Αλεξάνταρ Βούτσιτς: “Η Ευρώπη δεν μπορεί να πάει χωρίς ρωσικό αέριο τα επόμενα χρόνια”

Συνάντηση στο Σότσι των Προέδρων Ρωσίας και Σερβίας, Βλ. Πούτιν και Αλ. Βούτσιτς - 25/11/2021
Φώτο Αρχείου / Συνάντηση στο Σότσι των Προέδρων Ρωσίας και Σερβίας, Βλ. Πούτιν και Αλ. Βούτσιτς – 25/11/2021 / Πηγή: TWITTER

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι RTS-2 ότι η Ευρώπη είναι απίθανο να επιβιώσει χωρίς ρωσικό αέριο τα επόμενα χρόνια.

“Υπάρχουν ελλείψεις φυσικού αερίου και γι’ αυτό πρέπει να μιλήσουμε με τους Ρώσους. Η Ευρώπη θα προχωρήσει προς τη μείωση της εξάρτησής της από το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά μπορεί αυτό να συμβεί τα επόμενα χρόνια; Αυτό θα είναι πολύ δύσκολο”, είπε ο Βούτσιτς.

«Η Ευρώπη καταναλώνει 500 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ενώ η Αμερική και το Κατάρ μπορούν να προσφέρουν 15 δισεκατομμύρια. Μίλησα με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ilkham Aliyev πολλές φορές, αλλά το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει φυσικό αέριο. Γι’ αυτό οι Γερμανοί και οι Αυστριακοί πολιτικοί με τους οποίους μίλησα, μου είπαν: «Δεν μπορούμε απλώς να καταστρέψουμε τον εαυτό μας. Εάν επιβάλουμε κυρώσεις στη Ρωσία στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, θα αυτοκαταστραφούμε. Είναι σαν να πυροβολείς τον εαυτό σου στο πόδι πριν ξεκινήσεις για μάχη. Έτσι το βλέπουν σήμερα ορισμένοι σκεπτόμενοι άνθρωποι στη Δύση», συνέχισε ο Σέρβος ηγέτης.

Στις 23 Μαρτίου, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα αρνηθεί να δεχτεί πληρωμές για προμήθειες φυσικού αερίου σε άλλα νομίσματα, συμπεριλαμβανομένων δολαρίων και ευρώ και θα στραφεί σε πληρωμές με ρούβλια. Σύμφωνα με τον ίδιο, αφού οι πληρωμές της Ρωσίας για φυσικό αέριο με μη φιλικές χώρες μετατραπούν σε ρούβλια, οι ξένοι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν επιλογές για να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες ενέργειες. Ο αρχηγός του κράτους τόνισε ότι μελλοντικές αλλαγές στα συμβόλαια φυσικού αερίου με μη φιλικές χώρες θα επηρεάσουν μόνο το νόμισμα πληρωμής, καθώς θα αλλάξει σε ρωσικό ρούβλι.

Ο Πούτιν ανέθεσε επίσης στην κυβέρνηση να δώσει μια κατάλληλη οδηγία στην Gazprom για αλλαγές στις συμβάσεις.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...