Αλεξάντερ Γκρούσκο: Στη σύνοδο κορυφής της Μαδρίτης το ΝΑΤΟ αμφισβήτησε το δικαίωμα της Κίνας να αναπτυχθεί

ΝΑΤΟ

Περιγράφοντας την Κίνα ως απειλή για τα συμφέροντά του, το ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης έθεσε υπό αμφισβήτηση το δικαίωμα αυτής της χώρας να αναπτυχθεί ως ένας από τους πόλους ενός πολυπολικού κόσμου, δήλωσε την Παρασκευή ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντερ Γκρούσκο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο TASS από τη Μόσχα.

«Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι ο χαρακτηρισμός της Κίνας ως απειλής για τις αξίες και τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ. Αυτή είναι μια πολύ σημαντική στροφή», είπε ο Γκρούσκο σε μια συζήτηση στην πλατφόρμα της διεθνούς λέσχης συζητήσεων Valdai. «Η πρώτη ερώτηση που πρέπει να τεθεί στους ανθρώπους που συνέταξαν αυτή τη διατύπωση είναι η εξής: “Σε ποια περιοχή η Κίνα απειλεί τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ;” Η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Πάνω απ’ όλα το ΝΑΤΟ παγκοσμιοποιείται και ανακηρύσσει ολόκληρο τον κόσμο ως ζώνη των συμφερόντων του και, στην πραγματικότητα, αμφισβητεί το δικαίωμα της Κίνας να αναπτυχθεί ως ένας από τους πόλους ενός ήδη εδραιωμένου πολυπολικού κόσμου».

Εξήγησε ότι το ΝΑΤΟ στην πραγματικότητα «υπερβαίνει την αρχική του θέση» για τη διατήρηση της ασφάλειας στην περιοχή του Βόρειου Ατλαντικού.

«Αυτή η προσέγγιση βρίσκεται σε όλα τα έγγραφα του ΝΑΤΟ που εγκρίθηκαν στη Μαδρίτη. Στην πραγματικότητα, το ΝΑΤΟ κηρύσσει μια σταυροφορία ενάντια στις “αυτοκρατορίες”. Η συμμαχία τοποθετείται ως το κορυφαίο όργανο για την προστασία των συμφερόντων του λεγόμενου “χρυσού δισεκατομμυρίου”. Ένα σύστημα ασφαλείας με επίκεντρο το ΝΑΤΟ με το κέντρο λήψης αποφάσεων στις Βρυξέλλες θα περιβάλλεται από μια ποικιλία πιστών περιφερειακών πλατφορμών, όπως το AUKUS», εξήγησε ο Γκρούσκο.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...