Αλλα 13 δισ. δολάρια για όπλα στο Κίεβο ζητά ο Μπάιντεν από το Κογκρέσο

Αποστολή ΝΑΤΟικού οπλισμού στην Ουκρανία
Φώτο αρχείου / Πύραυλοι Javelin – Αποστολή ΝΑΤΟικού οπλισμού στην Ουκρανία – Μάης 2022

Αλλο ένα στρατιωτικό πακέτο – μαμούθ των 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Κίεβο θα ζητήσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν από το Κογκρέσο να το εγκρίνει, δήλωσαν χθες Πέμπτη κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να ρίχνει λάδι στη φωτιά! 

Μέρος του ποσού θα χρησιμοποιηθεί για την πλήρωση αποθεμάτων του στρατού των ΗΠΑ, καθώς το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας άντλησε εν μέρει από αυτά. Δεν είναι ακόμα σαφές αν μέρος του ποσού θα χρησιμοποιηθεί για να υποστηριχθούν άλλα κράτη.

Πέραν του ποσού αυτού, θα διατεθούν άλλα 7,3 δισ. δολάρια για να προσφερθεί οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία και σε άλλα κράτη που επλήγησαν από τον πόλεμο. Μέρος των κεφαλαίων αυτών θα διατεθεί μέσω Παγκόσμιας Τράπεζας.

Από το ξέσπασμα της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης, οι ΗΠΑ έχουν διαθέσει στην κυβέρνηση του Κιέβου στρατιωτική βοήθεια 43 δισ. δολαρίων, χωρίς να λογαριάζονται η ανθρωπιστική και η οικονομική βοήθεια.

Στα τέλη της περασμένης χρονιάς, το Κογκρέσο ενέκρινε προϋπολογισμό ο οποίος προέβλεπε δαπάνη ποσού 45 δισ. δολαρίων για τη στήριξη της Ουκρανίας ως τα τέλη του Σεπτεμβρίου, όταν ολοκληρώνεται το οικονομικό έτος. Επρόκειτο για ποσό λίγο υψηλότερο από αυτό που είχε ζητήσει η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν.

Ωστόσο, καθώς η ενδοαστική αντιπαράθεση στις ΗΠΑ σχετικά με την υποστήριξη στην Ουκρανία οξύνεται, η κατάσταση στο Κογκρέσο είναι πλέον διαφορετική, καθώς κάποιοι Ρεπουμπλικάνοι εκφράζουν επιφυλάξεις για τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και άλλοι είναι ως και εχθρικοί έναντι της ιδέας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...