Ακάθεκτα προχωράει η απολιγνιτοποίηση

deh-reyma-hlektrismos-ptolemaida-lignitis
Πηγή: Eurokinissi

Η πανδημία του κορονοϊού, παρά τα τεράστια περιοριστικά μέτρα, δεν σταμάτησε το σχέδιο απολιγνιτοποίησης. Αυτό γιατί συσσωρευμένα κεφάλαια σε επίπεδο ΕΕ αλλά και παγκόσμια πρέπει να επενδυθούν στον τομέα της ενέργειας και σε άλλους τομείς της οικονομίας με ικανοποιητικό ποσοστό κέρδους για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Δουλεύουν νυχθημερόν, κυβερνήσεις, επιτελεία, κρυφοί και φανεροί μηχανισμοί για να προχωρήσει, να μεταρρυθμιστεί όλο το νομικό πλαίσιο για να κάνει πιο εύκολες, πιο γρήγορες και πιο κερδοφόρες αυτές τις επενδύσεις. Ακόμα και το περιβάλλουν που “πίνουνε νερό” στην προστασία του, απειλείται από τους ίδιους τους σχεδιασμούς τους. Πιο χαρακτηριστικό είναι το τελευταίο νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση της ΝΔ που διευκολύνει την δράση των επιχειρηματικών ομίλων και χαρακτηρίστηκε από το ΚΚΕ ως «περιβαλλοντικό έγκλημα» καθώς περιορίζει ακόμα περισσότερο την προστασία του περιβάλλοντος.

Το σχέδιο απολιγνιτοποίησης προχωράει ακάθεκτο. Κυβέρνηση κεφάλαιο και ΕΕ, στο όνομα της «κλιματικής αλλαγής», της προστασίας του περιβάλλοντος επενδύουν τρις ευρώ στις «καθαρές μορφές ενέργειας».  Ως στόχο στην ΕΕ  έχουν θέσει το 2050 για την κλιματική ουδετερότητα, την απεξάρτηση από την λιγντική παραγωγή. Σε αυτήν την κούρσα ο ανταγωνισμός μεταξύ ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσίας και Κίνας αλλά και άλλων καπιταλιστικών κρατών κλπ είναι αδυσώπητος με θεμιτά και αθέμιτα μέσα.

Η μετατροπή της Ελλάδας σε «ενεργειακό κόμβο» στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης καθορίζει και τον ενεργειακό σχεδιασμό. Έτσι  από τα σχέδια της αστικής τάξης και την πολιτική όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα, σε τεράστιο βαθμό καθίσταται η ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια της χώρας εξαρτώμενη από τους διεθνείς ανταγωνισμούς, εφόσον εγκαταλείπεται ο εγχώριος λιγνίτης και μεγάλο ποσοστό της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας βασίζεται στο εισαγόμενο φυσικό αέριο. 

Για να προχωρήσουν οι τεράστιες επενδύσεις στον τομέα της κατασκευής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πρέπει να «καταστραφεί η παλιά βιομηχανία» να προχωρήσει η απεξάρτηση από τον λιγνίτη ή αλλιώς η απολιγνιτοποίηση. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε στην χώρα μας να κλείσει όλους τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη (ΑΗΣ – ατμοηλεκτρικοί σταθμοί). Έτσι κλείνουν και τα ορυχεία καθώς η χρήση λιγνίτη δύσκολα προορίζεται στην παρούσα φάση για άλλους σκοπούς στην παραγωγή. Εδώ αξίζει να σημειώσουμε πως η ΔΕΗ Α.Ε πρωτοστατεί στην υλοποίηση του σχεδιασμού της απολιγνιτοποίησης, επιδιώκοντας ταυτόχρονα την υλοποίηση ενός φιλόδοξου επενδυτικού σχεδίου στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 

Το κλείσιμο μονάδων παραγωγής και ορυχείων της ΔΕΗ ΑΕ θα επιφέρει αλυσιδωτές συνέπειες στις εργασιακές σχέσεις – θέσεις εργασίας, στο ίδιο το περιβάλλον, στην ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια στην χώρα, στην αύξηση της ενεργειακής φτώχειας για το λαό, στην πρόσβαση σε φθηνό ρεύμα και φθηνή θέρμανση.

Έχει ανοίξει η συζήτηση για το μέλλον των μονάδων της ΔΕΗ που θα αποσυρθούν, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση την πιο σύγχρονη που βρίσκεται υπό κατασκευή μονάδα του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V να προορίζεται μελλοντικά για καύση απορριμάτων. Αποδεικνύεται έτσι πως η κουβέντα για την προστασία του περιβάλλοντος είναι για τα μάτια του κόσμου.

Χιλιάδες θέσεις εργασίας θα χαθούν μόνιμης και σταθερής δουλειάς, χιλιάδες θέσεις εργασίας που ούτε καν μπαίνουν στο κόπο να τις καταμετρήσουν θα χαθούν από εργαζόμενους στις εργολαβίες στην ΔΕΗ Α.Ε και τα 8μηνα. Παράπλευρα θα μείνουν χωρίς δουλειά μια σειρά από μικρούς επαγγελματίες στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας που στήριζαν την δραστηριότητά τους στην λειτουργία των λιγνιτωρυχείων και σταθμών.

Η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ Α.Ε  όλα τα προηγούμενα χρόνια με την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ και στην Ελλάδα, η μείωση του ποσοστού της ΔΕΗ Α.Ε στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας με την είσοδο και άλλων μονοπωλίων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας όχι μόνο δεν έφερε μείωση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, αντίθετα μόνο την τελευταία 10ετία το τιμολόγιο της ΔΕΗ Α.Ε έφερε ανατιμήσεις της τάξης του 150%. 

Η Δυτική Μακεδονία βίωσε αυτόν το χειμώνα τις πρώτες συνέπιες της μη λειτουργίας των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ ΑΕ. Αρκετές μονάδες είτε βρίσκονται εκτός συστήματος (πληρότητα ενεργειακής κάλυψης) είτε λόγω βλάβης δεν ήταν δυνατό να τροφοδοτούν με θερμική ενέργεια τις εγκαταστάσεις και τα δίκτυα τηλεθέρμανσης σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα και Αμύνταιο. Για ημέρες οι εργατικές λαϊκές οικογένειες έμειναν χωρίς  θέρμανση ή ακόμα και ο μικρός όγκος του θερμικού φορτίου δεν έδινε την δυνατότητα στην απόδοση των τηλεθερμάνσεων με επαρκή θέρμανση στα δίκτυα στις πόλεις. 

Απέναντι στην απολιγνιτοποίηση και τις πράσινες επενδύσεις του κεφαλαίου, που οξύνει τα προβλήματα και τους κινδύνους για το λαό, το ΚΚΕ αναδεικνύει πως υπάρχει ο δρόμος ανάπτυξης που μπορεί να ικανοποιήσει το σύνολο των αναγκών του λαού για να διασφαλίζει ταυτόχρονα την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της λαϊκής οικογένειας, την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων, τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας, σταθερές θέσεις ασφαλούς εργασίας για τους εργαζόμενους του κλάδου, ώθηση στην ισόμετρη ανάπτυξη των περιοχών της χώρας. Αυτός ο δρόμος ανάπτυξης προϋποθέτει η εργατική τάξη, ο λαός να πάρει στα χέρια του τα κλειδιά της οικονομίας και το τιμόνι της εξουσίας. Σκοπός της παραγωγής να είναι η ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών και όχι το καπιταλιστικό κέρδος. 

Χατζηδαμιανός Κώστας
Γραμματέας Τομεακής Επιτροπής Ενεργειακού Κέντρου του ΚΚΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...