Αμερικανικός Tύπος: Αξιωματούχος των ΗΑΕ αναφέρει ότι η τουρκική βάση στο Κατάρ αποσταθεροποιεί την περιοχή

ΗΠΑ

New York Post

Ο Πρόεδρος Τραμπ δήλωσε την Κυριακή ότι η έγκριση ενός εμβολίου θα πρέπει να γίνει «πολύ σύντομα», ώστε όλοι να μπορούν να λάβουν τη θεραπεία αντισωμάτων που πιστεύει ότι είναι «θεραπεία» για τον κοροναϊό. «Ξέρω ότι οι άνθρωποι το αποκαλούν φάρμακο, αλλά για μένα είναι η θεραπεία», δήλωσε ο Τραμπ για το πειραματικό κοκτέιλ του Regeneron για τα μονοκλωνικά αντισώματα που έπαιρνε στο νοσοκομείο για τον COVID-19. «Θα το παραδώσουμε στα νοσοκομεία – περιμένουμε την άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης», είπε, υποσχόμενος ότι θα έρθει «πολύ σύντομα».  «Θα καθαρίσουμε τα νοσοκομεία – θα τους βγάλουμε όλους από τα νοσοκομεία», είπε στη Μαρία Μπαρτιρόμο στο «Sunday Morning Futures». Ο Τραμπ είπε πάλι ότι «ένιωθε πολύ καλά  σχεδόν αμέσως  μετά τη λήψη του» – τονίζοντας ότι «θα τον έκανε καλά ούτως ή άλλως» καταπολεμώντας τη μετάδοση, επειδή είναι τόσο υγιής.

Ο Τραμπ υπόσχεται περισσότερα έγγραφα σχετικά με τον έλεγχο της Ρωσίας, έγγραφα που δείχνουν τη συμμετοχή της κυβέρνησης Ομπάμα και της εκστρατείας Χίλαρι Κλίντον στη Ρωσία.«Τα έγγραφα που θα κυκλοφορήσουν, κανείς δεν έχει ξαναδεί. Υπάρχουν πράγματα που κανείς δεν πίστευε ότι θα κυκλοφορούσαν. Βλέπετε τι συμβαίνει. Τους έχουμε στο χέρι », δήλωσε ο Τραμπ στην Μαρία Μπαρτιρόμο.«Περιμένετε μέχρι να δείτε τι θα βγει », είπε ο πρόεδρος.Η Bartiromo ρώτησε αν τα νέα έγγραφα θα αφορούν τον ρόλο του FBI ή την Clinton.«Είναι για τα πάντα. Η Χίλαρι Κλίντον είναι «Στριμμένη Χίλαρι». Δεν την αποκαλώ «Στριμμένη Χίλαρι» χωρίς λόγο», είπε.Ο Διευθυντής της C.I.A Τζον Ράτκλιφ την περασμένη εβδομάδα κυκλοφόρησε «πειραγμένες» σημειώσεις από τον πρώην διευθυντή Τζον Μπρένναν που φαίνεται να δείχνουν ότι είπε στον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για ένα «υποτιθέμενο» σχέδιο της Κλίντον για να ισχυριστεί ότι ο Τραμπ συγκρούστηκε με Ρώσους.Το σημείωμα αναφέρει ότι ο Μπρένναν ενημέρωσε τον Ομπάμα για «την υποτιθέμενη έγκριση από τη Χίλαρι Κλίντον στις 28 Ιουλίου μιας πρότασης από έναν από τους συμβούλους εξωτερικής πολιτικής της να χτυπήσει τον Ντόναλντ Τραμπ με ένα σκάνδαλο που εμφανίζει ότι παρενέβησαν οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας».Το στρατόπεδο Κλίντον απέρριψε τις κατηγορίες ως ρωσική παραπληροφόρηση. Ο Ratcliffe σχεδιάζει επίσης να κυκλοφορήσει περισσότερα έγγραφα σχετικά με την έρευνα.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας προειδοποίησε τους ηγέτες να μην βασίζονται σε κλειδώματα για να αντιμετωπίσουν τα κρούσματα – αφού προηγουμένως λένε ότι οι χώρες πρέπει να είναι προσεκτικές σχετικά με το πόσο γρήγορα ανοίγουν ξανά. Ο απεσταλμένος του ΠΟΥ Δρ Ντέιβιντ Ναμπάρο είπε ότι τέτοια περιοριστικά μέτρα πρέπει να αντιμετωπίζονται μόνο ως έσχατη λύση, ανέφερε στο βρετανικό περιοδικό The Spectator σε μια συνέντευξη. «Εμείς στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δεν υποστηρίζουμε τα κλειδώματα ως το βασικό μέσο ελέγχου αυτού του ιού», δήλωσε. “Η μόνη φορά που πιστεύουμε ότι δικαιολογείται ένα κλείδωμα είναι να κερδίσουμε χρόνο για να αναδιοργανωθούμε, να δουλέψουμε ομαδικά εκ νέου, να εξισορροπήσουμε τους πόρους μας, να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που έχουν εξαντληθεί, αλλά σε γενικές γραμμές, μάλλον δεν θα το κάναμε.” Ο Nabarro είπε ότι υπάρχει σημαντική ζημιά που προκαλείται από αυστηρούς περιορισμούς, ιδίως στην παγκόσμια οικονομία. «Το κλείδωμα έχει μόνο μια συνέπεια που δεν πρέπει ποτέ να υποτιμάς και αυτό κάνει τους φτωχούς ανθρώπους πολύ φτωχότερους», είπε. Πρόσθεσε ότι τα κλειδώματα έχουν επηρεάσει σοβαρά τις χώρες που βασίζονται στον τουρισμό. “Απλώς δείτε τι συνέβη στην τουριστική βιομηχανία στην Καραϊβική, για παράδειγμα, ή στον Ειρηνικό, επειδή οι άνθρωποι δεν κάνουν τις διακοπές τους”, δήλωσε ο Nabarro στο κατάστημα. «Κοιτάξτε τι συνέβη στους μικροκαλλιεργητές σε όλο τον κόσμο. Κοιτάξτε τι συμβαίνει στα επίπεδα φτώχειας. Φαίνεται ότι ενδέχεται να έχουμε διπλασιασμό της παγκόσμιας φτώχειας έως τον επόμενο χρόνο. Μπορεί να έχουμε τουλάχιστον διπλασιασμό παιδικού υποσιτισμού». Ο οργανισμός του ΟΗΕ προειδοποίησε προηγουμένως τις χώρες να μην άρουν τα κλειδώματα πολύ νωρίτερα κατά το πρώτο κύμα του ιού. «Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται μια χώρα είναι να ανοίξει σχολεία και επιχειρήσεις, μόνο για να αναγκαστεί να τα κλείσει ξανά λόγω της αναβίωσης», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής Tedros Adhanom Ghebreyesus.  «Πρέπει να καταλήξουμε σε μια βιώσιμη κατάσταση που θα έχουμε επαρκή έλεγχο αυτού του ιού χωρίς να κλείσουμε εντελώς τη ζωή μας, που έχει εξαιρετικά επιβλαβείς επιπτώσεις στις κοινωνίες», είπε.

Reuters

Η Τουρκία θα αρχίσει να δηλώνει τον αριθμό των ασυμπτωματικών περιπτώσεων COVID-19 από τις 15 Οκτωβρίου, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της σε ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκαν την Κυριακή, μετά από κριτική ότι η αποκάλυψη μόνο συμπτωματικών περιπτώσεων έκρυβε την έκταση των λοιμώξεων. Στα τέλη Ιουλίου, η Τουρκία άλλαξε τη διατύπωση της ημερήσιας έκθεσης κοραναϊού για να δείξει τον αριθμό των «ασθενών» αντί για «κρούσματα». Σε συνέντευξη Τύπου στις 30 Σεπτεμβρίου, είπε ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε μόνο τον αριθμό των θετικών περιπτώσεων COVID-19 με συμπτώματα. Οι γιατροί και τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέκριναν την πρακτική, λέγοντας ότι αποσκοπούσε στην απόκρυψη της πραγματικής κλίμακας της πανδημίας και είχε ως στόχο να διατηρήσει την οικονομία σε κίνηση. «Θα ξεκινήσουμε στις 15», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κόκα σε συνέντευξή του στην καθημερινή εφημερίδα Hurriyet. «Θα μοιραστούμε τα αποτελέσματα αν και δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Θα τα αναφέρουμε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ)». Διεξάγονται τεστ σε αεροδρόμια, φυλακές και σε άτομα που πηγαίνουν στο εξωτερικό, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τη συνέντευξη. Η Τουρκία τέθηκε στη λίστα καραντίνας στην Αγγλία μετά την παραδοχή της ότι δεν δημοσίευσε τον πλήρη αριθμό ημερήσιων θετικών κρουσμάτων COVID-19. Η Τουρκία ανέφερε κατά μέσο όρο 1.500 συμπτωματικούς ασθενείς την ημέρα τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ οι συνολικοί θάνατοι λόγω της νόσου ανέρχονται σε 8.778, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Αξιωματούχος των ΗΑΕ αναφέρει ότι η τουρκική βάση στο Κατάρ αποσταθεροποιεί την περιοχή. Ο στρατός της Τουρκίας στο Κατάρ είναι ένα στοιχείο αστάθειας στην περιοχή του Κόλπου, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, προσθέτοντας ότι συνέβαλε στην πόλωση.Τα ΗΑΕ και οι Άραβες σύμμαχοί τους επέβαλαν μποϊκοτάζ στο Κατάρ από τα μέσα του 2017 και ζήτησαν από τη Ντόχα να κλείσει μια τουρκική στρατιωτική βάση, μεταξύ των όρων τους για τον τερματισμό της έντασης. “Η τουρκική στρατιωτική παρουσία στον Αραβικό Κόλπο είναι έκτακτη ανάγκη”, δήλωσε το Σάββατο στο Twitter ο Anwar Gargash, υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ.«Ενισχύει την πόλωση και δεν λαμβάνει υπόψη την κυριαρχία των κρατών και τα συμφέροντα των χωρών του Κόλπου και των λαών της». Οι Ηνωμένες Πολιτείες, επιδιώκοντας ένα ενωμένο μέτωπο του Κόλπου εναντίον του Ιράν, προσπάθησαν να επιλύσουν τη διαφορά με την οποία η Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, το Μπαχρέιν και η μη Αιγυπτιακή Αίγυπτος διέκοψαν τους πολιτικούς, εμπορικούς και ταξιδιωτικούς δεσμούς με το Κατάρ για κατηγορίες ότι υποστηρίζει τους μαχητές.Η Ντόχα, η οποία φιλοξενεί τη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ, αρνείται τις κατηγορίες και αναφέρει ότι το μποϊκοτάζ στοχεύει στην προσβολή της κυριαρχίας της.

Al Jazeera

Η Βόρεια Κύπρος προχωρά σε εκλογές εν μέσω των εντάσεων της Ανατολικής Μεσογείου. Οι Τουρκοκύπριοι στα βόρεια του διχασμένου νησιού – η αυτοανακηρυχθείσα Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου – ξεκίνησαν να ψηφίζουν την Κυριακή για να εκλέξουν νέο πρόεδρο.Σχεδόν 200.000 ψηφοφόροι θα επιλέξουν μεταξύ 11 υποψηφίων, συμπεριλαμβανομένου του ανεξάρτητου Μουσταφά Ακιντσι και του πρωθυπουργού, Έρσιν Τατάρ, από το συντηρητικό Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP). Η Κύπρος χωρίζεται από το 1974 μετά από τουρκική στρατιωτική επέμβαση ως απάντηση σε ένα πραξικόπημα που εμπνεύστηκε η Ελλάδα. Οι τελευταίες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ απέτυχαν το 2017 και έκτοτε δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες. Ο Άκιντσι υποστηρίζει την ενοποίηση του νησιού, ενώ ο Τατάρ, υποστηριζόμενος από τον Τούρκο Πρόεδρο, υποστηρίζει λύση δύο κρατών. Εάν κανένας υποψήφιος δεν επιτύχει την απόλυτη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται στις 18 Οκτωβρίου. Την περασμένη εβδομάδα, ο Τατάρ αποκάλυψε ρωγμές στην κυβέρνηση συνασπισμού του, όταν ανακοίνωσε το μερικό άνοιγμα των Βαροσίων, ενός πρώην θέρετρου στην Αμμόχωστο, 46 χρόνια αφότου έγινε πόλη φάντασμα. Ο υπουργός Εξωτερικών και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Kudret Ozersay, ο οποίος είναι επίσης υποψήφιος για προεδρία, παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Το Λαϊκό Κόμμα, αποσύρθηκε επίσης από την κυβέρνηση. Το μερικό άνοιγμα των Βαροσίων την Πέμπτη έπληξε τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ της Βόρειας Κύπρου και της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυπριακής Δημοκρατίας. Η επιστροφή των Βαροσίων στους Ελληνοκύπριους κατοίκους της θεωρήθηκε κλειδί για την επίλυση του κυπριακού θέματος. Το μερικό άνοιγμα είναι ένα «μη αναστρέψιμο» βήμα προς το πλήρες άνοιγμα, δήλωσε ο Τατάρ σε συνέντευξη Τύπου αυτήν την εβδομάδα στην Άγκυρα όπου ήταν παρών ο Ερντογάν.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...