Ακάρ: Σεβόμαστε τα δικαιώματα της Ελλάδας… αρκεί να σεβαστεί τα δικά μας

Ο Τούρκος Υπουργόυς Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ

«Να πεις χαιρετισμούς στην Αθήνα, να πεις χαιρετισμούς στην Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ακαρ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ελληνικό κανάλι SKAI.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας είχε δηλώσει έτοιμος να συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Παναγιωτόπουλο ακόμα και στη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ σήμερα Πέμπτη στις Βρυξέλλες. «Ήδη υπάρχουν προσπάθειες που έχουν γίνει. Όπως οι διερευνητικές επαφές και θέλουμε να ολοκληρωθούν» σημείωσε.

«Εμείς σεβόμαστε την εδαφική ακεραιότητα, την πολιτική ακεραιότητα και τα δικαιώματα των γειτόνων μας, και κυρίως της Ελλάδας. Όμως περιμένουμε και από τους γείτονες να σεβαστούν τα δικά μας δικαιώματα και τα δίκαιά μας. Αυτά τα θέματα με τις συνομιλίες μπορούν να γίνουν πιο φανερά» δήλωσε επίσης ο Χουλουσί Ακάρ όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη.

Η προσπάθεια απόδοσης από ελληνικά ΜΜΕ αυτής της πιο light τουρκικής φρασεολογίας- σε αλλαγή στάσης… πάει πολύ και είναι ενδεικτική της συγκαλυμμένης τακτικής της συνδιαχείρισης.

Χαρακτηριστικά αποδίδεται οτι “από την Κυριακή και μετά κάτι έχει γίνει” , με αφορμή τη συνάντηση του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας και εξ απορρήτων του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, αλλά και διπλωματικούς αξιωματούχους της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου όπου συζητήθηκαν επίσης Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τον SKAI, ο Ακάρ δεν ήθελε να απαντήσει για τα ελληνικά νησιά, ενώ υπενθύμισε και την πιο συγκρατημένη στάση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου από τα κατεχόμενα. Σε αυτό το “κάτι που έγινε”, προστίθεται οτι “έπαιξε ρόλο” και η συνέντευξη του Ελληνα πρωθυπουργού στην ΕΡΤ ότι «κάποια στιγμή είναι αναπόφευκτο να ξανασυναντηθούμε με τον Ερντογάν» και επιβάλλεται να μην διακοπούν οι δίαυλοι επικοινωνίας. “Αυτές οι δηλώσεις του Μητσοτάκη, ελήφθησαν στην Άγκυρα στις 2 με 3μμ και άρχισε να μεταδίδεται και να προβάλλεται στα τουρκικά ΜΜΕ. Ακόμα και η φιλοκυβερνητική και συχνά εμπρηστική εφημερίδα Yeni Safak αναφέρει την Πέμπτη σε πρωτοσέλιδό της πως «ακόμα και αν υπάρχει κακή ένταση οι σχέσεις μας δεν είναι τόσο κακές όσο το 2020».

Η Τουρκία προφανώς δεν άλλαξε τη στρατηγική των παράνομων διεκδικήσεών της απέναντι στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Ομως η διαδικασία της συνδιαχείρισης εμπεριέχει πολλές κινήσεις…για την επίτευξη του στόχου…

Η υπονόηση οτι οι ΗΠΑ ή άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ‘συμβάλλουν στο μάζεμα της Τουρκίας’, πάει πολύ, ιδίως στις μέρες μας που τόσο απροκάλυπτα δηλώνουν άπαντες οι ιμπεριαλιστές στο πρόβλημα των τουρκικών παράνομων διεκδικήσεων στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα με τη φράση : “Βρείτε τα”.

Εντάξει πάει πολύ τόσο “κουτόχορτο”… δεν το αγγίζουμε έτσι κι αλλιώς!

Δείτε ακόμα...