Αμερικανικός Τύπος: Απελπισμένοι μετανάστες που βρίσκονται στο ελληνικό νησί της Λέσβου αναζητούν καταφύγιο

ΗΠΑ

The New York Times

Το Μπαχρέιν ομαλοποιεί τις σχέσεις με το Ισραήλ, ένα ακόμη σημάδι αλλαγής της πολιτικής, που φέρνει τα αραβικά κράτη πιο κοντά στο Ισραήλ. Ο Πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε την είδηση  στο Twitter, δημοσιεύοντας κοινή δήλωση με το Μπαχρέιν και το Ισραήλ αποκαλώντας την κίνηση «ιστορική, για περαιτέρω ειρήνη στη Μέση Ανατολή». Το Μπαχρέιν έχει στρατηγική σημασία για την Ουάσιγκτον ως οικοδεσπότης του πέμπτου στόλου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Το νησιωτικό βασίλειο στον Περσικό Κόλπο είναι το δεύτερο αραβικό έθνος σε ένα μήνα που αγκαλιάζει ανοιχτά το Ισραήλ, μετά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η κίνηση απομονώνει περαιτέρω τους Παλαιστίνιους και ανακηρύσσει τον κ. Τραμπ ως τον  ειρηνοποιό της εποχής.

Μια πολύ διαφορετική 11η Σεπτεμβρίου. Έχουν περάσει 19 χρόνια από τότε που τα επιβατηγά αεροσκάφη που είχαν καταληφθεί από τρομοκράτες χτύπησαν στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου και το Πεντάγωνο. Σχεδόν 3.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, περίπου 2.700 από αυτούς στη Νέα Υόρκη. Οι δύο προεδρικοί υποψήφιοι ανέστειλαν την πολιτική τους διαμάχη για μια ημέρα για να αποτίσουν το σεβασμό τους. Ο Πρόεδρος Τραμπ έκανε μελαγχολικά σχόλια  στο Σάνκσβιλ και ο Τζο Μπάιντεν επισκέφθηκε το “σημείο μηδέν” πριν επισκεφθεί το Σάνκσβιλ. Οι πενθούντες κοντά στο μνημείο της 11ης Σεπτεμβρίου στο Λόουερ Μανχάταν φορούσαν μάσκες προσώπου και οι δακρυσμένες, οικείες αγκαλιές των παρελθόντων ετών αντικαταστάθηκαν από αδέξια υψωμένες γροθιές. Όμως, καθώς μνημονεύουν μια τραγωδία του παρελθόντος, οι Νεοϋορκέζοι αντιμετωπίζουν μια ακόμη θανατηφόρα κρίση που δεν έχει τελειώσει ακόμη.

Reuters

Η Τουρκία κατηγόρησε την Παρασκευή τη δήλωση των επτά μεσογειακών κρατών της Ε.Εως προκατειλημμένη και «αποσπασμένη από την πραγματικότητα», αλλά τόνισε ότι εξακολουθεί να είναι ανοιχτή σε άνευ όρων συνομιλίες με την Ελλάδα. Σε κοινή δήλωση αργά την Πέμπτη, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Μάλτα, η Πορτογαλία, η Ελλάδα και η Κύπρος δήλωσαν ότι το μπλοκ θα καταρτίσει κατάλογο νέων κυρώσεων στην Τουρκία στα τέλη Σεπτεμβρίου, εκτός εάν η Άγκυρα διαπραγματευτεί για την επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα και την Κύπρο. Σε δήλωση την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χάμι Ακσόι ανέφερε ότι η Ελλάδα πρέπει «να καθίσει άνευ όρων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία» για να επιτύχει διάλογο και συνεργασία στην περιοχή. Ανέφερε ότι η Αθήνα πρέπει να αποσύρει τα στρατιωτικά της πλοία από το Oruc Reis για να μειώσει τις εντάσεις. «Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να καθιστά την ΕΕ όργανο για τα στενά της συμφέροντα, ενώ η Ε.Ε και οι υπογράφοντες την κοινή δήλωση πρέπει να εγκαταλείψουν τη μονόπλευρη και μεροληπτική πολιτική που χρησιμοποιούν τυφλά με την προσποίηση της αλληλεγγύης», είπε. Η ΕΕ δήλωσε ότι βρίσκεται σε «πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη» με την Ελλάδα και την Κύπρο στη διαμάχη, ενώ η Αθήνα και η Λευκωσία κάλεσαν το μπλοκ να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία.

CBC News

Απελπισμένοι μετανάστες που βρίσκονται στο ελληνικό νησί της Λέσβου αναζητούν καταφύγιο ενώ η Ευρώπη ζυγίζει τις επιλογές. Με περισσότερους από 12.000 πρώην κατοίκους του κέντρου υποδοχής, που καταστράφηκε ολοκληρωτικά από τη φωτιά, να στρατοπεδεύουν τώρα σε χωράφια και κατά μήκος δρόμων χωρίς τροφή ή νερό και απειλούνται από πιθανή εξάπλωση μολύνσεων από κορονοϊό, η ανάγκη για λύση έχει γίνει όλο και πιο επείγουσα. Οι μετανάστες, οι περισσότεροι από την Αφρική, τη Συρία ή το Αφγανιστάν, ήταν απελπισμένοι να φύγουν από το νησί και μια ομάδα αρκετών εκατοντάδων συγκεντρώθηκε λίγα μίλια έξω από το κεντρικό λιμάνι της Μυτιλήνης, κοντά σε ένα σούπερ μάρκετ όπου προσγειώθηκαν ελικόπτερα με σκηνές και προμήθειες. Φωνάζοντας «Ελευθερία!» και ” Όχι αστυνομία!” και κυματίζοντας χειροποίητα πλακάτ με την ένδειξη “Όχι νέο στρατόπεδο” ή “Παρακαλώ βοηθήστε μας!” αντιμετώπισαν την αστυνομία που τους εμπόδισε να πάνε στην πόλη. Η Ελλάδα και η Ιταλία, οι χώρες όπου φτάνουν τα περισσότερα μεταναστευτικά σκάφη, έχουν ζητήσει από καιρό και άλλα κράτη της ΕΕ να δέχονται αιτούντες άσυλο, αλλά η Ουγγαρία και η Πολωνία, μεταξύ άλλων, αρνήθηκαν να μοιραστούν το βάρος. Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Horst Seehofer, δήλωσε ότι η Γαλλία και η Γερμανία συμφώνησαν να πάρουν περισσότερους από 400 περίπου ανηλίκους που έχουν μετακινηθεί από τη Λέσβο στην ελληνική ηπειρωτική χώρα. Ωστόσο, δεν υπήρξε ευρύτερη συμφωνία για την επανεγκατάσταση και οι ελληνικές αρχές αρνήθηκαν μαζικές μεταφορές από τη Λέσβο. «Η ζωή συναντά τον θάνατο εδώ», είπε η Ευτυχία Σουγιουλτζή, μια 64χρονη ντόπια γυναίκα, που επισκέπτεται ένα νεκροταφείο όπου είναι θαμμένη η κόρη της. «Χθες είδα παιδιά κλαίγοντας να κοιμούνται ανάμεσα στους τάφους».

Newsweek

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει παράσχει στην Ελλάδα σχεδόν 5 εκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει στην υποστήριξη των πιο ευάλωτων εξαιτίας του κορονοϊού στη χώρα. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι σε οργανώσεις στο νησί της Λέσβου λένε ότι λίγη υποστήριξη έχει φτάσει σε χιλιάδες μετανάστες και αιτούντες άσυλο που ζούσαν στο μεγαλύτερο στρατόπεδο προσφύγων της χώρας, πριν να καεί. Την Πέμπτη, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι θα συντονιστεί με την ελληνική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση για  παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας για την αντιμετώπιση της καταστροφής. “Οι Ηνωμένες Πολιτείες συντονίζονται με την κυβέρνηση της Ελλάδας, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους ανθρωπιστικούς μας εταίρους για την αξιολόγηση των αναγκών και συνεχίζουμε να παρέχουμε ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της κρίσιμης βοήθειας όπως τροφή, νερό, στέγη και προστασία σε ευάλωτους πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα “, δήλωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Επιπλέον, ανέφερε ότι κατά το παρελθόν έτος, οι ΗΠΑ παρείχαν περισσότερα από 8 εκατομμύρια δολάρια ανθρωπιστική βοήθεια για να βοηθήσουν τα ευάλωτα άτομα στην Ελλάδα, “συμπεριλαμβανομένων περίπου 5 εκατομμυρίων δολαρίων για να υποστηρίξουν την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19”. “Δεν ξέρω πού έχει δαπανηθεί αυτό το ποσό, αλλά δεν έχει ξοδευτεί στη Λέσβο“, δήλωσε ο Στέφαν Ομπερρέιτ, επικεφαλής της αποστολής Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) στην Ελλάδα, στο Newsweek την Παρασκευή. Οι τοπικές αρχές τους ανάγκασαν να κλείσουν μια κλινική Covid-19  που ήταν έτοιμη να παράσχει φροντίδα λίγο πριν εντοπιστεί το νέο ξέσπασμα, αφού άρχισαν να εκδίδουν πρόστιμα και απείλησαν με ποινικές κατηγορίες λόγω παραβιάσεων των κανονισμών του πολεοδομικού σχεδιασμού. Με τη βοήθεια της ολλανδικής κυβέρνησης, η Ελλάδα άνοιξε ξεχωριστή κλινική κορονοϊού στη Λέσβο μετά το κλείσιμο της εγκατάστασης των ΓΧΣ. Ωστόσο, ο Oberreit είπε ότι η κλινική ήταν ουσιαστικά ένα “κενό μέρος” επειδή δεν παρείχε πραγματική φροντίδα, απλώς δοκιμές για τον κορονοϊό.  Τελικά, είπε, εάν οι ΓΧΣ δεν είχαν αναγκαστεί να κλείσουν τη δική τους κλινική, εκείνοι που είχαν ανάγκη θα λάμβαναν συνεπή και επαρκή φροντίδα.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...