Αλεξανδρούπολη: Τέλος Φεβρουαρίου το «πράσινο φως» της Gastrade για έναρξη κατασκευής του FSRU

Από την επίσκεψη του Αμερικανού Πρέσβη Τζ. Πάιατ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης- 13/09/19
Φώτο αρχείου / Από την επίσκεψη του Αμερικανού Πρέσβη Τζ. Πάιατ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης- 13/09/20 / Πηγή: Eurokinissi

Σύμφωνα με πληροφορίες τοπικών μέσων, η εταιρεία Gastrade αναμένεται να λάβει την Τελική Επενδυτική Απόφαση (FID) για την υποδομή της πλωτή μονάδας αποθήκευσης κι επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) στα τέλη Φεβρουαρίου. Τα σχέδια των μονοπωλίων των ΗΠΑ για τροφοδοσία της Ευρώπης από το δικό τους φυσικό αέριο προχωρά κανονικά.

Η Gastrade ολοκλήρωσε δύο διεθνείς διαγωνισμούς, για την κατασκευή της πλωτής μονάδας και των αγωγών σύνδεσής της με το εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου. Και οι δύο διαδικασίες έχουν φτάσει στο πέρας τους, με την ανακήρυξη των προτιμητέων αναδόχων που θα αναλάβουν τα σχετικά έργα.

Ανάμεσα στις εκκρεμότητες που απομένουν, περιλαμβάνονται και οι υπογραφές των συμβάσεων με τις εταιρείες που επικράτησαν στους διαγωνισμούς. Έως τη λήψη της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης θα υπογραφούν επίσης οι συμβάσεις χρηματοδότησης.

Το FSRU προορίζεται να αποτελέσει τη δεύτερη «πύλη» εισόδου υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη χώρα μας. Θα αποτελείται από μία μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου, μόνιμα αγκυροβολημένη 17,6 χλμ. νοτιοδυτικά του λιμένα της Αλεξανδρούπολης καθώς και ένα σύστημα υποθαλάσσιου – χερσαίου αγωγού, για τη μεταφορά του καυσίμου στο εθνικό σύστημα.

Πλωτή μονάδας αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρωσία (FSRU)
Γραφική απεικόνιση / Πλωτή μονάδα αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρωσία (FSRU) / Πηγή: Gazprom

Στη μετοχική σύνθεση της Gastrade δίνουν το «παρών» η Ελμίνα Κοπελούζου, ιδρύτρια μέτοχος & Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, η ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο ΔΕΣΦΑ, η Gaslog συμφερόντων Πίτερ Λιβανού, και ο Διαχειριστής του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου της Βουλγαρίας (Bulgartransgaz EAD). Η εμπορική βιωσιμότητα του έργου έχει διασφαλισθεί (?) μετά το market test που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Μάρτιο. Η εμπορική του λειτουργία αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2023. Το συνολικό κόστος της επένδυσης ανέρχεται σε 380 εκ. ευρώ και θα καλυφθεί από ίδια κεφάλαια, δανεισμό και επιχορήγηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πλωτή μονάδας αποθήκευσης κι επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) της εταιρίας Gastrade
Φώτο Αρχείου / Πλωτή μονάδα αποθήκευσης κι επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) της εταιρίας Gastrade / Πηγή: Gastrade

Επικίνδυνες οικονομικές κόντρες

Αυτή την εβδομάδα ολοκληρώθηκαν μια σειρά υπόγειων γεωστρατιγικών σχεδίων που πίσω του κρύβονται μονοπώλια των ΗΠΑ, της ΕΕ και βέβαια Έλληνες εφοπλιστές. Μετά την ενεργοποίηση του TAP, την κρατικοποίηση της MAKPETROL της Βόρειας Μακεδονίας και την έναρξη λειτουργίας του “Balkan Stream 2” στη Σερβία ο ανταγωνισμός με τα ρωσικά μονοπώλια εντείνεται. Οι νέοι αγωγοί που λειτουργούν ανταγωνιστικά στους ρωσικούς μετατρέπουν τα Βαλκάνια σε νέο πεδίο αντιπαράθεσης ΗΠΑ, Ρωσίας, ΕΕ. Η «ενεργειακή φτώχεια» του ελληνικού λαού θα ενταθεί τα επόμενα διάστημα. Η Ελληνική Κυβέρνηση σ αυτό το πολεμικό και οικονομικό παιχνίδι εμπλέκει επικίνδυνα τον ελληνικό λαό.

Με πληροφορίες από evros-news.gr

Δείτε ακόμα...