόχου ανάπτυξης βιώσιμων λύσεων στον τομέα», όπως είπε επιδιώκοντας τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της ντόπιας αστικής τάξης.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Τζ. Κέρι για τις «πρωτοβουλίες» της κυβέρνησης «ως προς τη διαφοροποίηση των πηγών και οδεύσεων ενέργειας και για τη μετατροπή της χώρας μας σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας που συνδέει Αφρική και ανατολική Μεσόγειο με την ανατολική Ευρώπη».

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός έλαβε μέρος, με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου και οικοδεσπότη της συνόδου COP27, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στην εκδήλωση υψηλού επιπέδου για την Πρωτοβουλία της Κύπρου και της Αιγύπτου «Coordinating Climate Change Actions in the Eastern Mediterranean & Middle East».

Στην παρέμβασή του, υπογράμμισε «τη σημασία της περιφερειακής συνεργασίας και του συντονισμού» για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στην ανατολική Μεσόγειο, με έμφαση στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις και στη διαχείριση φυσικών καταστροφών. Παρέπεμψε στο γεγονός ότι «εξετάζουμε, με τον Πρόεδρο Σίσι, να αναπτύξουμε μια νέα, σημαντική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, ώστε να είμαστε σε θέση να μεταφέρουμε φθηνή ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές -που θα παράγεται σε αυτό το μέρος του κόσμου- όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις ευρωπαϊκές αγορές που αποζητούν πιο φθηνή ενέργεια που προέρχεται από ΑΠΕ», σημείωσε.

Αναφερόμενος, δε, στις «προκλήσεις που προκαλεί η κλιματική κρίση στο πεδίο της πολιτικής προστασίας», επέμεινε για την «ανάγκη διεύρυνσης των διακρατικών συνεργασιών» π.χ. απέναντι σε πυρκαγιές ή πλημμύρες. «Και είναι σχετικά εύκολο και αποτελεσματικό να συνεργαζόμαστε όσον αφορά το να μοιραζόμαστε πόρους στον τομέα της πολιτικής προστασίας», είπε στη λογική «να υπάρξουν κι άλλοι πόροι κοινής χρήσης», με τις κυβερνήσεις να παγιώνουν έτσι την γύμνια του κρατικού μηχανισμού, αυτόνομα και ανά πάσα ώρα και στιγμή να μπορεί να προστατέψει τις ζωές και την περιουσία του λαού, που θα την βλέπει να καταστρέφεται ενόσω αναμένει να έρθουν μέσα από αλλού.

Τέλος, συμπροήδρευσε σε «στρογγυλή τράπεζα» για την «ασφαλή πρόσβαση στο νερό», όπου προσέγγισε το θέμα από την θέση ότι «οι ξηρασίες αποτελούν μία πολυεπίπεδη πρόκληση που συμβάλλει σε μεταναστευτικές ροές και μετακινήσεις πληθυσμών»…

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...