Αίγυπτος – Τουρκία: Ανακοίνωσαν «ειλικρινείς και σε βάθος συνομιλίες» μετά τις διήμερες διαβουλεύσεις

Ολοκληρώθηκαν σήμερα στο Κάιρο οι διήμερες διαβουλεύσεις αντιπροσωπειών των υπουργείων Εξωτερικών Αιγύπτου και Τουρκίας και σε κοινή ανακοίνωση αναφέρουν ότι είχαν «ειλικρινείς και εις βάθος συνομιλίες» για διμερή και περιφερειακά θέματα, στα οποία περιλαμβάνονταν η κατάσταση στη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο.

Οι διήμερες διερευνητικές συνομιλίες, υπό τους υφυπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, ήταν οι πρώτες εδώ και χρόνια μεταξύ της Αιγύπτου και της Τουρκίας, γεγονός που αναδεικνύει την ένταση των πολύπλευρών και πολυεπίπεδων παζαριών για τη μοιρασιά του ενεργειακού πλούτου στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, αλλά και το πόσο διάτρητες είναι οι «συμμαχίες» που προωθούν οι ελληνικές κυβερνήσεις, υποστηρίζοντας ότι «προασπίζουν» τα συμφέροντα της χώρας…

«Οι συνομιλίες ήταν ειλικρινείς και σε βάθος. Αφορούσαν διμερή θέματα καθώς και έναν αριθμό περιφερειακών θεμάτων, ιδίως την κατάσταση στη Λιβύη, τη Συρία, το Ιράκ και την ανάγκη να επιτευχθεί ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών. «Οι δύο πλευρές θα αποτιμήσουν το αποτέλεσμα αυτού του γύρου των διερευνητικών και θα συμφωνήσουν για τα επόμενα βήματα», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Να σημειωθεί ότι σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ πριν τιυς διαβουλεύσεις εξηγούσε ότι «αυτές οι διερευνητικές συνομιλίες θα επικεντρωθούν στα απαραίτητα βήματα που μπορεί να οδηγήσουν στην εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, μέσα στο περιφερειακό πλαίσιο». Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο «Ρόιτερς» ότι η Τουρκία και η Αίγυπτος ανήκουν στις «ισχυρές χώρες της περιοχής» και «υπάρχουν πολλά πεδία στα οποία μπορούν να δράσουν από κοινού και να συνεργαστούν».

Από την άλλη, εκτενές ρεπορτάζ της αιγυπτιακής εφημερίδας «Al Ahram» αναφερόταν σε έναν ολόκληρο χρόνο «έμμεσων και μετά άμεσων» διμερών επαφών που προηγήθηκαν των διαβουλεύσεων, με επίκεντρο αρχικά την αποφυγή μιας αντιπαράθεσης στη Λιβύη. Μάλιστα η εφημερίδα επικαλούνταν ανώνυμες δηλώσεις Αιγύπτιου κυβερνητικού αξιωματούχου, σύμφωνα με τον οποίο «η διαχείριση των συγκρουόμενων συμφερόντων μας στη Λιβύη είναι πολύ βασικό θέμα – τίποτα δεν θα είχε εξελιχθεί παραπέρα χωρίς τη διαχείριση αυτού του θέματος πρώτα απ’ όλα…». Ο ίδιος – σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή – επισήμαινε ότι οι δύο χώρες συνειδητοποίησαν πως τα συμφέροντά τους και στον τομέα της ασφάλειας θα εξυπηρετηθούν καλύτερα με την επεξεργασία μιας φόρμουλας αμοιβαία ικανοποιητικής αλλά και ότι μετά από τη συμφωνία για «διευθέτηση» των διαφωνιών στη Λιβύη «η τουρκική πλευρά επέδειξε βούληση για περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων».

Ο Αιγύπτιος αξιωματούχος εμφανιζόταν επιφυλακτικός ως προς το αποτέλεσμα των τουρκο-αιγυπτιακών διαβουλεύσεων, αναγνωρίζοντας ότι δεν θα είναι εύκολη υπόθεση η επίτευξη συμφωνιών, παραθέτοντας ωστόσο την ίδια στιγμή διάφορες περιοχές όπου οι εξελίξεις φέρνουν αντικειμενικά τις δύο χώρες στο ίδιο τραπέζι παζαριού: «Είμαστε ανοιχτοί (στον διάλογο) αλλά είμαστε πολύ προσεκτικοί. Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να παρατηρήσουμε όχι μόνο γύρω από τη Μεσόγειο αλλά και στο Κέρας της Αφρικής και σε Σαχέλ και Σαχάρα, όπου η Τουρκία αναζητά τρόπο να ασκήσει την επιρροή της όλα τα τελευταία χρόνια…».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...