Αμερικανικό αντιτορπιλικό στο Στενό της Ταϊβάν – Αντίδραση από την Κίνα

Το Αντιτορπιλικό του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ USS Roosevelt (DDG 80)
Φώτο Αρχείου / Το Αντιτορπιλικό του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ USS Roosevelt (DDG 80) / Πηγή: U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Katrina Parker

Η Κίνα κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι προκαλεί καθώς ένα πολεμικό αμερικανικό αντιτορπιλικό διέσχισε το Στενό της Ταϊβάν. Τα αμερικανικά πολεμικά πλοία «ως πάγια τακτική», συνηθίζουν να διασχίζουν στο Στενό της Ταϊβάν, γεγονός που προκαλεί συχνά τις διαμαρτυρίες του Πεκίνου που τονίζει πως η Ταϊβάν ανήκει στην κινεζική επικράτεια. Ειδικότερα, το αντιτορπιλικό USS Curtis Wilbur, διέσχισε το στενό την Τρίτη, την πλωτή οδό που χωρίζει την ηπειρωτική Κίνα από την Ταϊβάν, με στόχο να δείξει «τη δέσμευση των ΗΠΑ για έναν ελεύθερο και ανοιχτό ”Ινδο-Ειρηνικό”», τονίζοντας πως θα συνεχίσει «να πετάει, να πλέει και να λειτουργεί οπουδήποτε μπορεί». Σύμφωνα με την Κίνα αυτό συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Το Πεκίνο, ερμηνεύει τις δράσεις επίδειξης δύναμης από τις ΗΠΑ στο στενό ως προκλητικές και κατηγορεί τον Τζο Μπάιντεν και την κυβέρνησή του πως πυροδοτούν εντάσεις στην περιοχή.

«Οι ενέργειες των ΗΠΑ στέλνουν λανθασμένα μηνύματα στην Ταϊβάν, διαταράσσουν σκόπιμα την κατάσταση στην περιοχή και θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν», σημείωσε ο ανώτερος συνταγματάρχης Ζανγκ Τσουνχούι, εκπρόσωπος της Διοίκησης του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού.Ο Μπάιντεν συνεχίζει τη μακροχρόνια υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ταϊπέι, ενισχύοντας περαιτέρω τους διπλωματικούς δεσμούς με το νησί και στέλνοντας μια υψηλού επιπέδου αντιπροσωπείες για συναντήσεις τον περασμένο μήνα. Οι προσκλήσεις της Ουάσινγκτον στην Ταϊβάν προκάλεσαν ενόχληση στην Κίνα, επιδεινώνοντας τις εντάσεις στην περιοχή.

Το Πεκίνο πραγματοποίησε στρατιωτικές ασκήσεις στα στενά της περιοχής και καταγγέλλει τη «συμπαιγνία Ταϊβάν-ΗΠΑ», προειδοποιώντας την κυβέρνηση Μπάιντεν να μην «παίξει με τη φωτιά». Αντιθέτως, η Ταϊβάν δηλώνει «πολύ πρόθυμη» να συνεργαστεί με την Ουάσινγκτον και άλλες χώρες για να αποτρέψει τις επιδιώξεις της Κίνας.

Πηγή: sputniknews.gr

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...