Αμερικανικός Τύπος: Αυξάνονται και πάλι οι νοσηλευόμενοι από Covid στις Η.Π.Α. – Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο στη Θάλασσα της Ιαπωνίας

Καπιτώλιο - Έδρα του Κογκρέσου των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας των ΗΠΑ - Ουάσιγκτον
Φώτο Αρχείου / Καπιτώλιο – Έδρα του Κογκρέσου των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας των ΗΠΑ – Ουάσιγκτον / Πηγή: WIKIPEDIA

Αυξάνονται και πάλι οι νοσηλευόμενοι από Covid στις Η.Π.Α. Όταν ο κορονoϊός υποχώρησε σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες στα τέλη Φεβρουαρίου, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εξέδωσαν νέες συστάσεις που δεν εξαρτώνται από τον αριθμό των νέων κρουσμάτων σε μια κοινότητα για να καθορίσουν την ανάγκη για μέτρα ασφαλείας για την πανδημία.Μέχρι τότε, το 95% των κομητειών στις Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούνταν υψηλού κινδύνου, αλλά στη συνέχεια, λιγότεροι από το ένα τρίτο των Αμερικανών ζούσαν σε μέρη αυτής της κατηγορίας, ανέφερε η υπηρεσία. Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές έδωσαν σε εκατομμύρια ανθρώπους εμπιστοσύνη να αφαιρέσουν τις μάσκες προσώπου και συνέστησαν ότι όσο η πίεση στα νοσοκομεία παραμένει διαχειρίσιμη, η χώρα θα μπορούσε να επιστρέψει σε κάποια εκδοχή της κανονικής ζωής.Αυτή η στρατηγική θα δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες, επειδή οι νοσηλείες αυξάνονται ξανά σε εθνικό επίπεδο. Από την Πέμπτη, κατά μέσο όρο σχεδόν 18.000 άτομα με κορωνοϊό βρίσκονταν σε αμερικανικά νοσοκομεία, αύξηση σχεδόν 20% από πριν από δύο εβδομάδες. Η τάση ανησυχεί τους ειδικούς για το ενδεχόμενο να επιβαρύνει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, καθώς στη Νέα Υόρκη, το πρόβλημα επιδεινώθηκε από τις ελλείψεις προσωπικού και την πρόσφατη αύξηση των μολύνσεων μεταξύ του προσωπικού. Ο αριθμός περιλαμβάνει ασθενείς που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο επειδή είναι άρρωστοι με Covid-19, καθώς και όσους εισήχθησαν για άλλους λόγους που βρέθηκαν θετικοί κατά την άφιξη. Περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς ενήλικες έχουν τουλάχιστον μία υποκείμενη χρόνια πάθηση και για πολλούς από αυτούς, το χειμερινό κύμα Omicron δεν ήταν τόσο ήπιο όσο για άλλους.

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο στη Θάλασσα της Ιαπωνίας. Ένας βαλλιστικός πύραυλος μικρού βεληνεκούς που εκτοξεύθηκε από τη Βόρεια Κορέα το Σάββατο έφτασε σε ύψος περίπου 60 χιλιομέτρων πάνω από την τροχιά των 600 χιλιομέτρων, σύμφωνα με τον Γενικό Επιτελείο της Νότιας Κορέας.Ένας πύραυλος που ταξιδεύει τόσο μακριά σε αυτό το ύψος θα μπορούσε να είναι δύσκολο να εντοπιστεί από τα αμυντικά συστήματα.Επιτελής της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι ο πύραυλος εκτοξεύτηκε, πιθανότατα από υποβρύχιο, στις 2:07 μ.μ. τοπική ώρα από την περιοχή Sinpo της ανατολικής ακτής της Βόρειας Κορέας. Η ιαπωνική ακτοφυλακή επιβεβαίωσε ότι το βλήμα έπεσε στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, γνωστή και ως Ανατολική Θάλασσα, στις 2:25 μ.μ. τοπική ώρα. Αξιωματούχοι πληροφοριών της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ αναλύουν την εκτόξευση ενώ ο στρατός της Νότιας Κορέας βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας.Η εκτόξευση του Σαββάτου έρχεται λίγες μέρες μετά από μια άλλη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα την Τετάρτη.Η Βόρεια Κορέα ενίσχυσε το πρόγραμμα δοκιμών πυραύλων της φέτος, ενώ το βλήμα του Σαββάτου είναι η 14η εκτόξευση πυραύλου της χώρας το 2022 μέχρι στιγμής, συμπεριλαμβανομένου ενός που εικάζεται ότι απέτυχε στα μέσα Μαρτίου, ενώ πραγματοποίησε μόνο τέσσερις δοκιμές το 2020 και οκτώ το 2021.Ο στρατός της Νότιας Κορέας το Σάββατο χαρακτήρισε τις επαναλαμβανόμενες εκτοξεύσεις πυραύλων ως «σοβαρά απειλητικές» ενέργειες που πρέπει «να σταματήσουν αμέσως».

Ο Μακρόν δεσμεύεται να «βοηθήσει να επικρατήσει η δημοκρατία και το θάρρος» στην Ουκρανία. Ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε για τον πόλεμο στην Ουκρανία κατά την ορκωμοσία του σήμερα Σάββατο, λέγοντας ότι η Γαλλία πρέπει να «δράσει για να αποφύγει» οποιαδήποτε κλιμάκωση στη σύγκρουση και δεσμεύτηκε να «βοηθήσει να επικρατήσει η δημοκρατία και το θάρρος».Ο Γάλλος ηγέτης είπε στη χώρα του ότι επανεκλέγοντάς τον ως Πρόεδρο, η Γαλλία επέλεξε «ένα σχέδιο ανεξαρτησίας σε έναν αποσταθεροποιημένο κόσμο».«Εκεί που πολλοί λαοί επέλεξαν να αποσυρθούν, μερικές φορές ενδίδοντας στον εθνικιστικό πειρασμό, στη νοσταλγία για το παρελθόν, στις σειρήνες των ιδεολογιών των οποίων νομίζαμε ότι είχαμε αφήσει τον προηγούμενο αιώνα, ο γαλλικός λαός έκανε την επιλογή ενός ξεκάθαρου και σαφούς έργου για το μέλλον. Ένα ρεπουμπλικανικό και ευρωπαϊκό σχέδιο», πρόσθεσε ο Μακρόν.

Emmanuel Macron delivers a speech at the Elysee presidential palace in Paris on May 7, 2022, during his investiture ceremony as French President, following his re-election last April 24. (Photo by Ludovic MARIN / AFP) (Photo by LUDOVIC MARIN/AFP via Getty Images) French President Emmanuel Macron delivers a speech at the Elysee Palace in Paris, on Saturday, May 7. (Ludovic Marin/AFP/Getty Images)

Η Αμερική πρόσθεσε 428.000 θέσεις εργασίας τον Απρίλιο. Μετά από μια εκρηκτική οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία, η αγορά εργασίας δείχνει σημάδια επιστροφής στην κανονικότητα, εξακολουθεί να αναπτύσσεται με εξαιρετικά ισχυρό ρυθμό, αλλά οι μήνες των εκατομμυρίων θέσεων εργασίας που προστέθηκαν μάλλον έχουν τελειώσει.Οι εργοδότες της Αμερικής πρόσθεσαν 428.000 θέσεις εργασίας τον Απρίλιο, όπως και τον Μάρτιο, ανέφερε την Παρασκευή το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας. Αυτά είναι αναμφισβήτητα καλά νέα, ωστόσο η Αμερική έχει απωλέσει 1,2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας από τις πρώτες μέρες του Covid, όταν σχεδόν 22 εκατομμύρια θέσεις εργασίας εξαφανίστηκαν σε διάστημα δύο μηνών. Το ποσοστό ανεργίας, το οποίο αναμενόταν να μειωθεί, παρέμεινε σταθερό στο 3,6%.  Ήταν ο 16ος συνεχόμενος μήνας αύξησης των θέσεων εργασίας και ο 12ος συνεχόμενος μήνας που προστέθηκαν περισσότερες από 400.000 θέσεις εργασίας. Τον περασμένο μήνα, οι περισσότερες θέσεις προστέθηκαν στον κλάδο της αναψυχής και της φιλοξενίας, ενώ η μεταποίηση, οι μεταφορές και η αποθήκευση πρόσθεσαν επίσης σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας. Οι εργαζόμενοι συνέχισαν επίσης να επιστρέφουν στα γραφεία τους, καθώς το ποσοστό των Αμερικανών που εργάζονται από απόσταση λόγω της πανδημίας μειώθηκε στο 7,7% τον Απρίλιο από 10% τον Μάρτιο.

Οι ΗΠΑ εντοπίζουν 109 περιπτώσεις σοβαρής ηπατίτιδας, συμπεριλαμβανομένων 5 θανάτων, σε παιδιά. Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν την Παρασκευή ότι διερευνούν 109 περιπτώσεις σοβαρής ηπατίτιδας άγνωστης προέλευσης σε παιδιά, συμπεριλαμβανομένων πέντε θανάτων, ενώ εθνική προειδοποίηση εκδόθηκε τον Απρίλιο, με τους γιατρούς να βρίσκονται σε επιφυλακή για τέτοιες περιπτώσεις ηπατικής νόσου.Τα κρούσματα εντοπίστηκαν τους τελευταίους επτά μήνες σε 25 πολιτείες, δήλωσε ο Δρ Τζέι Μπάτλερ, αναπληρωτής διευθυντής για μολυσματικές ασθένειες στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης.Δεκατέσσερα από τα παιδιά χρειάστηκαν μεταμοσχεύσεις ήπατος.Ο Μπάτλερ είπε ότι περίπου τα μισά από τα 109 παιδιά που διαγνώστηκαν με ηπατίτιδα είχαν επίσης μολυνθεί από έναν τύπο αδενοϊού, έναν ιό που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα, αλλά η υπηρεσία εξακολουθεί να ερευνά την ακριβή αιτία της ασθένειας.Η ηπατίτιδα που συνδέεται με αυτόν τον τύπο αδενοϊού έχει σχεδόν αποκλειστικά συσχετιστεί με ανοσοκατεσταλμένα παιδιά, αλλά πολλές από τις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν για πρώτη φορά στο CDC δεν ήταν ανοσοκατεσταλμένα, είπε ο Μπάτλερ.Είπε επίσης ότι η «συντριπτική πλειοψηφία» των παιδιών που εντοπίστηκαν δεν ήταν επιλέξιμα για εμβολιασμό κατά του COVID, ο οποίος «φαίνεται ότι δεν σχετίζεται με αυτές τις περιπτώσεις».Το CDC διερευνά εάν η μόλυνση από τον COVID μπορεί να παίζει ρόλο, καθώς και η έκθεση σε άλλα παθογόνα, φάρμακα και ζώα.Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα δήλωσε ότι είχε λάβει αναφορές για τουλάχιστον 228 πιθανές περιπτώσεις από 20 χώρες με περισσότερες από 50 επιπλέον περιπτώσεις υπό διερεύνηση.Το CDC είπε ότι συνεργάζεται με ομολόγους του στην Ευρώπη για να κατανοήσει την αιτία των λοιμώξεων που μπορεί να προκαλέσουν ηπατική βλάβη και να οδηγήσουν σε ηπατική ανεπάρκεια.

Ο τρίτος ασθενής με Έμπολα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό πέθανε, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ο τελευταίος θάνατος από επιδημία που αναφέρθηκε για πρώτη φορά τον περασμένο μήνα. Ο 48χρονος άνδρας ήταν το πιο πρόσφατο επιβεβαιωμένο κρούσμα στο 14ο ξέσπασμα του αιμορραγικού πυρετού στο Κονγκό, που έπληξε την πόλη Mbandaka, την πρωτεύουσα της επαρχίας Equateur. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας ξεκίνησαν τους εμβολιασμούς κατά του Έμπολα την περασμένη εβδομάδα και έκτοτε έχουν εμβολιάσει πάνω από 350 άτομα, εκ των οποίων περισσότερα από 250 ήταν επαφές, δήλωσε ο ΠΟΥ. Το πρώτο κρούσμα καταγράφηκε στις 23 Απριλίου και μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί συνολικά τρεις θάνατοι. Το Κονγκό έχει δει 13 προηγούμενες  επιδημίες του Έμπολα, συμπεριλαμβανομένου μιας το 2018-2020 στα ανατολικά που σκότωσε σχεδόν 2.300 ανθρώπους, τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό που έχει καταγραφεί στην ιστορία της νόσου. Το τελευταίο ξέσπασμα, επίσης στα ανατολικά, μόλυνε 11 άτομα μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου και σκότωσε έξι από αυτούς.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ ζητά να ανοίξουν ξανά τα λιμάνια της Οδησσού για να βοηθήσουν στη χαλάρωση της παγκόσμιας κρίσης πείνας. Τα λιμάνια της Οδησσού και άλλων ουκρανικών λιμένων της Μαύρης Θάλασσας έχουν αποκλειστεί λόγω του πολέμου, αφήνοντας εκατομμύρια τόνους σιτηρών σε σιλό.Η Ουκρανία είναι ένας σημαντικός τροφογότης για τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής που εξαρτώνται από τις εισαγωγές. Τους οκτώ μήνες πριν από την έναρξη του πολέμου, σχεδόν 51 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι σιτηρών διήλθαν από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας.Εάν τα λιμάνια δεν ανοίξουν ξανά, τα «βουνά από σιτηρά» θα πάνε χαμένα, ενώ «το WFP και ο κόσμος αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν μια ήδη καταστροφική παγκόσμια κρίση πείνας.Αυτήν τη στιγμή, τα σιλό σιτηρών της Ουκρανίας είναι γεμάτα, ενώ την ίδια ώρα, 44 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βαδίζουν προς την πείνα.Στις αρχές του 2022, 276 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετώπιζαν ήδη οξεία πείνα».Αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί κατά άλλα 47 εκατομμύρια άτομα εάν συνεχιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα,  Gotabaya Rajapaksa, κήρυξε νέα κατάσταση έκτακτης ανάγκης την Παρασκευή, μετά από παρατεταμένες διαδηλώσεις και γενική απεργία που έκλεισαν σχολεία, επιχειρήσεις και υπηρεσίες μεταφορών. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα επιτρέψει τη σύλληψη διαδηλωτών που έκλεισαν δρόμους, ενώ το μέτρο πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο της Σρι Λάνκα εντός 14 ημερών. Η χώρα συγκλονίζεται από εμφύλιες αναταραχές από τον Μάρτιο, με τις διαμαρτυρίες κατά καιρούς να μετατρέπονται σε βίαιες καθώς η οργή αυξάνεται για τον λάθος χειρισμό της οικονομικής κρίσης της χώρας από την κυβέρνηση. Την Παρασκευή, η αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα σε διαδηλωτές κοντά στο κοινοβούλιο της χώρας στην πρωτεύουσα του Κολόμπο. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκάλεσε επικρίσεις από ορισμένους, με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Sajith Premadasa να λέει ότι το μέτρο «αντίκειται στην αναζήτηση οποιασδήποτε λύσης στην κρίση». Ο  Rajapaksa κήρυξε προηγουμένως κατάσταση έκτακτης ανάγκης την 1η Απριλίου, αλλά την απέσυρε μετά από πέντε ημέρες. Οι διαδηλωτές ζήτησαν την παραίτηση του Rajapaksa, απογοητευμένοι από την άνοδο των τιμών στα τρόφιμα, τα καύσιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης καθώς η κυβέρνηση ξεμένει από χρήματα. Πολλοί αναγκάστηκαν να περνούν ώρες στην καύσωνα για να γεμίσουν τις δεξαμενές τους στα βενζινάδικα ή για να λάβουν προμήθειες τροφίμων και φαρμάκων. Αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών της Σρι Λάνκα, Ali Sabry, παραδέχτηκε ότι τα χρηματοοικονομικά αποθέματα της χώρας είναι σχδόν στο μηδέν, καθώς η χώρα έχει προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για έκτακτη χρηματοδότηση.

Έκρηξη σε γνωστό ξενοδοχείο στο κέντρο της Αβάνας την Παρασκευή, προκάλεσε ζημιές σε αρκετούς ορόφους, σκοτώνοντας τουλάχιστον 22 άτομα και τραυματίζοντας πάνω από 70, όπως μάρτυρες είπαν στα μέσα ενημέρωσης. Μιλώντας στην κουβανική τηλεόραση, ο πρόεδρος Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ είπε ότι η έκρηξη στο ιστορικό, πολυτελές ξενοδοχείο Saratoga φαίνεται να προκλήθηκε από διαρροή αερίου. «Σε καμία περίπτωση δεν ήταν βόμβα ή επίθεση», είπε αργότερα στο Reuters καθώς έφευγε από το νοσοκομείο Calixto Garcia της πρωτεύουσας, όπου πολλοί από τους τραυματίες διακομίστηκαν. «Είναι απλώς ένα πολύ τραγικό ατύχημα». Ωστόσο, η έκρηξη προκάλεσε ένα σύντομο κύμα πανικού στην ιστορική παλιά γειτονιά της Αβάνας, η οποία άρχισε σταδιακά να ανοίγει ξανά για τους τουρίστες μετά την πανδημία που έπληξε τον ταξιδιωτικό τομέα του νησιού της Καραϊβικής. Εκατοντάδες Κουβανοί και τουρίστες συγκεντρώθηκαν κάτω από τον καυτό ήλιο καθώς η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή γύρω από το ξενοδοχείο. Πολλοί έκαναν εικασίες για την αιτία της έκρηξης καθώς ασθενοφόρα και διασώστες μετέφεραν θύματα από τα συντρίμμια. Η έκρηξη έπληξε ένα κοντινό σχολείο με περισσότερους από 300 μαθητές να παρακολουθούν, δήλωσαν οι υγειονομικές αρχές. Τουλάχιστον 15 παιδιά αναφέρθηκαν ως τραυματίες μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, ενώ ένα παιδί έχασε τη ζωή του. Ο υπουργός Τουρισμού της Κούβας, Χουάν Κάρλος Γκαρσία, δήλωσε ότι δεν σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν αλλοδαποί από την έκρηξη, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες. Το ξενοδοχείο, που στεγαζόταν σε ένα κτήριο πάνω από εκατό χρόνων, είχε κλείσει και μόνο εργάτες βρίσκονταν μέσα τη στιγμή της έκρηξης, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη τον Roberto Enrique Calzadilla, εκπρόσωπο της στρατιωτικής εταιρείας που διαχειρίζεται πολλά ξενοδοχεία της χώρας. Σε τηλεοπτική συνέντευξη, ο Calzadilla είπε ότι το ξενοδοχείο 96 δωματίων είχε προγραμματιστεί να ανοίξει ξανά τις επόμενες ημέρες και ότι οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο έκαναν τις τελευταίες προετοιμασίες. Είπε επίσης ότι η αιτία φαίνεται να είναι μια διαρροή αερίου. «Οι εργαζόμενοι έκαναν επισκευές και όλες τις εργασίες για να ανοίξει το ακίνητο και το πρωί ανεφοδιάζονταν με αέριο και φαίνεται ότι κάποιο ατύχημα προκάλεσε έκρηξη», είπε. Η αστυνομία και τα σωστικά συνεργεία κινήθηκαν γρήγορα για να αποκλείσουν ορισμένα κοντινά κυβερνητικά κτίρια, συμπεριλαμβανομένου του ιστορικού Καπιτωλίου. Το νεοκλασικού στυλ ξενοδοχείο, ανακαινίστηκε από μια βρετανική εταιρεία μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και για πολλά χρόνια θεωρούνταν ένας χώρος διαμονής, πέντε αστέρων, κυβερνητικών αξιωματούχων και διασημοτήτων. (φωτ. 10-13)

Πηγές: https://www.reuters.com/, https://www.cnn.com/us, https://apnews.com/, https://www.nytimes.com/, https://www.washingtonpost.com/, https://www.wsj.com/, https://nypost.com/, https://news.yahoo.com/ .

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...