Αιθιοπία: Άθλιες συνθήκες διαβίωσης με μητέρες να ταΐζουν τα παιδιά τους φύλλα δέντρων

Επαρχία Ale της Αιθιοπίας - Παιδιά
Φώτο Αρχείου / Επαρχία Ale της Αιθιοπίας / Πηγή: UNSPLASH / Φωτογράφος: Taylor Wilcox @taypaigey

Πίσω από τις μάχες της εμφύλιας σύρραξης της αστικής τάξης της χώρας, η πείνα θερίζει την επαρχία Τιγκράι της Αιθιοπίας, και οι μητέρες διηγούνται ότι δίνουν στα παιδιά τους φύλλα δέντρων για να τα διατηρήσουν στη ζωή.

Τα συμπτώματα του υποσιτισμού στα παιδιά –απάθεια, δερματικά εξανθήματα, απώλεια όρεξης– είναι ολοένα και πιο συχνά και προμηνύουν τα χειρότερα, σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα και φωτογραφίες μιας ανθρωπιστικής οργάνωσης, για τα οποία ενημερώθηκε αυτή την εβδομάδα το AFP και τα οποία αναφέρουν θανάτους από λιμό σε δύο περιοχές του Τιγκράι.

Εξάλλου πιστεύεται ότι έχουν υπάρξει και άλλοι θάνατοι λόγω του λιμού. Σχεδόν τρεις μήνες έχουν περάσει από τότε που ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι 400.000 άνθρωποι στο Τιγκράι «έχουν περάσει το όριο της πείνας».

Έκτοτε η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σε αυτή την επαρχία της βόρειας Αιθιοπίας, που υπόκειται σε ένα «ντε φάκτο αποκλεισμό», σύμφωνα με τον ΟΗΕ, εξαιτίας του οποίου το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας δεν φτάνει σε αυτούς που την έχουν ανάγκη.

Έπειτα από μήνες μαχών και σφαγών, από τις οποίες σκοτώθηκαν χιλιάδες άνθρωποι, οι γιατροί φοβούνται ένα νέο κύμα θανάτων λόγω του λιμού, που ενδέχεται να είναι αντίστοιχος με αυτόν που αντιμετώπισε η Αιθιοπία τη δεκαετία του 1980.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο ΟΗΕ ανέφερε ότι εκατοντάδες φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας «δεν έχουν επιστέψει» από το Τιγκράι.

Στο νοσοκομείο Ayder υπάρχουν πολλές ελλείψεις. Τουλάχιστον 50 παιδιά νοσηλεύονται στη μονάδα εντατικής θεραπείας λόγω υποσιτισμού, αλλά οι γιατροί δεν μπορούν να κάνουν πολλά, καταγγέλλει ο δρ. Χαγελόμ. «Δεν έχουμε πλέον αποθέματα φαρμάκων και τροφίμων. Δεν μπορούμε να τα βοηθήσουμε», εξήγησε. Έξω από τη Μέκελε έχουν ήδη εμφανιστεί θύλακες λιμού.

Οι επικεφαλής του TPLF ανακοίνωσαν ότι 150 άνθρωποι πέθαναν από τον λιμό τον Αύγουστο και ότι ένα εκατομμύριο άλλοι «κινδυνεύουν από θανατηφόρο λιμό», αριθμοί που δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν.

Η Unicef εκτίμησε τον Ιούλιο ότι περισσότερα από 100.000 παιδιά ενδέχεται να πληγούν από θανατηφόρο υποσιτισμό στη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών, αριθμό δεκαπλάσιος σε σχέση με τον ετήσιο μέσο όρο.

Πολλοί κάτοικοι του Τιγκράι φοβούνται ένα λιμό όπως εκείνο της δεκαετίας του 1980 που είχε προκληθεί επίσης από εσωτερικές συγκρούσεις και εξαιτίας του οποίου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, είχαν πεθάνει περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι.

Με πληροφορίες από: protothema

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...