Ακάρ: Οι S-400 θα χρησιμοποιηθούν όπως άλλα μέλη του ΝΑΤΟ χρησιμοποιούν τους S-300

Χουλουσί Ακάρ
Χουλουσί Ακάρ

Η Τουρκία είναι έτοιμη να συζητήσει για τις ανησυχίες των ΗΠΑ σε ότι αφορά την τεχνική συμβατότητα των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400 και των μαχητικών αεροσκαφών F-35, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

Μιλώντας σε επιτροπή του κοινοβουλίου την Πέμπτη, ανέφερε ότι η Άγκυρα εξακολουθεί να προτείνει τη δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας.

Σημείωσε επίσης ότι «το σύστημα των S-400 θα χρησιμοποιηθεί με τον ίδιο τρόπο που συμβαίνει με το σύστημα των S-300, το οποίο υπάρχει σε ορισμένα μέλη του ΝΑΤΟ».

Ο κ. Ακάρ επέμεινε επίσης ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει να αντιστέκεται με αποφασιστικότητα στις προσπάθειες εγκλωβισμού της στα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο και στον Κόλπο της Αττάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Πύραυλοι S-400
Πύραυλοι S-400, Φώτο Αρχείου

Τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε τη δοκιμή του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς S-400, στην περιοχή της Σινώπης στη Μαύρη Θάλασσα και απάντησε με σκληρό τρόπο στις αντιδράσεις της Ουάσιγκτον.

Ο Τούρκος πρόεδρος θέλησε να δικαιολογήσει την αγορά του ρωσικού συστήματος, υποστηρίζοντας πως «και η Ελλάδα διαθέτει S-300, δεν κάνει μόνο δοκιμές, τα χρησιμοποιεί. Τους λένε κάτι οι ΗΠΑ; Τους ρωτάνε κάτι; Όχι. Αυτοί οι κύριοι φαίνεται πως ενοχλήθηκαν επειδή είναι ένα οπλικό σύστημα ρωσικής κατασκευής. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι και συνεχίζουμε κανονικά την πορεία μας».

Πηγή: Καθημερινή

Δείτε ακόμα...