Αλ. Τσίπρας: Σχέδιο γενναίας στήριξης των επιχειρήσεων

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Σχέδιο στήριξης των επιχειρήσεων, παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με σαφέστατη την πρόθεση να καταδείξει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν μπορεί να εγγυηθεί την επανεκκίνηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, ενώ ανακύκλωσε το μύθο περί της καπιταλιστικής ανάπτυξης που κατανέμει δίκαια τον πλούτο.

«Χωρίς ελάφρυνση των βαρών, ούτε οι επιχειρήσεις θα επιβιώσουν, ούτε τα χρέη θα αποπληρωθούν», ισχυρίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας δίνοντας το στίγμα του σχεδίου και υποσχόμενος ζεστό χρήμα υποστηρίζοντας πως «χωρίς ώθηση ρευστότητας, η οικονομία δεν θα ξαναπάρει μπρος». Τη σαφέστατη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων επιχείρησε να την κρύψει πίσω από ισχυρισμούς ότι όλοι θα βγουν κερδισμένοι λέγοντας ότι «οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι πρέπει να νιώσουν ξανά ασφάλεια σε αυτό τον τόπο» και πως «στο δικό μας όραμα, η οικονομία είναι ο πλούτος που παράγεται με τρόπο βιώσιμο και κατανέμεται με τρόπο δίκαιο», παραβλέποντας το γεγονός ότι ο πλούτος παράγεται μόνο από τους εργαζόμενους που φυσικά δεν τον απολαμβάνουν.

Το «σχέδιο τολμηρών παρεμβάσεων» του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει μέτρα για χρέη προς το δημόσιο και τις τράπεζες και δανειοδότηση με κερδισμένες τις μεγάλες επιχειρήσεις μιας και δεν γίνεται διαχωρισμός.

Χαρακτηριστικά για τα χρέη προς το δημόσιο τα μέτρα απευθύνεται σε φυσικά πρόσωπα και σε «επιχειρήσεις που ανήκουν στους πληττόμενους κλάδους, με προϋπόθεση ένταξης στη ρύθμιση τη διατήρηση των θέσεων και σχέσεων εργασίας για τουλάχιστον 1 έτος». Προβλέπεται «η διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής θα αφορά: Φόρο εισοδήματος, Τέλος επιτηδεύματος, ΕΝΦΙΑ Ασφαλιστικές εισφορές και Εισφορά αλληλεγγύης». Το «κριτήριο για το ποσοστό της μείωσης της βασικής οφειλής θα είναι το ποσοστό απώλειας εισοδήματος την περίοδο της κρίσης για τα νοικοκυριά και το ποσοστό μείωσης του τζίρου για τις επιχειρήσεις». Για τα χρέη προς τις τράπεζες προτείνεται, μεταξύ άλλων, «αναστολή πληρωμών» και «περίοδος χάριτος για ρυθμισμένες οφειλές».

Σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα, το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει πρόγραμμα κρατικής δανειοδότησης, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών, μετατροπή του συνόλου της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα. Το κυρίως πιάτο είναι η «ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων μέσω Αναπτυξιακής Τράπεζας και τραπεζικού δανεισμού, από τις συστημικές τράπεζες, μέσα από ένα πρόγραμμα εγγυήσεων με υψηλό ποσοστό δημόσιας κάλυψης έως 90% κάθε δανείου – χωρίς όριο ανώτατου ποσοστού κάλυψης».

Ο 3ος άξονας του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα νέο «πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους» που δεν κινείται εκτός των πλαισίων που ισχύουν ήδη.

Για τις επιχειρήσεις προβλέπει: «Το πλαίσιο ρύθμισης για τις επιχειρήσεις, με τον πτωχευτικό κώδικα ως ίσχυε πριν την κατάργησή του, με απαραίτητες βελτιώσεις και με την πραγματική έννοια της δεύτερης ευκαιρίας».

Για την κατοικία «εισάγει εξωδικαστικό ηλεκτρονικό στάδιο και περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας». Ωστόσο δεν αναφέρεται στο σύνολο της πρώτης κατοικίας και η προστασία δεν είναι σαφής όπως και τα κριτήρια. Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως, «για ευάλωτες κατηγορίες συμπολιτών μας, η χορήγηση ρύθμισης θα συνοδεύεται από πρόγραμμα επιδότησης της αποπληρωμής των δόσεων». Ειδικά στο θέμα της πρώτης κατοικίας ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση έχει σοβαρές ευθύνες καθώς έφτασε στο σημείο να ψηφίσει ιδιώνυμο για τις κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς.

Πηγή: 902.gr

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...