Ακτοπλοΐα: Το Υπουργείο παίρνει «μέτρα» – για ποιους όμως;

Λιμάνια - Πλοία
Πηγή: Eurokinissi

Σειρά μέτρων προωθεί, καθυστερημένα, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προκειμένου να στηριχθεί η Ελληνική ακτοπλοΐα η οποία δέχεται ισχυρότατες πιέσεις εξαιτίας της πανδημίας του Κορωνοϊού. Αποτέλεσμα της πανδημίας είναι η κάθετη πτώση της ακτοπλοϊκής επιβατικής κίνησης σχεδόν κατά 90% στο σύνολο σχεδόν των εσωτερικών θαλάσσιων συγκοινωνιών, κατά το δίμηνο Απριλίου – Μαΐου.

Τα μέτρα που θα πάρει το Υπουργείο Ναυτιλίας σύμφωνα με το ίδιο:

 1. Προχωρά η ένταξη των ΚΑΔ που αφορούν τις θαλάσσιες και ακτοπλοϊκές μεταφορές επιβατών και εμπορευμάτων σε εκείνους που δικαιούνται τα ευεργετήματα που έχουν ανακοινωθεί.
 2. Θεσμοθετούνται συγκεκριμένα μέτρα που αφορούν  την υπαγωγή των ναυτικών στο καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας, για τρεις αρχικά περιπτώσεις:
  – Εκείνους  που απολύθηκαν από 1.3.2020.
  – Εκείνους που εργάζονται σε πλοία, των οποίων οι εταιρίες θα επιλέξουν τη μη εκτέλεση δρομολογίων, λόγω της καθίζησης του μεταφορικού έργου. 
  – Εκείνους που θα απασχολούνταν σε πλοία που είχε προγραμματισθεί η δρομολόγηση τους το επόμενο διάστημα, αλλά τελικά δεν θα γίνει.
 3. Τα μέτρα αυτά επεκτείνονται και καλύπτουν και συμβάσεις ναυτικών που απασχολούνται σε επαγγελματικά αλιευτικά πλοία και τουριστικά πλοία.
 4. Προβλέπεται η διαδικασία για την ένταξη των ναυτικών στις ευνοϊκές διατάξεις που προβλέπουν το επίδομα των 800 ευρώ και για το οποίο υπάρχει στενή συνεργασία με το Υπ. Εργασίας και το ΝΑΤ.
 5. 5. Παρατείνεται έως 31.5.2020  η καταβολή επιδότησης για  τους ανέργους ναυτικούς που έχει λήξει ή λήγει στο 1ο τρίμηνο του 2020 η επιδότηση της ανεργίας τους.
 6. Παρατείνεται έως 31.5.2020 η διάρκεια της ασφαλιστικής προστασίας που παρέχει ο Οίκος Ναύτου και η οποία λήγει ή έληξε στο 1ο τρίμηνο του 2020.
 7. Παρατείνεται έως 30.4.2020 η ισχύς των χειμερινών συνθέσεων των πλοίων της ακτοπλοΐας.
 8. Παρατείνεται για 3 μήνες η ισχύς των πιστοποιητικών των πλοίων.
 9. Μειώνονται άμεσα κατά 20% και για χρονικό διάστημα μέχρι 30/4, τα λιμενικά τέλη. Η συγκεκριμένη απόφαση θα αφορά όλους τους λιμένες της επικράτειας, ανεξάρτητα από το νομικό καθεστώς λειτουργίας τους, Οργανισμούς Λιμένων, Κρατικά και δημοτικά Λιμενικά Ταμεία. Σημειώνεται, πως έπειτα από πρότασή του κ. Πλακιωτάκη, ο ΟΛΠ ανακοίνωσε ήδη την παράταση του χειμερινού τιμολογίων των τελών.
 10. Παρατείνεται η ακινησία των ταχυπλόων πλοίων και η λήψη σχετικής απόφασης έναρξης δρομολογίων θα γίνει όταν οι εξελίξεις το επιτρέψουν.
 11. Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε συνεργασία με το Υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας και Ανάπτυξης, επεξεργάζεται ειδικό καθεστώς ενίσχυσης των επιχειρήσεων του κλάδου (στο πλαίσιο του άρθρου 107 περίπτωση 2β) που πλήττονται, προκειμένου να εκτιμηθεί το είδος της ενίσχυσης επί των ζημιών που αναμένεται να προκύψουν από την καθίζηση της ακτοπλοϊκής αγοράς.
 12. Προβλέπεται με έκτακτη νομοθετική ρύθμιση, η δυνατότητα ενεργοποίησης διαδικασίας εκτάκτων αναθέσεων συμβάσεων δημόσιας υπηρεσίας για συγκεκριμένο δρομολόγιο ή δρομολόγια στο κύριο και τοπικό ακτοπλοϊκό δίκτυο. Με τον τρόπο αυτό, το ΥΝΑΝΠ μεριμνά για την απρόσκοπτη σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα και μεταξύ τους, καθώς και την επαρκή και αποτελεσματική μεταφορά επιβατών και εμπορευμάτων.

Αντιδράσεις από τους ναυτεργάτες

Τα ναυτεργατικά σωματεία συνεχίζουν τις καταγγελίες και τις παρεμβάσεις τους για τα κύματα απολύσεων στα καράβια. Το μόνο στήριγμα που έχει μείνει στους ναυτεργάτες είναι οι συνδικαλιστικές τους οργανώσεις. Οι καταγγελίες για απολύσεις είναι καθημερινές, πολλές μέρες τώρα.

Στη προχθεσινή ανακοίνωσή τους τα ταξικά συνδικάτα των ναυτεργατών αποκαλύπτουν νέες απολύσεις.

Σε μαζικές απολύσεις προχώρησε η ναυτιλιακή εταιρεία «MINOAN LINES SHIPPING S.A» του ομίλου GRIMALDI, στα Ε/Γ-Ο/Γ πλοία «CRUISE EUROPA» και «CRUISE OLYMPIA», κύρια στις Γενικές Υπηρεσίες σε Μαγείρους, Θαλαμηπόλους, Οικ. Αξιωματικούς, Τροφοδοσία.

Η ανταμοιβή αυτών των ναυτεργατών που καθημερινά έβαζαν σε κίνδυνο τη ζωής τους στις γραμμές Πάτρα – Ιταλία και με χωρίς μέτρα προστασίας, ήταν η ανεργία. Στην ίδια κατεύθυνση είναι και η αναστολή των επισκευαστικών εργασιών με απολύσεις σε ναυτεργάτες και σε εξωτερικά συνεργεία, που εκτελούσαν επισκευές σε ταχύπλοα των εταιρειών ATTICA, SEAJET και της ΑΝΕΚ στο Ε/Γ- Ο/Γ πλοίο «ΚΡΗΤΗ Ι» που βρίσκεται στην επισκευαστική ζώνη του Περάματος.

Οι ΠΕΜΕΝ, «Στέφενσον» και ΠΕΕΜΕΝ απαιτούν να κηρυχτούν παράνομες όλες οι απολύσεις των ναυτεργατών που πραγματοποιήθηκαν από την 1η Μάρτη με αφορμή την επιδημία του κορωνοϊού.

Τελειώνοντας τονίζουν: «Καλούμε τους ναυτεργάτες με όπλο μας την οργάνωση και τον αγώνα να σπάσουμε τον φόβο, την εργοδοτική τρομοκρατία, να υπερασπίσουμε τα δικαιώματα μας να διεκδικήσουμε μέτρα προστασίας  και ενίσχυση  της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, της υγείας, της πρόνοιας.»

Δείτε ακόμα...