Αλλη μια απόβαση αμερικανικών δυνάμεων ολοκληρώθηκε στην Αλεξανδρούπολη

Το πλοίο «Liberty» ξεφορτώνει στρατεύματα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για την άσκηση «Defender Europe 2021»
Φώτο Αρχείου / Το πλοίο «Liberty» ξεφορτώνει στρατεύματα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για την άσκηση «Defender Europe 2021» / Πηγή: EUROKINISSI

Αλλη μια απόβαση αμερικανικών δυνάμεων ολοκληρώθηκε στην Αλεξανδρούπολη και κατόπιν προώθησή τους στην Ανατολική Ευρώπη, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟικού σχεδιασμού για περικύκλωση της Ρωσίας, βάζοντας την περιοχή στο στόχαστρο της Μόσχας, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για τον λαό μας.

Συγκεκριμένα, το τμήμα του Αποσπάσματος Ανατολικής Μεσογείου του 839 Τάγματος Μεταφορών των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ελλάδα επέβλεψε το ξεφόρτωμα πολεμικού υλικού των Αμερικανών που έφτασαν στον ακριτικό λιμένα το Σάββατο με το θηριώδες φορτηγό πλοίο «Liberty Promise». Στη διεκπεραίωση πήραν φυσικά μέρος οι Αμερικανοί, που έτσι κι αλλιώς έχουν αναπτυχθεί στην πόλη, στα στρατόπεδα Κανδηλάπτη (μια ανάσα από τον κόμβο της Εγνατίας – οι Αμερικανοί του αποδίδουν τον χαρακτηρισμό Logistics Support Area «Αlex A»), και Γιαννούλη (του αποδίδουν τον χαρακτηρισμό Logistics Support Area «Αlex Β»), συνέπεια της κατάπτυστης Συμφωνίας για τις Βάσεις. Πλάτη έβαλαν και οι τοπικές αρχές, η Διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, η 12η Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού, η Αστυνομία, το Λιμενικό κ.ά.

Σημειωτέον, η διεκπεραίωση αφορούσε στοιχεία της Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού της 1ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας των ΗΠΑ (1 AD CAB), που μπαίνει σε ό,τι οι ίδιοι Αμερικανοί ονομάζουν «Ευρωπαϊκό Θέατρο Επιχειρήσεων», στο πλαίσιο εναλλαγής δυνάμεών τους στην περιοχή, με «καπέλο» την επιχείρηση «Atlantic Resolve», που από το 2014 και τα γεγονότα στην Κριμαία εισάγει «φρέσκες» αμερικανικές δυνάμεις στην Ευρώπη, πολύ περισσότερο αυτήν την περίοδο και τα όσα εκτυλίχθηκαν από τον Φλεβάρη μέχρι σήμερα, με την κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης στην Ουκρανία. Σημειωτέον, επίσης, ότι στοιχεία της 1 AD CAB μπήκαν στην Ευρώπη και από το λιμάνι Esbjerg της Δανίας.

Συνολικά η CAB αναπτύσσει στην Ευρώπη 2.300 άτομα προσωπικό, 10 ελικόπτερα CH-47 Chinook, 25 AH-64 Apache, 30 UH-60 Black Hawk και 15 HH-60 Black Hawk. Τμήμα της θα μετασταθμεύσει για χειμερινή εκπαίδευση και στο Στεφανοβίκειο (στρατόπεδο Περισσάκη), βάση της Αεροπορίας Στρατού, στην οποία οι Αμερικανοί σκοπεύουν να επεκτείνουν υποδομές και εγκαταστάσεις για χρήση των δυνάμεών τους.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ριζοσπάστη» στις 8 Σεπτέμβρη ετοιμάζουν (συγκεκριμένα το Σώμα Μηχανικού του Στρατού Ξηράς των ΗΠΑ – U.S. Army Corps of Engineers, USACE) ένα «τουρ» σε ενδιαφερόμενους εργολάβους, καθώς θέλουν να δώσουν συμβόλαιο για τη μελέτη και κατασκευή ενός νέου δικτύου επικοινωνιών οπτικών ινών μεταξύ του κτιρίου της διοίκησης, του Υπόστεγου υπ’ αριθμ. 1, του Υπόστεγου 2, της Ζώνης SSA (Supply Support Activity Lot – SSA) και μιας μελλοντικής Ζώνης Συντήρησης (Large Area Maintenance Shelter – LAMS).

Δείτε ακόμα...