Ακάρ: Θα περιμένουμε τον Μπάιντεν, δεν είναι σωστό να τραβήξουμε από τώρα τα ξίφη

Ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ (ΧΑ) έδωσε συνέντευξη στον δημοσιογράφο Αχμέτ Χακάν της εφημερίδας Χουριγιέτ.

Σημαντικά μηνύματα από τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ

–  Ποια είναι η κατάσταση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων μετά την κρίση της 15ης Ιουλίου; Υπήρξε ανάκαμψη;
– Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου, κάποιοι απομακρύνθηκαν από τον στρατό. 50% των στρατηγών και 73% των αποφοίτων των στρατιωτικών ακαδημιών απομακρύνθηκαν από τα καθήκοντά τους. Ένα μήνα αργότερα, πραγματοποιήθηκε η Επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη». Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκαν άλλες τέσσερις μεγάλες επιτυχημένες επιχειρήσεις. Κανένας άλλος στρατός στον κόσμο δεν μπορούσε να το πετύχει αυτό.

– Ο σκοπός των επιχειρήσεων ήταν να διαταράξουν το εποικοδόμημα που εσείς αποκαλείτε «τρομοκρατικό διάδρομο». Υπήρξε επιτυχία σε αυτό;
– Ο τρομοκρατικός διάδρομος ισοδυναμεί με την σύσταση μιας δήθεν κρατικής δομής. Η Τουρκία δεν επέτρεψε αυτόν τον διάδρομο. Τον έκανε κομμάτια και τον πέταξε. Εάν δεν είχε γίνει αυτό, θα αντιμετωπίζαμε σήμερα πολύ διαφορετικές απειλές και κινδύνους. Ο τουρκικός στρατός όπου κι αν πηγαίνει φέρνει ειρήνη, ηρεμία και σταθερότητα. Ο Τούρκος φαντάρος είναι μια ασπίδα για τους καταπιεσμένους,τους αθώους και τους δίκαιους.

– Κατά τη γνώμη σας, ποιο είναι το πιο σημαντικό ζήτημα που προέκυψε μετά τη νίκη του Αζερμπαϊτζάν;
– Ήταν μια επιχείρηση 44 ημερών.Το πιο σημαντικό αποτέλεσμα αυτής της επιχείρησης ήταν το εξής: Και οι δύο χώρες συνειδητοποίησαν πολύ πιο βαθιά την έννοια των «δύο κρατών, ενός έθνους». Από τώρα και στο εξής, εάν η Αρμενία κάνει τις επιλογές της σωστά, μπορεί να αποτελέσει μέρος για την ειρήνη.

– Οι απειλές του Χάφταρ βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη στην Λιβύη. Του είχατε δώσει μια πολύ σκληρή απάντηση.Τι σκέφτεστε για τον Χάφταρ;
– Ο Χάφταρ είναι στην πραγματικότητα ένα πιόνι, μια μαριονέτα.Είναι εχθρός της ανθρωπότητας.Βάφτισε τον εαυτό του στρατάρχη.Το προφίλ του ταιριάζει με αυτό που θέλουν να χρησιμοποιήσουν οι τρίτες χώρες.Είναι γνωστό ποιοι είναι από πίσω του. Παίζοντας τον ρόλο του υπηρέτη κάποιων άλλων σέρνει τη Λιβύη σε αστάθεια. Ο Χάφταρ φοβάται από αυτά που θα του συμβούν. Στην Λιβύη έχουν ανακαλυφθεί πολλοί μαζικοί τάφοι. Βρέθηκαν περισσότερα από 200 πτώματα. Έγιναν άνανδρες επιθέσεις σε νοσοκομεία και σχολεία. Τον ενοχλούν θέματα όπως το να δικαστεί στα διεθνή ποινικά δικαστήρια. Και κάποιες χώρες στηρίζουν αυτόν τον εχθρό της ανθρωπότητας.

– Ποια είναι η τελευταία κατάσταση στην ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας;
– Η Ελλάδα ανακοίνωσε 49 NAVTEX τους τελευταίους τρεις μήνες και αξιοποίησε μόνο τις δύο.Όλα τα επιχειρήματα που αναφέρει ως προβλήματα είναι δικής της εφεύρεσης. Καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να πιέσει την Τουρκία. Όταν εμείς λέμε «ας καθίσουμε, να μιλήσουμε», αρνείται να συζητήσει. Πηγαίνει από πόρτα σε πόρτα και με ψέματα προσπαθεί να δικαιωθεί.

– Το πρόβλημα και οι κυρώσεις των S-400 βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Τι προβλέπετε για τις μελλοντικές σχέσεις με τις ΗΠΑ;
– Έχουμε πολύχρονες σχέσεις με την Αμερική.Είναι λάθος από εκατοντάδες ζητήματα να να συζητάμε μόνο για τους S-400. Ζητήσαμε την FETÖ, μας την έδωσαν; Όχι. Οι S-400 δεν είναι επιλογή για εμάς, αλλά αναγκαιότητα. Μιλάμε για την ασφάλεια των 83 εκατομμυρίων πολιτών μας. Όσον αφορά την διακυβέρνηση Μπάιντεν δεν είναι σωστό να τραβήξουμε από τώρα τα ξίφη. Είναι χρήσιμο να δούμε πρώτα τις εξελίξεις και με βάση αυτές να προσδιορίσουμε μια μέθοδο.Το PKK και το YPG είναι το ίδιο πράγμα. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...