Αμερικανική επιθεώρηση στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Στην Αλεξανδρούπολη βρέθηκε σήμερα η 11μελής αντιπροσωπεία του αμερικανικού «δικτύου» «Business Executive for National Security» (ΒΕΝS) – στελέχη επιχειρήσεων που κάνουν μπίζνες με το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας και άλλα τέτοια «ευαγή» ιδρύματα των ΗΠΑ.

Οι Αμερικανοί είχαν τις προηγούμενες μέρες συναντήσεις στην Αθήνα, καθώς «τρέχουν» μια σειρά εξοπλιστικά προγράμματα, ενώ μετέβησαν στον ακριτικό λιμένα – βασικό ενεργειακό κόμβο, όπως και σημείο διεκπεραίωσης αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων προς της συνοριογραμμή με τη Ρωσία. Να σημειωθεί ότι σήμερα έληγε η προθεσμία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών για το 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης και τελικά κατατέθηκαν δύο και μάλιστα αμερικανικών συμφερόντων αμφότερες.

Στην επίσκεψή τους συνοδευόταν από τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζορτζ Τζέιμς Τσούνις, ο οποίος σε ανάρτησή του έγραψε: «Με ικανοποίηση συνόδεψα μια εντυπωσιακή αντιπροσωπεία του BENS.org στην Αλεξανδρούπολη με τον Α/ΓΕΕΘΑ Κων. Φλώρο, υπογραμμίζοντας το ζωτικό ρόλο που διαδραματίζει αυτό το λιμάνι στη διασφάλιση της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ, βοηθώντας την Ελλάδα να ηγηθεί στην ενεργειακή διαφοροποίηση της περιοχής και (να αποτελέσει) βασική πύλη προς τα δυτικά Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα».

Αμερικανοί και Α/ΓΕΕΘΑ μετέβησαν και στα κεντρικά του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης για συνάντηση με την διοίκηση.

Ο πρόεδρος του ΟΛΑ Κων. Χατζημιχαήλ, διέχεε κατόπιν ότι «η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μία περίοδο έντονων γεωπολιτικών μετασχηματισμών και συζητήσεων/αναθεωρήσεων για τη διεθνή ασφάλεια και τις μεταφορές αλλά και σε μία κρίσιμη ημέρα για το μέλλον του αναβαθμισμένου γεωπολιτικά λιμένα Αλεξανδρούπολης, καθώς σήμερα (σ.σ. χθες) εκπνέει η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την απόκτηση της πλειοψηφίας των μετοχών του Οργανισμού».

Δείτε ακόμα...