Αϊτή: Έτοιμες για… «βοήθεια» οι ΗΠΑ

Από την στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ το 2004

Η αμερικανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια ενδέχεται να χρειαστεί η Αϊτή μετά τη δολοφονία του προέδρου της, διαβεβαίωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Κατά την τακτική ενημέρωση του Τύπου, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Νεντ Πράις είπε ότι η Ουάσινγκτον προτρέπει τις αϊτινές αρχές να οδηγήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης τους δράστες. Τόνισε επίσης ότι είναι «απολύτως ψευδείς» οι αναφορές ότι οι ένοπλοι που σκότωσαν τον πρόεδρο της Αϊτής ήταν πράκτορες της DEA, της αμερικανικής Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε επίσης την Αϊτή να προχωρήσει κανονικά στη διεξαγωγή βουλευτικών και προεδρικών εκλογών, που είναι προγραμματισμένες για τις 26 Σεπτεμβρίου, ο πρώτος γύρος, και για τις 21 Νοεμβρίου ο δεύτερος. «Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να θεωρούν ότι πρέπει να διεξαχθούν οι εκλογές φέτος» είπε ο Πράις, εξηγώντας ότι οι ελεύθερες εκλογές «θα ευνοούσαν την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας σε έναν νεοεκλεγέντα πρόεδρο».

Η «βοήθεια» των ΗΠΑ στην Αϊτή βέβαια είναι γνωστή και διαχρονική. Κατέλαβαν το νησί το 1915 και το κράτησαν κάτω από την κυριαρχία τους μέχρι το 1937. Στη συνέχεια επέβαλαν μια σειρά από αιμοσταγείς δικτάτορες (Ντιβαλιέ, πατήρ και υιός κλπ.) για να διατηρήσουν τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών της καθώς και τον έλεγχο της ευρύτερης περιοχής με δεδομένη τη σημαντική γεωγραφική θέση του νησιού.

Το 2004, οι ΗΠΑ επεμβαίνουν ανοικτά με στρατιωτική επιχείρηση, αφού προηγουμένως μεθόδευσαν το πραξικόπημα που ανέτρεψε τον Ζαν-Μπερτράν Αριστίντ, επιβάλλοντας μια σειρά «εκλεγμένων» Προέδρων που οδήγησαν στην εξαθλίωση τον λαό της χώρας, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των επιχειρήσεων που λυμαίνονται τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, με όποια «συνέχεια του κράτους», ο λαός της Αϊτής θα συνεχίσει και το επόμενο διάστημα να έρχεται αντιμέτωπος με τις συνέπειες της χρόνιας αντιλαϊκής πολιτικής και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...