Αμερικανικό ενδιαφέρον για Αλεξανδρούπολη, ναυπηγεία Ελευσίνας και Ελληνικό

Πάιατ
Πηγή: Eurokinissi

Σε ανάρτησή του στο twitter ο αμερικανός πρέσβης, Τζ. Πάιατ έγραψε: «Χαίρομαι που συνάντησα τον φίλο μου Άδωνι Γεωργιάδη για να αξιολογήσουμε την πρόοδο στις ιδιωτικοποιήσεις, το Ελληνικό, και τη συνεργασία μας με τον αμερικανικό κυβερνητικό οργανισμό αναπτυξιακής χρηματοδότησης (DFC) για την υποστήριξη στρατηγικών επενδύσεων, όπως τα ναυπηγεία της Ελευσίνας και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Οι ΗΠΑ θα παραμείνουν ισχυρός εταίρος της Ελλάδας στην πορεία της για την οικονομική ανάπτυξη».

Ο πρέσβης εξέφρασε ακόμη μία φορά το έντονο αμερικανικό ενδιαφέρον και για τα ναυπηγεία Ελευσίνας και το πέρασμα αυτών σε αμερικανικά συμφέροντα με το μοντέλο που εφαρμόσθηκε στα ναυπηγεία της Σύρου.

Τα επόμενα βήματα στην παραχώρηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σε αμερικανικά κεφάλαια, στο πλαίσιο της αξιοποίησης της περιοχής για τα στρατιωτικά και γεωπολιτικά συμφέροντα των ΗΠΑ, συζήτησαν ακόμη ο Αμερικανός πρέσβης με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργάδη.

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θα παίξει σημαντικό ρόλο με την εγκατάσταση πλωτής εξέδρας, για τη μεταφορά αμερικανικού σχιστολιθικού φυσικού αερίου. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι Αμερικανοί δαπάνησαν το ποσό των 2.500.000 δολαρίων από τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου για να ανασύρουν τη βυθοκόρο, από τον πυθμένα του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. Πέρα όμως από την οικονομική σημασία, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποτελεί στρατηγικό σημείο για τους αμερικανονατοϊκούς σχετικά με την προώθηση στρατευμάτων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ σε σύντομο διάστημα στα σύνορα με τη Ρωσία.

Δείτε ακόμα...