Αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα: Ολοκληρώθηκαν οι απολογίες των 7 αστυνομικών

EUROKINISSI

Ολοκληρώθηκαν οι απολογίες στην 4η ανακρίτρια Πειραιά των επτά αστυνομικών που κατηγορούνται για το θάνατο του 18χρονου Ρομά μετά την καταδίωξη στο Πέραμα.

Η ανακρίτρια έχει μετέβη στο Τζάνειο Νοσοκομείο για να πάρει κατάθεση από τον τραυματισμένο -από αστυνομικά πυρά- νεαρό που έχει συλληφθεί, καθώς κρίθηκε ικανός για να δώσει κατάθεση.

Οι κατηγορούμενοι αναμένεται να καταθέσουν και στον εισαγγελέα και στη συνέχεια ανακρίτρια και εισαγγελέας θα αποφασίσουν για την ποινική μεταχείριση τόσο των επτά αστυνομικών όσο και των δύο ανηλίκων Ρομά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί αρνήθηκαν το βαρύ κατηγορητήριο που τους έχει απαγγελθεί υποστηρίζοντας πως δεν είχαν ανθρωποκτόνο δόλο και ότι δεν σκόπευαν να ανοίξουν πυρά έναντι των επιβαινόντων στο όχημα.

Οι αστυνομικοί διά του συνηγόρου τους Αλ. Κούγια, προέταξαν ότι «βρίσκονταν σε άμυνα», ενώ σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ένας από αυτούς στο υπόμνημά του αναφέρει πως «κατά τον χρόνο που ξεκίνησαν οι πυροβολισμοί κατά του οχήματος κινδύνευε άμεσα η ζωή των αστυνομικών Ι. Γ. και Α. Φ., οι οποίοι βρίσκονταν στην πορεία του οχήματος, το οποίο κατευθυνόταν κατά πάνω τους». Το υπόμνημα του κατηγορούμενου αστυνομικού έρχεται σε αντίθεση με την κατάθεση του Ι. Γ. ο οποίος έχει υποστηρίξει ότι «σύρθηκε πρηνηδόν» και οι πυροβολισμοί έπεσαν αφού ο ίδιος είχε πλέον καλυφθεί. Όπως χαρακτηριστικά έχει καταθέσει: «Κάποια στιγμή και ενώ βρισκόμουν στο έδαφος, αντιλήφθηκα ότι πέρασε από δίπλα μου κάποιο άτομο από το αυτοκίνητο και πήγαινε να διαφύγει. Εγώ σηκώθηκα να το καταδιώξω πεζός αλλά σταμάτησα. Εκείνη την στιγμή άκουσα πυροβολισμούς και επειδή δεν ήξερα από πού προέρχονται έπεσα πάλι κάτω να πάρω την κάλυψή μου. Οταν σταμάτησαν οι πυροβολισμοί και ηρέμησαν τα πράγματα, σηκώθηκα πάλι και πήγα προς το αυτοκίνητο».

Σημειώνεται πως ο νεαρός που εμφανίστηκε στα δικαστήρια, δήλωσε πως εκείνος οδηγούσε το μοιραίο αυτοκίνητο. «Μόλις σταματήσαμε βάλαμε τα χέρια ψηλά κι αυτοί μας πυροβολήσανε», είπε στους δημοσιογράφους, υποστηρίζοντας πως προσπάθησαν να διαφύγουν αφού οι αστυνομικοί είχαν ανοίξει πυρ εναντίον τους. Όπως είπε «σταματήσαμε με το λεωφορείο μούρη με μούρη και αυτοί άφησαν μετά κάτω τα μηχανάκια τους και μας πυροβολήσανε. Πρώτα πυροβόλησαν και μετά κάναμε πίσω. Εγώ οδηγούσα». Είπε ακόμα πως δεν είχαν όπλα μαζί τους και πως δεν εμβόλισε τους αστυνομικούς, αφού όταν έκανε όπισθεν ήταν πεσμένες οι μηχανές και οι άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ είχαν πάει από δεξιά στο αυτοκίνητο και πυροβόλησαν. Συμπλήρωσε πως βγήκε από το αυτοκίνητο κρύφτηκε στη ρόδα και όταν τελείωσαν οι γεμιστήρες άρχισε να τρέχει.

Από την πλευρά τους οι 7 αστυνομικοί ισχυρίστηκαν ότι ο 15χρονος δεν είναι ο οδηγός του αυτοκινήτου που καταδίωκαν, κάτι που επανέλαβε και ο συνήγορος τους Αλ. Κούγιας. Νωρίτερα βέβαια είχαν πει ότι οι επιβαίνοντες φορούσαν κουκούλες και δεν μπορούσαν να ξεχωρίσουν πρόσωπα.

Η οικογένεια του θύματος ζητά να υπάρξει διερεύνηση για το αν προκύπτουν ρατσιστικά κίνητρα πίσω από τους πυροβολισμούς που προκάλεσαν τον θάνατο, καθώς, όπως επισημαίνει, οι αστυνομικοί γνώριζαν ότι οι επιβαίνοντες στο αυτοκίνητο ήταν Ρομά. Ο ισχυρισμός αυτός επιβεβαιώνεται και από το αποκαλυπτικό ηχητικό ντοκουμέντο που ήρθε στη δημοσιότητα και το οποίο καταρρίπτει τους ισχυρισμούς των αστυνομικών πως δεν γνώριζαν ότι μέσα στο όχημα επέβαιναν Ρομά. «Κέντρο δεν σταματάει, τρία άτομα μέσα, αθίγγανοι», ακούγεται να λέει η ομάδα της ΔΙΑΣ.

Το απόγευμα της Τετάρτης, Ρομά απέκλεισαν την Περιφερειακή Αιγάλεω προς Σκαραμαγκά, αλλά και την Εθνική Οδό Πατρών – Πύργου στο ύψος της περιοχής Σαγέικα Αχαΐας.

Στο μεταξύ, σήμερα κηδεύτηκε ο 18χρονος Ν. Σαμπάνης στο Νεκροταφείο Σχιστού, σε κλίμα οδύνης, με πλήθος κόσμου να τον αποχαιρετά για τελευταία φορά και την οικογένειά του να ζητά να αποδοθούν οι ευθύνες για τον θάνατό του. Στην κηδεία παρευρέθηκε ο Γιώργος Τάτσης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Δείτε ακόμα...