Αμερικανικός Τύπος: Αμερικανοί αξιωματούχοι διαπραγματεύονται με τους Ταλιμπάν – Οι εξαγωγές σοκολάτας στην Ευρώπη έχουν μετατραπεί σε εφιάλτη λόγω γραφειοκρατίας

ΗΠΑ Νέα Υόρκη
ΗΠΑ Νέα Υόρκη / Πηγή: Eurokinissi

The New York Times 

13 άτομα σκοτώθηκαν σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στην έρημο της Καλιφόρνια, σε μια από τις πιο θανατηφόρες περιπτώσεις που σχετίζονται με τις εισροές μεταναστών από το Μεξικό εδώ και δεκαετίες. Το δυστύχημα, συνέβη σε έναν από τους εκατοντάδες παράνομους αγροτικούς δρόμους στις ΗΠΑ. Είκοσι πέντε άτομα βρισκόταν  μέσα στο όχημα, ενώ λίγοι από τους επιζώντες κατάφεραν να περιγράψουν τι συνέβη. Δώδεκα άνθρωποι πέθαναν επί τόπου, ενώ ο 13ος σε κοντινό νοσοκομείο. Οι άνθρωποι που πέθαναν εκεί έγιναν ένα τραγικό πορτρέτο της έκρηξης στο μεταναστευτικό που έχει αρχίσει να πιέζει την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι διαπραγματεύονται με τους Ταλιμπάν τις τελευταίες εβδομάδες πριν αποσύρουν τα στρατεύματά τους από το Αφγανιστάν. Οι διπλωμάτες προσπαθούν να βασιστούν σε διαβαθμισμένα μέρη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας του 2020 με την ομάδα που περιέγραψε ποιες στρατιωτικές ενέργειες έπρεπε να απαγορευτούν, αλλά ειδικοί προειδοποιούν ότι μια συμφωνία είναι απίθανη, εκτός εάν οι ΗΠΑ κάνουν σοβαρές παραχωρήσεις. Εάν αυτές οι συζητήσεις – και οι χωριστές συνομιλίες μεταξύ της αφγανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν – αποτύχουν, χιλιάδες αμερικανικά στρατεύματα ενδέχεται να παραμείνουν στο Αφγανιστάν μετά την 1η Μαΐου,  προθεσμία κατά την οποία όλες οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις πρόκειται να αποσυρθούν από τη χώρα βάσει της συμφωνίας του περασμένου έτους, γεγονός που θα μπορούσε να οπισθοδρομήσει οποιαδήποτε πρόοδο και να επιστρέψει το Αφγανιστάν σε χάος.

Περισσότεροι από τους μισούς από τα εννέα εκατομμύρια του Ισραήλ, πήραν μια γεύση από το μέλλον μετά την πανδημία μέσω του συστήματος Green Pass, το οποίο επιτρέπει στους πλήρως εμβολιασμένους να έχουν ελευθερίες που πολλοί δεν έχουν βιώσει για περισσότερο από ένα χρόνο. Αλλά το σύστημα και η εφαρμογή είναι ατελή, καθώς υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί και ξεκινούν αντιδράσεις, με κάποιες να φτάνουν στα δικαστήρια, σχετικά με τους κανόνες και τις ευθύνες της επιστροφής σε μια σχεδόν κανονική κατάσταση, ενώ ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν επιλέξει μέχρι τώρα να μην εμβολιαστούν. Η νέα πραγματικότητα έχει υπογραμμίσει τις ανισότητες και τις διαφορές μεταξύ κοινωνιών με λιγότερη ή περισσότερη πρόσβαση στο εμβόλιο. Οι περισσότεροι στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη, εν μέσω μιας διαμάχης σχετικά με τις νομικές και ηθικές υποχρεώσεις του Ισραήλ προς όσους ζουν σε κατεχόμενα εδάφη. Το Ισραήλ έχει εμβολιάσει περίπου 100.000 Παλαιστίνιους που εργάζονται στο Ισραήλ ή σε οικισμούς της Δυτικής Όχθης, αλλά έχει επικριθεί για το ότι δεν έχει μεγαλύτερη συμβολή.

Από τη διεξαγωγή πραξικοπήματος της 1ης Φεβρουαρίου και τη φυλάκιση των πολιτικών ηγετών του κράτους, ο στρατός της Μυανμάρ, γνωστός ως Tatmadaw, δολοφόνησε, επιτέθηκε και συνέλαβε, ενώ περισσότεροι από 550 άνθρωποι σκοτώθηκαν στους δρόμους και στα σπίτια τους από στρατιώτες ή αστυνομικούς. Τουλάχιστον 40 από τους νεκρούς ήταν παιδιά κάτω των 18 ετών, σύμφωνα με μια καταγραφή που βασίζεται σε ιατρικές μαρτυρίες, πληροφορίες από γραφεία τελετών και οικογενειακούς λογαριασμούς στα μέσα δικτύωσης. Μερικοί από τους ανηλίκους σκοτώθηκαν επειδή συμμετείχαν στις διαδηλώσεις, ενώ πολλοί άλλοι που φαίνεται να εκτελούνται, με ένα μόνο πυροβολισμό στο κεφάλι, ήταν περαστικοί.

Οι εξαγωγές σοκολάτας στην Ευρώπη έχουν μετατραπεί σε εφιάλτη γραφειοκρατίας και καθυστερήσεων, καθιστώντας την εξαιρετική βρετανική σοκολάτα, σπάνια στην Ευρώπη. Η σοκολάτα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγή τροφίμων και ποτών στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά το ουίσκι, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Τροφίμων και Ποτών.

Η κυβέρνηση της Ιορδανίας συνέλαβε υψηλόβαθμα πρόσωπα, όπως ο Sharif Hassan bin Zaid, μέλος της βασιλικής οικογένειας και ο Bassem Awadallah, πρώην αρχηγός του βασιλικού δικαστηρίου, μια ασυνήθιστη εξέλιξη στο σταθερό αραβικό βασίλειο.

Δεκατρείς Τούρκοι ασκούμενοι πιλότοι αντιμετωπίζουν ισόβια κάθειρξη επειδή συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, τις ίδιες τιμωρίες με τους στρατηγούς που ηγήθηκαν της κατηγορίας. Οι οικογένειές τους επιμένουν να τους στηρίζουν, λέγοντας ότι δεν έπαιξαν κανένα ρόλο στα γεγονότα.

The Washington Post

Η διοίκηση του Μπάιντεν δήλωσε ότι η χώρα θα έχει αρκετές δόσεις εμβολίου παρά τα προβλήματα σε μια μονάδα παραγωγής της Βαλτιμόρης που θα την αναλάβει τώρα η μητρική εταιρεία Johnson & Johnson. Πάνω από 106 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει τουλάχιστον μία  δόση εμβολίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ οι ειδικοί διαφωνούν σχετικά με το αν οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στην αιχμή ενός «τέταρτου κύματος». Περίπου 555.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον ιό  με τις αναφερόμενες νέες περιπτώσεις λοίμωξης να αυξάνονται σταθερά, καθώς υπήρξε αύξηση 5% την περασμένη εβδομάδα.

Η Ινδία ανέφερε την Κυριακή περισσότερα από 100.000 νέα κρούσματα, ένας αριθμός που επιτεύχθηκε μόνο από μια άλλη χώρα, τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό είναι ένα σημάδι ότι οι μολύνσεις σε αυτήν τη χώρα των 1,3 δις. ανθρώπων θα μπορούσαν να είναι εκτός ελέγχου. Η χώρα, η οποία έχει επίσης μία από τις μεγαλύτερες ικανότητες παραγωγής εμβολίων στον κόσμο, εμβολιάζει τους πολίτες της με ρυθμό 2 εκατομμυρίων την ημέρα, αλλά δεν έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, με μόλις το 5% του πληθυσμού να έχει λάβει την πρώτη δόση. Η Ινδία επιβραδύνει επίσης τις εξαγωγές εμβολίων έναντι της εγχώριας ζήτησης, με δυνητικά τρομερές συνέπειες για άλλες χώρες. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι αλλαγές στη συμπεριφορά, η εξασθενημένη ανοσία από προηγούμενες λοιμώξεις και η εξάπλωση νέων μεταλλάξεων συμβάλλουν στη δραματική αύξηση των κρουσμάτων.

Τα περισσότερα σχολεία των ΗΠΑ δεν θα είναι εντελώς φυσιολογικά μέχρι το φθινόπωρο, καθώςοι γονείς, οι μαθητές και οι δάσκαλοι, εξαντλημένοι από τις λανθασμένες εκκινήσεις, τις μάχες των συνδικάτων, τις καραντίνες και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, είναι πολύ διστακτικοί εάν επιτέλους το σχολείο θα επανέλθει στο φυσιολογικό.Οι σχολικές περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα σχεδιάζουν να επιστρέψουν σε μαθήματα με φυσική παρουσία όλων,  αυτό το φθινόπωρο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και άλλοι που έχουν υπογράψει την πυρηνική συμφωνία του Ιράν θα συναντηθούν στη Βιέννη αυτήν την εβδομάδα σε μια προσπάθεια να αναβιώσουν την πυρηνική συμφωνία του 2015, την οποία ο Πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι θέλει να διασωθεί. Εκπρόσωποι του Ιράν, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας, της Βρετανίας και της Κίνας θα συσκεφθούν την Τρίτη με δύο προκλήσεις στο τραπέζι: πώς να ανατρέψουν τις κυρώσεις που επέβαλε η κυβέρνηση Τραμπ και να επαναφέρουν το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης στα όρια που θέτει η συμφωνία. 

Η Κίνα κινείται για τον εμβολιασμό ολόκληρης της πόλης Ruili στην επαρχία Γιουνάν, στα σύνορα της Μυανμάρ. Περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχουν πλέον βρεθεί θετικοί στον ιό, δήλωσε η Επιτροπή Υγείας της χώρας σήμερα Δευτέρα, σε μια εστία που επιδιώκουν να εξαλείψουν με μαζικές δοκιμές και εμβολιασμούς, καθώς την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησαν μια πενταήμερη εκστρατεία για τον εμβολιασμό και των 300.000 κατοίκων της. Το ξέσπασμα στο Ruili είναι το χειρότερο στην Κίνα τους τελευταίους μήνες, ενώ μέχρι στιγμής, η Κίνα έχει χορηγήσει περίπου 140 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων στην εγχώρια αγορά, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, με την  Κίνα να λέει ότι έχει ελέγξει σε μεγάλο βαθμό τον ιό, επιβεβαιώνοντας μόλις 90.217 συνολικά κρούσματα και 4.636 θανάτους.

Πηγές: https://www.nytimes.com/ , https://www.washingtonpost.com/

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...