Αμερικανικό πολεμικό έπλευσε στην ΑΟΖ της Βενεζουέλας

US Navy- πλοίο - Αμερικανικό Αντιτορπιλικό τύπου Arleigh Burke, USS Nitze (DDG-94
Φώτο Αρχείου / Αμερικανικό Αντιτορπιλικό τύπου Arleigh Burke, USS Nitze (DDG-94) / Πηγή: US NAVY

Αμερικανικό πολεμικό έπλευσε χθες Τρίτη σε περιοχή της Καραϊβικής Θάλασσας που περιλαμβάνεται στην ΑΟΖ της Βενεζουέλας. Μάλιστα το γεγονός γνωστοποίησε το ίδιο το μεικτό στρατηγείο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων το οποίο είναι αρμόδιο για την περιφέρεια της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (Southern Command, USSOUTHCOM), σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θεωρεί πως το Καράκας διεκδικεί καταχρηστικά αυτήν την περιοχή.

Το πυραυλοφόρο αντιτορπιλικό USS Nitze του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού «διεξήγαγε επιχείρηση ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, αμφισβητώντας την καταχρηστική διεκδίκηση θαλάσσιας περιοχής από πλευράς της Βενεζουέλας», αναφέρει δελτίο Τύπου της SOUTHCOM.

Σύμφωνα με το αμερικανικό ΠΝ, η επιχείρηση διεξήχθη σε διεθνή ύδατα, πέραν της ζώνης των 12 ναυτικών μιλίων της Βενεζουέλας, την κυριαρχία επί των οποίων διεκδικεί η κυβέρνηση του προέδρου της χώρας Νικολάς Μαδούρο.

Το αντιτορπιλικό έπλευσε στα ύδατα αυτά, των οποίων «το έκνομο καθεστώς του Μαδούρο διαβεβαιώνει ψευδώς ότι έχει τον έλεγχο», σύμφωνα με το δελτίο Τύπου.

Εκπρόσωπος της SOUTHCOM δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι παρόμοια επιχείρηση είχε γίνει τον Ιανουάριο.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αμφισβητεί την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο και καλεί ανοιχτά εδώ και καιρό στην ανατροπή της, αναγνωρίζοντας ως τον νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο της πετρελαιοπαραγωγικής χώρας της Λατινικής Αμερικής το πρακικοπηματία αχυράνθρωπο Χουάν Γκουαϊδό.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...