Σειρά πανελλαδικών δημοσκοπήσεων ετοιμάζει η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, προφανώς για να «σφυγμομετρήσει» πόσο αποτελεσματικές είναι οι «υπερωρίες» που βαράνε τα αστικά επιτελεία στον εξωραϊσμό του αμερικανικού ιμπεριαλισμού.
Τι ενδιαφέρει την πρεσβεία; Οπως η ίδια αναφέρει, θα …ψαχτεί για «θέματα που καλύπτουν το εύρος και το βάθος της διμερούς σχέσης» Ελλάδας – ΗΠΑ.
Πιο συγκεκριμένα, όλα όσα περιλαμβάνονται στη στρατηγική συνεργασία, όπως ζητήματα ασφάλειας, επενδύσεων, εμπορίου, δεσμών μεταξύ ανθρώπων (!), ενεργειακής συνεργασίας, εκπαιδευτικής συνεργασίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων κ.λπ.
Και κάπου εδώ εντάσσεται και η «κακόβουλη ξένη επιρροή», που δεν λείπει ποτέ από τα κιτάπια της πρεσβείας, στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, κι ενώ το ΝΑΤΟ πολεμάει με τη Ρωσία στην Ουκρανία, με την Ελλάδα να παίζει κομβικό ρόλο στη «διεκπεραίωση» στρατιωτικών δυνάμεων προς τον βορρά.
Η πρεσβεία ξεκαθαρίζει ότι οι δημοσκοπήσεις «θα περιλαμβάνουν επίσης ερωτήσεις σχετικά με δημογραφικές πληροφορίες», «για να προσδιορίσουμε καλύτερα το κοινό μας – τις αντιλήψεις, την ευαισθητοποίησή του και τα επίπεδα υποστήριξής του για τις ΗΠΑ στον σχεδιασμό του μελλοντικού μας προγραμματισμού».
Γίνεται φανερό ότι το ενδιαφέρον του αμερικανικού κράτους παραμένει σταθερά υψηλό για το πώς ο λαός θα υιοθετήσει τους ΝΑΤΟικούς στόχους, με δεδομένη τη διαρκώς αναβαθμιζόμενη εμπλοκή της χώρας μας στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς. Πόσο μάλλον σε μια περίοδο που για λογαριασμό της ΝΑΤΟικής συνοχής μαγειρεύονται και οι επικίνδυνες διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά, με επιπτώσεις στα κυριαρχικά δικαιώματα.
Οπότε τα επιτελεία τους παίρνουν από τώρα τα μέτρα τους ώστε να προσαρμόσουν την προπαγάνδα τους και να στοχεύσουν πώς θα χύσουν το δηλητήριό τους στον λαό, ο οποίος επιμένει να έχει έντονα αρνητική στάση απέναντι στους βρώμικους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.
Υπενθυμίζεται ότι οι στόχοι του «Στρατηγικού Διαλόγου», που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση Τραμπ και ολοκληρώθηκε με τη «στρατηγική συμφωνία» από την κυβέρνηση της ΝΔ, «πατούσαν» στα συμπεράσματα της ολοκληρωμένης έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Ελλάδα του 2018. Μια έκθεση που αναγνώριζε ότι «ορισμένα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας είναι ιστορικώς επιφυλακτικά για τη συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ». Με βάση αυτήν την έκθεση, η αμερικάνικη πρεσβεία καλούνταν, σε συνεργασία με τις ελληνικές κυβερνήσεις, να επιχειρήσει και «μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα να αμβλύνει τα αισθήματα αντιαμερικανισμού που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία». «Οι Ελληνες πολίτες», θα έπρεπε μέσα από τις δράσεις και τα προγράμματα τα οποία συντονίζει ή και συμμετέχει η πρεσβεία, «να κατανοήσουν τις προτεραιότητες των ΗΠΑ στην περιοχή και να υποστηρίξουν τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας με τις ΗΠΑ, τους οικονομικούς δεσμούς και την πολιτική εμπλοκή».
Από τότε έχουν μεσολαβήσει η ΔΕΘ του 2018, με τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ, κάτι «καμπάνιες» με τα ανατριχιαστικά σλόγκαν «σε κάθε επόμενο βήμα μαζί», όπου πρωταγωνιστούσαν, μεταξύ άλλων, αμερικανοθρεμμένα στελέχη της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ κ.λπ.
Και βέβαια, η μετατροπή όλης της χώρας σε απέραντο ορμητήριο, με την επέκταση της βάσης της Σούδας, την αναβάθμιση και αξιοποίηση στρατιωτικών υποδομών στη Θεσσαλία, όπου μόλις την περασμένη βδομάδα ο λαός είδε τον «χάρο με τα μάτια του», στην Αλεξανδρούπολη κ.α. Επίσης, η Συμφωνία των Πρεσπών, που ανοίγει τον δρόμο στη ΝΑΤΟποίηση των Δυτικών Βαλκανίων, οι νέοι ΝΑΤΟικοί εξοπλισμοί με τα F-35. Αλλά και «εμβληματικές επενδύσεις», όπως η παράδοση των Ναυπηγείων Σύρου και Ελευσίνας σε αμερικανικό όμιλο, με τη μετατροπή τους σε «ειδική οικονομική ζώνη» και με εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα.
Ολα τα παραπάνω, δηλαδή, που «ένα προς ένα» δικαίως αποτελούν «κόκκινο πανί» για τον λαό, οπότε κάτι τέτοια «ευρήματα» αναζητά και η πρεσβεία στις δημοσκοπήσεις της.
Αλλωστε, σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας του PEW Research Center, στην Ελλάδα εντοπιζόταν τον Ιούνη του 2022 ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά θετικής άποψης της κοινής γνώμης για τις ΗΠΑ, αφού οι απαντήσεις ήταν μοιρασμένες, 48% θετικές και 48% αρνητικές. Οσον αφορά το ΝΑΤΟ μάλιστα, στην ίδια έρευνα τα αποτελέσματα ήταν ακόμα πιο χαρακτηριστικά. Ανάμεσα στα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ, ο μέσος όρος της κοινής γνώμης ήταν 26% κατά και 65% υπέρ. Στην Ελλάδα, όμως, το 64% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι δεν έχουν θετική γνώμη για το ΝΑΤΟ, ενώ μόλις το 33% απάντησαν θετικά.
Το κλίμα αυτό επιχειρείται μεθοδικά να αντιστραφεί μέσα από πολυδιάστατες δράσεις και παρεμβάσεις της πρεσβείας και άλλων αστικών επιτελείων, ιδιαίτερα στη νεολαία, στα σχολεία και τα πανεπιστήμια.
Οσο όμως και να πασπαλίσουν με χρυσόσκονη τον αμερικανοΝΑΤΟικό ιμπεριαλισμό, δεν φτιασιδώνεται. Η ανάπτυξη της αντιιμπεριαλιστικής πάλης, του αγώνα από σωματεία και φορείς, ενάντια στην επικίνδυνη εμπλοκή και τους σχεδιασμούς ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και κυβερνήσεων αποτελεί την καλύτερη απάντηση στα επιτελεία τους και σε κάθε προσπάθεια εξωραϊσμού.
Αναδημοσίευση από τον «Ριζοσπάστη»