Αλεξανδρούπολη – Έβρος: Πύλη εισόδου Ενόπλων Δυνάμεων ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια

Μονάδες του Αμερικανικού Στρατού (ΗΠΑ) έχουν αποβιβαστεί στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με προορισμό Βαλκάνια και δυτικά σύνορα με τη Ρωσία (Defender Europe 2021) - Mάης 2021
Φώτο Αρχείου / Μονάδες του Αμερικανικού Στρατού (ΗΠΑ) έχουν αποβιβαστεί στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με προορισμό Βαλκάνια και δυτικά σύνορα με τη Ρωσία (Defender Europe 2021) – Mάης 2021/ Πηγή: Eurokinissi

Η Αλεξανδρούπολη δεν χαρακτηρίστηκε άδικα σαν «νέα Σούδα». Ήδη τα τελευταία χρόνια δοκιμάστηκε ως τέτοια από τους αμερικανοΝΑΤΟϊκούς. Από τη μια χρησιμοποιείται στο πλαίσιο της επιχείρησης των ΗΠΑ «Atlantic Resolve», για την οποία και ανά εξάμηνο, προωθούνται στην Ευρώπη αμερικανικές στρατιωτικές μονάδες, για να πάρουν θέσεις στα σύνορα με την Ρωσία. Από την άλλη χρησιμοποιείται στην αλυσίδα ασκήσεων του ΝΑΤΟ «Defender Europe 21», η οποία φέρνει και απλώνει πρόσθετες αμερικανοΝΑΤΟικές δυνάμεις στα Βαλκάνια και στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Πρόσφατα ανακοινώθηκε επίσημα από το επιτελείο χερσαίων δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον, ότι μέσα στο φθινόπωρο φέτος προβλέπεται να αναπτυχθεί στην Ευρώπη στο πλαίσιο της επιχείρησης «Atlantic Resolve» η 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού, Μεραρχίας Ιππικού/Τεθωρακισμένων (1st Cavalry Division Combat Aviation Brigade). Η πιο πάνω 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού, που εδρεύει στο Fort Hood του Τέξας, προβλέπεται να αντικαταστήσει την 1η ταξιαρχία αεροπορίας στρατού, μεραρχίας πεζικού (1st Infantry Division Combat Aviation Brigade) που είχε αναπτυχθεί την περασμένη άνοιξη.

Το λιμάνι επίσης χρησιμοποιείται και από τον βρετανικό στρατό. Για παράδειγμα τον περασμένο Ιούλιο έπιασε Αλεξανδρούπολη και το βρετανικό οχηματαγωγό «Eddystone» και ξεφόρτωσε υλικό και εφόδια για το βρετανικό κλιμάκιο που έχει αναπτυχθεί στο λιμάνι. Νωρίτερα τον Απρίλιο ένα ακόμη Βρετανικό μεταγωγικό “HURST POINT” κατέπλευσε στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για να ξεφορτώσει στρατιωτικό υλικό των ενόπλων δυνάμεων της Μεγάλης Βρετανίας, σύμφωνα με το evros-news.gr.

Κατά την εναλλαγή των μονάδων, που παίρνουν μέρος σε επιχειρήσεις και ασκήσεις, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης γίνεται λιμάνι αποβίβασης – ορμητήριο στρατευμάτων, ελικοπτέρων και λοιπού πολεμικού εξοπλισμού της ΑμερικανοΝΑΤΟικής δολοφονικής μηχανής.

Ακόμη, στα διάφορα πεδία ασκήσεων της περιοχής δίνουν και παίρνουν οι συνεκπαιδεύσεις αμερικανοΝΑΤΟϊκών με τις Ελληνικές ΕΔ. Το στρατόπεδο Γιαννούλη που βρίσκεται μέσα στην Αλεξανδρούπολη περιλαμβάνεται στην πρόσφατα αναθεωρημένη «αμυντική συμφωνία» με τις ΗΠΑ. Πρόκειται να φιλοξενήσει μόνιμα δύναμη περίπου 300 – 400 στρατιωτικών και επιλέχθηκε λόγω της εγγύτητας με το πεδίο βολής Αετός, αλλά και την δυνατότητα να έχει εύκολη πρόσβαση στο λιμάνι και το αεροδρόμιο.

Μονάδες του Αμερικανικού Στρατού (ΗΠΑ) έχουν αποβιβαστεί στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με προορισμό Βαλκάνια και δυτικά σύνορα με τη Ρωσία (Defender Europe 2021) - Mάης 2021
Φώτο Αρχείου / Μονάδες του Αμερικανικού Στρατού (ΗΠΑ) έχουν αποβιβαστεί στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με προορισμό Βαλκάνια και δυτικά σύνορα με τη Ρωσία (Defender Europe 2021) – Mάης 2021/ Πηγή: Eurokinissi

Ο Αμερικανός πρέσβης για την Αλεξανδρούπολη

Η σημασία που δίνεται στην Αλεξανδρούπολη φαίνεται και από την συχνή εκεί παρουσία του πρέσβη, αλλά και του Αμερικανού ναυτικού ακολούθου. Ο πρέσβης μάλιστα δεν κουράζεται να εξυμνεί τις δυνατότητες του λιμανιού και τη συνεργασία που είχε για την αξιοποίηση του με τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ! Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 7/5/21 οργανώθηκε ειδική τελετή με φόντο τα αμερικανικά ελικόπτερα που είχε ξεφορτώσει το “Liberty Promise”. Εκεί με την παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ο Αμερικανός Πρέσβης, Τζ. Πάιατ ανέδειξε τη σημαντικότητα του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης για τα αμερικανικά συμφέροντα.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, μιλώντας στο «Viadiplomacy» ο Πάιατ σημείωσε: “Θα έχουμε μια μεγάλη άφιξη τον Νοέμβριο στην Αλεξανδρούπολη, θα είναι ο μεγαλύτερος αριθμός αεροσκαφών και ελικοπτέρων που έχουμε φέρει ποτέ μέσω του λιμένα της Αλεξανδρούπολης. … Έχουμε συγκεντρωθεί εδώ και πολλά χρόνια στην Αλεξανδρούπολη, έχετε δει την οικονομική και ψυχολογική μεταμόρφωση ως αποτέλεσμα της ενισχυμένης παρουσίας μας εκεί. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με την διαχείριση του λιμανιού, στο τρίτο χρόνο επιτυχίας, εξαιτίας κυρίως της παρουσίας του Αμερικανικού στρατού. Το καλοκαίρι υπήρχαν δύο πλοία για πρώτη φορά, ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε ο σιδηρόδρομος, και ήταν η πρώτη φορά που σηκώσαμε ένα τανκ σε πλοίο. Είναι σαν τους Ολυμπιακούς αγώνες, ανεβάζουμε τον πήχη όλο και πιο ψηλά». Στις 21/9, μάλιστα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του συνταγματάρχη του αμερικανικού στρατού Ντένις Μπάτερς, διοικητή της Ομάδας Υποστήριξης Περιοχής Μαύρης Θάλασσας (Area Support Group-Black Sea/ 21st Theater Sustainment Command) και του επιτελείου του με τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, όπου εξετάστηκαν οι λεπτομέρειες της επιχείρησης.

Ο Πρέσβης Τζ. Πάιατ στη υποδοχή στρατευμάτων των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη για την Άσκηση Defender Europe 21
Φώτο Αρχείου / Ο Πρέσβης Τζ. Πάιατ στη υποδοχή στρατευμάτων των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη για την Άσκηση Defender Europe 21 / Μάης 2021 / Πηγή: EUROKINISSI

«Η στρατιωτική κινητικότητα θα μπορούσε να είναι η ναυαρχίδα της συνεργασίας ΝΑΤΟ – ΕΕ»

Με την ευκαιρία να θυμίσουμε ότι στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλες το 2018, εκτός όλων των άλλων αποφασίστηκε η δημιουργία μιας νέας ΝΑΤΟϊκής διοικήσεως στη Γερμανία για να εξασφαλίσει την υλικοτεχνική υποστήριξη και την γρήγορη μετακίνηση, στρατευμάτων στην Ευρώπη προς τα σύνορα με την Ρωσία. Εδώ να σημειώσουμε, ότι, την ίδια εποχή, η ΕΕ ανέλαβε να βάλει τάξη στην ταχεία μετακίνηση των στρατιωτικών δυνάμεων χωρίς προβλήματα στις υποδομές (τραίνα, δρόμους, γέφυρες) αλλά και με τις διαδικασίες στα σύνορα των χωρών (νομικά, τελωνειακά ζητήματα). Σχετικά δήλωσε χαρακτηριστικά ο γγ του ΝΑΤΟ: «Η στρατιωτική κινητικότητα θα μπορούσε να είναι η ναυαρχίδα της συνεργασίας ΝΑΤΟ – ΕΕ». Προφανώς η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο γενικότερο σχετικό σχεδιασμό ενέταξαν και την Αλεξανδρούπολη και συνεχίζει η σημερινή της ΝΔ.

Προφανώς η παράκαμψη των στενών και της Μαύρης θάλασσας για τη μεταφορά μεγάλου όγκου στρατιωτικού εξοπλισμού παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια. Άλλωστε η μεταφορά δια θαλάσσης στη συγκεκριμένη περιοχή ενέχει κινδύνους και καθυστερήσεις, που ξεπερνιούνται με την διασύνδεση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, του αεροδρομίου και των άλλων υποδομών της Θράκης με τις βορειότερες ευρωνατοϊκές χώρες. Με τα υπόλοιπα σχέδια του ιμπεριαλισμού, προφανώς δεν είναι άσχετη και η κατασκευή του πλωτού τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη. Τα σχέδια των μονοπωλίων των ΗΠΑ για τροφοδοσία της Ευρώπης από το δικό τους φυσικό αέριο προχωρά κανονικά.

Η αξιοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης από τις ΗΠΑ, για στρατιωτικούς σκοπούς, άρχισε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ περίπου δοκιμαστικά. Από το 2019 η χρήση του γίνεται πλέον με βάση την αναβαθμισμένη Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις, που είχε προηγουμένως προετοιμάσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο του «Στρατηγικού Διάλογου» με τις ΗΠΑ. Η ίδια συμφωνία επανα-«αναβαθμίστηκε» σε χρόνο και τόπο πρόσφατα από τη ΝΔ.

Ο λαός της Θράκης να ξεσηκωθεί

Αντίθετα με ότι ισχυρίζονται τα αστικά κόμματα, τα δολοφονικά σχέδια και οι συνεκπαιδεύσεις με τους φονιάδες των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, καμία σχέση δεν έχουν με την υπεράσπιση των συνόρων, των κυριαρχικών δικαιωμάτων, της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, και των συμφερόντων του ελληνικού λαού. Εμπλέκουν τη χώρα και το λαό της σε μεγάλους κινδύνους μετατρέποντάς τους σε στόχους αντιποίνων.

Στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ το ΚΚΕ καλεί το λαό να εναντιωθεί. «Η Αλεξανδρούπολη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών», ανέφερε, ενδεικτικά, στο κάλεσμα που απεύθυνε στον λαό της περιοχής η ΤΕ Έβρου του ΚΚΕ, καταγγέλλοντας την άφιξη στο λιμάνι της πόλης του θηριώδους αμερικανικού πλοίου «USNS Yuma». Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αλεξανδρούπολης επίσης αιτήθηκε να συζητηθούν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις, ο ελλιμενισμός του αμερικανικών πολεμικών πλοίων καθώς και οι επιπτώσεις όλων αυτών στον λαό και να λάβει με ψήφισμά του ξεκάθαρη στάση το Δημοτικό Συμβούλιο. «Η αφωνία είναι συμφωνία υποταγής», σχολίασε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση», και πρόσθεσε πως «πέρα από τις φωτογραφίσεις με τους ΝΑΤΟικούς στο λιμάνι, τις βόλτες με τα ελικόπτερα και όλες τις διευκολύνσεις, το Δημοτικό Συμβούλιο ποτέ δεν συζήτησε το θέμα. Αντίθετα κουκουλώνεται και καλλιεργούνται αυταπάτες στον λαό περί ασφάλειας και ανταποδοτικών ωφελειών».

Σε σύσκεψη με φορείς και συνδικαλιστές που έγινε στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Αλεξανδρούπολη παραβρέθηκε και μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Τα υπόλοιπα σοβαρά προβλήματα της περιοχής, συσχέτισε ο ΓΓ με τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, λέγοντας: « Δεν μπορεί να λες όμως τι να κάνουμε με το ΝΑΤΟ, μα αυτό βομβαρδίζει χώρες, το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί και η ΕΕ εξαπολύουν πολέμους και αναγκάζουν τους ανθρώπους να ξεσπιτώνονται και να ψάχνουν στον ήλιο μοίρα. … Πρέπει να αντιπαρατεθείς. Να πεις όχι, ως εδώ. Δεν μπορεί να λες ναι στην ΕΕ, ναι στο ΝΑΤΟ και να σου δημιουργεί προβλήματα. Θα έρθουν οι Αμερικανοί εδώ, αυτό όμως στοχοποιεί τη Ρωσία, η Ρωσία λέει θα σας στοχεύσω αν υπάρξει πολεμική εμπλοκή. Κι έτσι μπερδεύονται οι λαοί και γίνονται θύματα ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Άρα, λοιπόν, δεν είναι αλλού το ένα ζήτημα, αλλού το άλλο πρόβλημα, δένονται με μια κόκκινη κλωστή που λέει ποιος έχει την εξουσία, για ποια συμφέροντα παλεύει και ποιο δρόμο πρέπει να ακολουθήσουμε. Εμείς λέμε ότι πρέπει να ακολουθήσουμε έναν άλλο, ο λαός, οι εργάτες, οι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι νέοι, οι γυναίκες να ενωθούν σε μια κοινωνική συμμαχία με ξεκάθαρο στόχο πού θα πάει και με ποιους πρέπει να τελειώσει.»

Γιάννης Ντουνιαδάκης
υποναύαρχος ΠΝ ε.α.

Δείτε ακόμα...