Άκρως επικίνδυνη για το λαό η πολιτική της εμπλοκής της χώρας στους σχεδιασμούς ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ

Δήλωση του Γιώργου Μαρίνου μετά την ενημέρωση των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια για τα τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, την Τρίτη 11 Μαΐου / Πηγή: Eurokinissi
Δήλωση του Γιώργου Μαρίνου μετά την ενημέρωση των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια για τα τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, την Τρίτη 11 Μαΐου / Πηγή: Eurokinissi

Την πολιτική εμπλοκής της χώρας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ καταδίκασε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια. Επίσης, κατήγγειλε τη σφαγή του παλαιστινιακού λαού και ανέδειξε τις ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων που αναβαθμίζουν τις σχέσεις με το κατοχικό κράτος του Ισραήλ. 

«Το ΚΚΕ καταδικάζει τη σφαγή του ισραηλινού κράτους ενάντια στον παλαιστινιακό λαό, όπως ζούμε αυτές τις μέρες στην Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε ο Γ. Μαρίνος, προσθέτοντας πως «οι ευθύνες είναι εγκληματικές και έχουν μεγάλες ευθύνες οι Αμερικανοί, η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις που αναβαθμίζουν αυτά τα χρόνια τις στρατιωτικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις με το κατοχικό κράτος του Ισραήλ».

Ο Γιώργος Μαρίνος μετέφερε την ανησυχία του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στην περιοχή μας,  καθώς «το Κόμμα  μας εκτιμά ότι η πολιτική της εμπλοκής που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, στους σχεδιασμούς των Αμερικανών, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ είναι άκρως επικίνδυνη για τον λαό μας και τα συμφέροντά του, αλλά και για τους γειτονικούς λαούς. Και αυτήν την πολιτική της εμπλοκής το κόμμα μας την καταδικάζει και την αντιπαλεύει».

Όπως εξήγησε, «αυτό το επικίνδυνο στοιχείο, ο επικίνδυνος χαρακτήρας της εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς φαίνεται καθαρά από την ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα, στη Σούδα, στο Στεφανοβίκειο, στη Λάρισα, στην Αλεξανδρούπολη. Φαίνεται από τη συμμετοχή της Ελλάδας σε ΝΑΤΟικές ασκήσεις και ιδιαίτερα στην άσκηση “Defender Europe” που συνιστά πρόβα πολέμου στην ευρύτερη περιοχή ενάντια στη Ρωσία. Φαίνεται από την εμπλοκή της χώρας στον Περσικό Κόλπο, την αποστολή του πυραυλικού συστήματος Patriot και τη γενικότερη συμμετοχή της Ελλάδας σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό».

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τόνισε πως οι εξελίξεις είναι σοβαρές. «Πρόκειται για ένα παζάρι μέσω των διερευνητικών και άλλων συνομιλιών, όπως είναι σε ΝΑΤΟικό επίπεδο και περισσότερο μέσα από τις εντάσεις και την προσπάθεια συμβιβασμού εκτιμούμε ότι επιχειρείται να διαμορφωθεί έδαφος ενός κεντρικότερου συμβιβασμού για τη συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο προς όφελος ενεργειακών ομίλων», ανέφερε. 

Επίσης, εξέφρασε την ανησυχία του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τονίζοντας πως «πρόκειται για προσπάθεια αναζήτησης συμβιβαστικής λύσης ανάμεσα στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και σε κάθετη διχοτόμηση που προβάλλει η τουρκική και η τουρκοκυπριακή πλευρά. Ο κίνδυνος να διαιωνιστεί η τουρκική κατοχή με τη μορφή διχοτομικών συνομοσπονδιακών λύσεων είναι μεγάλος».

«Στις εξελίξεις αυτές, το ΚΚΕ καλεί τον λαό να δείξει τη δύναμή του, να δυναμώσει τον αγώνα για την απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, να αγωνιστεί πολύμορφα για το ξήλωμα των αμερικανικών βάσεων από τη χώρα, για τη μη συμμετοχή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό», συμπλήρωσε. 

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...