Ακριβός ένας εμπορικός «πόλεμος» Κίνας – Γερμανίας

Χρήματα-οικονομία-ευρώ

Το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Ifo, στο Μόναχο, εκτιμά ότι θα ήταν έως και έξι φορές ακριβότερος από το Brexit ένας πιθανός εμπορικός «πόλεμος» της Ευρωπαϊκής Ενωσης (και δη της Γερμανίας…) με την Κίνα.

Το Ifo προτείνει έτσι εναλλακτικούς τρόπους περιορισμού της εξάρτησης από χώρες με «αυταρχικά καθεστώτα», αναφέροντας: «Η αποπαγκοσμιοποίηση μας κάνει φτωχότερους. Αντί να απομακρυνθούμε από σημαντικούς εμπορικούς εταίρους χωρίς επαρκείς λόγους, οι εταιρείες πρέπει να αναζητήσουν εναλλακτικούς εταίρους σε άλλες χώρες, προκειμένου να περιορίσουμε τις μονόπλευρες και κρίσιμες εξαρτήσεις από συγκεκριμένες αγορές και απολυταρχικά καθεστώτα».

Ας σημειωθεί ότι η σχετική έρευνα έγινε για λογαριασμό της Ενωσης Βαυαρικής Βιομηχανίας (VBW).

Το Ινστιτούτο προειδοποιεί πως σε ό,τι αφορά τη Γερμανία εκείνοι που θα έχουν τις σημαντικότερες απώλειες θα είναι η αυτοκινητοβιομηχανία (-8,47% σε προστιθέμενη αξία, -8,306 δισεκατομμύρια δολάρια), οι εταιρείες κατασκευής εξοπλισμού μεταφορών (-5,14%, -1,529 δισεκατομμύρια) και οι κατασκευαστές μηχανολογικού εξοπλισμού (-4,34%, -5,201 δισεκατομμύρια).

«Αν η Γερμανία, ως εξαγωγική χώρα, θέλει να επαναπροσδιορίσει το επιχειρηματικό μοντέλο της, τότε ο επαναπατρισμός των εφοδιαστικών αλυσίδων δεν αποτελεί λύση η οποία θα βοηθήσει την οικονομία», προειδοποιεί το Ifo, προτείνοντας τη δημιουργία «στρατηγικών εταιρικών σχέσεων» και τη σύναψη «συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου» με άλλες ιμπεριαλιστικές χώρες, όπως π.χ. οι ΗΠΑ.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...