Ακάρ: “Δεν αναζητούμε ένταση, διεκδικούμε τα δικαιώματά μας στην Αν.Μεσόγειο”

Χουλουσί Ακάρ
Χουλουσί Ακάρ

Η Τουρκία δεν αναζητεί ένταση, διεκδικεί τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε σήμερα το πρωί ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ.

“Δεν αναζητούμε ένταση ή bullying. Εμείς καθαρά και αποκλειστικά διεκδικούμε τα δικαιώματά μας και το συμφέρον μας, με πίστη, λογική, επιστημονικά και εντός νομικού πλαισίου. Κανείς δεν μπορεί να μας εμποδίσει”, είπε ο Ακάρ.

Ο Υπουργός Άμυνας επανέφερε τις αξιώσεις της Άγκυρας για την Θαλάσσια περιοχή νότια του Καστελόριζου, επαναλαμβάνοντας το επιχείρημα ότι δεν μπορεί ένα μικρό νησί να περιορίζει τα δικαιώματα μια χώρας με τόσο μεγάλη ακτογραμμή στη Μεσόγειο.

Αναφερόμενος στην μερική άρση του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ στην Κύπρο ο Ακάρ σημείωσε ότι αυτό θα προκαλέσει “διαμάχη και αδιέξοδα” και δεν θα φέρει “ειρηνική λύση”.

Δημοσίευμα της Yeni Safak για το Oruc Reis

Μέχρι τα χωρικά ύδατα της Ρόδου και του Καστελόριζου θα φτάσει ερευνώντας την ελληνική υφαλοκρηπίδα το «Oruc Reis» προαναγγέλλει με χθεσινό δημοσίευμά της η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Yeni Safac», ενώ την ίδια ώρα η μερική άρση του εμπάργκο όπλων που είχαν επιβάλει οι ΗΠΑ στην Κύπρο, αλλά και η νέα παρέμβαση του Αμερικανού ΥΠΕΞ που κάλεσε ξανά Ελλάδα και την Τουρκία να «μειώσουν τις εντάσεις» και να αρχίσουν «διάλογο», εξισώνοντας την τουρκική επιθετικότητα με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, σηματοδοτούν την επιτάχυνση των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην περιοχή, που δίνει αέρα στα πανιά της τουρκικής επιθετικότητας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Yeni Safac» το ερευνητικό πλοίο συνεχίζει την ερευνητική δραστηριότητά του, κινούμενο μεταξύ της ελληνικής και της κυπριακής ΑΟΖ. Μέχρι σήμερα έχει διαπλεύσει περιοχή μεγαλύτερη των 2.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και μέχρι της 25 Σεπτέμβρη θα ερευνήσει έκταση μεγαλύτερη συνολικά από 15.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Δείτε ακόμα...