Αιθιοπία: Πάνω από 100 νεκροί από επίθεση ενόπλων στην επαρχία Μπουλέν

Χάρτης της Αιθιοπίας
Χάρτης της Αιθιοπίας / Πηγή: Britanicca

Πάνω από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια επίθεση ενόπλων που σημειώθηκε σήμερα τα ξημερώματα στην δυτική επαρχία της Αιθιοπίας Μπενισανγκούλ-Γκουμούζ, ανακοίνωσε η κρατική επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ένοπλοι πυροβόλησαν ανθρώπους στην περιοχή Μπουλέν της επαρχίας και πυρπόλησαν σπίτια την ώρα που μέσα σε αυτά κοιμούνταν κάτοικοι, τόνισε η επιτροπή. Νωρίτερα το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο κατοίκους της περιοχής, έκανε λόγο για δεκάδες νεκρούς από την επίθεση, στο τελευταίο ξέσπασμα αιματηρής βίας στην περιοχή.

Η επίθεση σημειώθηκε την επόμενη ημέρα της επίσκεψης του πρωθυπουργού της Αιθιοπίας ‘Αμπι Αχμέντ, του αρχηγού του στρατού Μπιρχανού Τζουλά και άλλων ανώτερων ομοσπονδιακών αξιωματούχων στην περιοχή, οι οποίοι απηύθυναν έκκληση για ειρήνη έπειτα από σειρά αιματηρών περιστατικών τους τελευταίους μήνες.

Η τελευταία μεγάλη επίθεση στην περιοχή σημειώθηκε στις 14 Νοεμβρίου, όταν ένοπλοι επιτέθηκαν σε λεωφορείο και σκότωσαν 34 ανθρώπους.

Στο βωμό των γεωπολιτικών «παιχνιδιών»

H Αιθιοπία, με τους 112.000.000 κατοίκους, είναι η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα στην Αφρική και βρίσκεται σε στρατηγική θέση στο Κέρας της Ανατολικής Αφρικής. Από τις αρχές Νοέμβρη βρίσκεται στη δίνη εσωτερικής σύγκρουσης ανάμεσα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση του υπουργού Άμπι Αχμεντ και την περιφερειακή κυβέρνηση του TPLF («Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου του Τιγκράι») στη βόρεια επαρχία Τιγκράι, που είναι παράλληλα ένα από τα ισχυρά βιομηχανικά κέντρα της χώρας.

Το TPLF συμμετείχε στις κυβερνήσεις της τελευταίας 30ετίας μέχρι που εμφανίστηκε ο Α. Αχμεντ, που το θεωρεί ισχυρό ανταγωνιστή στην προσπάθειά του να διατηρήσει την εξουσία, ενώ η χώρα γίνεται πεδίο ανταγωνισμού διαφόρων δυνάμεων.

Το περιβόητο, γιγαντιαίο Φράγμα Μεγάλης Αιθιοπικής Αναγέννησης θα επιτρέψει στην Αιθιοπία να ελέγχει τα νερά του Νείλου. Το ζήτημα της διαχείρισης των νερών του Νείλου εδώ και μερικά χρόνια αποτελεί ζήτημα μαραθώνιων διαπραγματεύσεων μεταξύ Αιθιοπίας, Αιγύπτου και Σουδάν, με τις ΗΠΑ να έχουν αναλάβει ρόλο… «μεσολαβητή».

Αιθιοπία και Κίνα έχουν διπλωματικές σχέσεις από το 1970, αλλά τις τελευταίες δύο δεκαετίες οι διμερείς σχέσεις έγιναν πολύ στενές. Το 2016 – 2018 οι άμεσες κινεζικές επενδύσεις ήταν 4 δισ. δολάρια και το ίδιο διάστημα το διμερές εμπόριο είχε ξεπεράσει τα 5,4 δισ. δολάρια. Σε αυτήν ακριβώς τη συγκυρία εμφανίστηκε Α. Αχμεντ, που από τον Απρίλη του 2018 που ανέλαβε την πρωθυπουργία δείχνει ανοιχτά την προτίμησή του σε κεφάλαια από τη Δύση υλοποιώντας ένα μεγάλο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που στηρίχτηκε από την αμερικανική κυβέρνηση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...