Αμερικανικός Τύπος: 13 εκατομμύρια Τεξανοί βράζουν χιόνι στις σόμπες καθώς 797 πάροχοι νερού ανέφεραν προβλήματα

ΗΠΑ Νέα Υόρκη
ΗΠΑ Νέα Υόρκη / Πηγή: Eurokinissi

New York Times

Οι Η ηλεκτρική ενέργεια αποκαταστάθηκε στο μεγαλύτερο μέρος στο Τέξας, αλλά το κράτος αντιμετωπίζει μια άλλη κρίση καθώς εκατομμύρια έμειναν χωρίς πόσιμο νερό. Περίπου 13 εκατομμύρια Τεξανοί αναγκάστηκαν να βράζουν πάγο και βρώμικο χιόνι στις σόμπες τους, ενώ άλλοι, δεν είχαν καθόλου νερό καθώς 797 πάροχοι νερού ανέφεραν προβλήματα, δήλωσε σε ενημέρωση την Πέμπτη ο Toby Baker, εκτελεστικός διευθυντής της Επιτροπής του Τέξας για την Περιβαλλοντική Ποιότητα.

Χαοτικές σκηνές σε όλο το Τέξας την Πέμπτη, καθώς τα νοσοκομεία αντιμετώπισαν σειρά προβλημάτων από την χιονοθύελλα: πολικές θερμοκρασίες σε εσωτερικούς χώρους, έλλειψη γεννητριών, έλλειψη νερού και κατάμεστες αίθουσες έκτακτης ανάγκης από ασθενείς που χρειάζονται απεγνωσμένα αιμοκάθαρση και οξυγόνο.

Εν τω μεταξύ ο γερουσιαστής Ted Cruz, εν μέσω της κρίσης, έφυγε την Τετάρτη το απόγευμα από το Τέξας για το Cancún, με την οικογένειά του για διακοπές σε ένα πολυτελές θέρετρο. Οι φωτογραφίες του κ. Κρουζ και της συζύγου του Χάιντι, που έκαναν το γύρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, άφησαν τόσο τους πολιτικούς συμμάχους όσο και τους αντιπάλους εμβρόντητους.

Ο σκληρός χειμερινός καιρός έχει διακόψει εκατοντάδες χιλιάδες εμβολιασμούς στις ΗΠΑ, καθώς υπάρχουν «εκτεταμένες καθυστερήσεις» στις αποστολές και τις παραδόσεις εμβολίων σε ολόκληρη τη χώρα, όπως προέβλεπαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Καθώς το Τέξας συνεχίζει να αγωνίζεται με κρύο, διακοπές ρεύματος και έλλειψη νερού, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης (FEMA) έχει διαθέσει 60 γεννήτριες και καύσιμα για κρίσιμους χώρους όπως νοσοκομεία και εγκαταστάσεις νερού, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου την Πέμπτη, προειδοποιώντας ότι η Αμερική δεν είναι έτοιμη για την κλιματική. Η FEMA παρείχε επίσης 729.000 λίτρα νερού, 225.000 γεύματα και δεκάδες χιλιάδες κουβέρτες, σύμφωνα με την Elizabeth Sherwood-Randall, σύμβουλο ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Το Rover Perseverance προσγειώνεται στον Άρη για να ερευνήσει την ύπαρξη ζωής στον πλανήτη.

Η διοίκηση Μπάιντεν ξεκινάει και επίσημα την επανέναρξη των συνομιλιών με το Ιράν για την αποκατάσταση της συμφωνίας για το πυρηνικό του πρόγραμμα, ενώ παραμένει ασαφές εάν η Τεχεράνη θα δεχτεί την συζήτηση.  

Καθώς το Ισραήλ ξανανοίγει, δηλώνει: «Όποιος δεν εμβολιαστεί θα μείνει πίσω», με νέες κυβερνητικές και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες να κινούνται προς ένα σύστημα δύο επιπέδων για εμβολιασμένα και μη εμβολιασμένα άτομα, δημιουργώντας νομικά και ηθικά ζητήματα. 

«Δεν είσαι μόνος»: Διαμαρτυρίες για τη σύλληψη του Ισπανού ράπερ Πάμπλο Χάσελ, που έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση μετά από καταδίκη, διότι εξέφρασε την υποστήριξη του στους αντάρτες και προσβάλλει έναν πρώην βασιλιά, ξεκινώντας  μια εθνική συζήτηση για την ελευθερία του λόγου.

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η Seiko Hashimoto, μία από τις δύο γυναίκες του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας, είναι η νέα επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής του Ολυμπιακού Τόκιο, μετά την παραίτηση του Yoshiro Mori.

Washington Post

Τα δύο εμβόλια που αναπτύχθηκαν από την Pfizer-BioNTech και τη Moderna φαίνεται να είναι πολύ αποτελεσματικά έναντι της πιο μεταδοτικής μετάλλαξης του ιού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένες μελέτες στο New England Journal of Medicine.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να ξεπεράσει την πολιτική του προκατόχου του, καθώς την  Πέμπτη, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Μπάιντεν θα δεσμεύσει ένα ποσό 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα χρησιμοποιηθεί μέσω της Covax, ακολουθούμενο από άλλα 2 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα δύο χρόνια όταν και άλλες και χώρες πραγματοποιήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη πρέπει να δωρίσουν περίπου το 5% των δόσεων που έχουν παραγγείλει σε φτωχότερες χώρες. Κάτι τέτοιο θα βοηθούσε τόσο στην αποκατάσταση μιας θεμελιώδους παγκόσμιας ανισότητας όσο και στην καταπολέμηση της δύναμης της Ρωσίας και της Κίνας, χωρών των οποίων τα δικά τους φθηνότερα εμβόλια λαμβάνονται στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά μεγάλων οικονομιών πρόκειται να συνεδριάσουν σήμερα Παρασκευή, με την πανδημία να βρίσκεται στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης, ενώ ο Πρόεδρος Μπάιντεν αναμένεται να μιλήσει για σχέδια ενίσχυσης της διεθνούς παραγωγής και διανομής εμβολίων, όπως δήλωσε ο Λευκός Οίκος. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν θεωρηθεί ως ένας από τους κύριους υπερασπιστές του εθνικισμού εμβολίων, αποθηκεύοντας εμβόλια έτσι ώστε ακόμη και μετά τον εμβολιασμό του 100% του πληθυσμού τους, να έχουν έως και 453 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις.

Την Τετάρτη, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ António Guterres είπε σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι, σε 130 χώρες, δεν χορηγήθηκε ούτε μία δόση του εμβολίου, ενώ μόλις 10 χώρες είχαν χορηγήσει μέχρι σήμερα τα τρία τέταρτα των δόσεων του κόσμου. «Σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή, η ισότητα των εμβολίων είναι το μεγαλύτερο ηθικό τεστ για την παγκόσμια κοινότητα», είπε.

Το Facebook εμπόδισε τους χρήστες του στην Αυστραλία να δημοσιεύουν ειδήσεις, οδηγώντας σε κλιμάκωση στην διαμάχη για το κατά πόσον οι τεχνολογικοί γίγαντες πρέπει να πληρώσουν τους εκδότες όταν τα θέματά τους εμφανίζονται στα αποτελέσματα αναζήτησης ή στα μκδ. Η Google ωστόσο έκανε μια αντίθετη προσέγγιση, υπογράφοντας συμφωνίες με τις μεγάλες εκδοτικές εταιρείες της Αυστραλίας, όπως με του Rupert Murdoch την News Corporation.

Το Rover Perseverance της NASA προσγειώθηκε με ασφάλεια την Πέμπτη στον Άρη για να ξεκινήσει μια φιλόδοξη αποστολή να αναζητήσει σημάδια ζωής στον Άρη και να πάρει δείγματα εδάφους και βράχου που θα μπορούσαν να μεταφερθούν στη Γη για μελέτη σε εργαστήρια.

Σχεδόν 28 εκατομμύρια κρούσματα έχουν αναφερθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, με 489.000 θανάτους, αλλά ο αριθμός των νέων περιπτώσεων συνεχίζει να μειώνεται, φτάνοντας τώρα τα ποσοστά με αυτά στα τέλη Οκτωβρίου.

Πηγές: https://www.nytimes.com/,  https://www.washingtonpost.com/

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...