Αμερικανικός τύπος: Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη γερμανική πρωτεύουσας ενάντια στα μέτρα πρόληψης για τον κορονοϊό –

Τραμπ-ΗΠΑ

Reuters

Η Τουρκία δήλωσε ότι θα πραγματοποιήσει στρατιωτική άσκηση στα βορειοδυτικά της Κύπρου για τις επόμενες δύο εβδομάδες, εν μέσω αυξανόμενης έντασης με την Ελλάδα σε αμφισβητούμενα ύδατα για δικαιώματα εξερεύνησης στην ανατολική Μεσόγειο. Η μακροχρόνια διαμάχη μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας -και οι δύο μέλη του ΝΑΤΟ- ξέσπασε αφού οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνίες στα θαλάσσια σύνορά τους με τη Λιβύη και την Αίγυπτο και η Τουρκία έστειλε σκάφος έρευνας στα αμφισβητούμενα ύδατα αυτόν τον μήνα. Και οι δύο πλευρές έχουν πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, επισημαίνοντας τη δυνατότητα, η διαμάχη να κλιμακωθεί σε αντιπαράθεση.  Την Παρασκευή το βράδυ η Τουρκία εξέδωσε νέα Navtex λέγοντας ότι θα πραγματοποιήσει «άσκηση με πραγματικά πυρά» από το Σάββατο έως τις 11 Σεπτεμβρίου στα βορειοδυτικά της Κύπρου. Ανώτερος διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ένωση προετοιμάζει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, οι οποίες θα μπορούσαν να συζητηθούν στη σύνοδο κορυφής στα τέλη Σεπτεμβρίου ως απάντηση στην αντιπαράθεση της Άγκυρας με το μέλος της ΕΕ, Ελλάδα. Ο Τούρκος αντιπρόεδρος Fuat Oktay επέκρινε τα πιθανά μέτρα, τα οποία θα μπορούσαν να στοχεύσουν άτομα, πλοία ή τη χρήση ευρωπαϊκών λιμένων σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τις δυνατότητες εξερεύνησης της Άγκυρας. «Είναι ανέφικτο για την ΕΕ να ζητήσει διάλογο από τη μία πλευρά και να κάνει άλλα σχέδια από την άλλη, σχετικά με τις δραστηριότητες που πραγματοποιούμε στη δική μας υφαλοκρηπίδα  στην ανατολική Μεσόγειο», έγραψε στο Twitter.

Associated Press

Ένας εκπαιδευμένος σκύλος της Δίωξης ναρκωτικών στην Ελλάδα οδήγησε τα στελέχη της ακτοφυλακής σε περισσότερα από 100 κιλά κοκαΐνης κρυμμένα σε ένα φορτηγό με προορισμό την Ιταλία, δήλωσαν αξιωματούχοι την Παρασκευή. Η ακτοφυλακή είπε ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο λιμάνι της Δυτικής Ελλάδας, καθώς το φορτηγό επρόκειτο να επιβιβαστεί σε πλοίο με προορισμό την Ιταλία. Ένας 63χρονος Έλληνας συνελήφθη με την κατηγορία διακίνησης ναρκωτικών μετά την ανακάλυψη 105 κιλών κοκαΐνης, συσκευασμένα σε 100 πλαστικές συσκευασίες, δήλωσε η ακτοφυλακή. Οι αρχές δήλωσαν ότι τα ναρκωτικά είχαν εκτιμώμενη αξία τουλάχιστον 3 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα ταξιδέψει στην Kenosha, του Wisconsin, την Τρίτη, εν μέσω οργής για τον πυροβολισμό στην πλάτη του Τζέικομπ Μπλέικ από την αστυνομία, που άφησε τον 29χρονο παράλυτο. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Judd Deere είπε στους δημοσιογράφους το Σάββατο ότι ο Τραμπ θα συναντηθεί με αξιωματικούς της αστυνομίας και θα «ερευνήσει» μερικές από τις ζημιές από τις πρόσφατες διαδηλώσεις που έγιναν καταστροφικές. Η επίσκεψη είναι βέβαιο ότι θα επιδεινώσει τις εντάσεις στην πόλη, όπου πλήθος περίπου 1.000 διαδηλωτών συγκεντρώθηκε έξω από το δικαστήριο το Σάββατο για να καταγγείλει την αστυνομική βία. Ο Τραμπ διεξάγει την εκστρατεία επανεκλογής του με μανδύα νόμου και τάξης, καταγγέλλοντας τους διαδηλωτές ως «κακοποιούς» ενώ εξέφρασε την υποστήριξή του στην αστυνομία. Στην ομιλία αποδοχής του κατά τη διάρκεια της Ρεπουμπλικανικής Εθνικής Συνέλευσης, ο Τραμπ περιέγραψε τις εκλογές με υπερβολικούς όρους ως μια απόλυτη επιλογή μεταξύ ειρηνικών δρόμων και αναρχίας.

Η αστυνομία του Βερολίνου διέταξε τους διαδηλωτές που αντιτίθενται στους πανδημικούς περιορισμούς της Γερμανίας το Σάββατο να διαλυθούν, αφού οι συμμετέχοντες αρνήθηκαν να τηρήσουν τους κανόνες κοινωνικής απόστασης. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στην Πύλη του Βρανδεμβούργου της γερμανικής πρωτεύουσας σε μια επίδειξη περιφρόνησης ενάντια στα μέτρα πρόληψης της γερμανικής κυβέρνησης για τον κορονοϊό. Διαδηλωτές έφεραν πανό που διακηρύσσουν την αντίθεσή τους στους εμβολιασμούς, τις μάσκες προσώπου και τη γερμανική κυβέρνηση γενικά. Ορισμένοι κρατούσαν αμερικανικές, ρωσικές ή γερμανικές σημαίες Ράιχ, ενώ άλλοι είχαν μπλουζάκια που προωθούν τη θεωρία συνωμοσίας QAnon. Αρκετοί φορούσαν ρούχα με λευκά εθνικιστικά συνθήματα και νεοναζιστικά διακριτικά, αλλά οι περισσότεροι συμμετέχοντες αρνήθηκαν οτι έχουν ακροδεξιές απόψεις. Η περιφερειακή κυβέρνηση του Βερολίνου επιδίωξε να απαγορεύσει τη διαμαρτυρία, επικαλούμενη ότι  δεν τηρήθηκαν οι κανόνες που αποσκοπούσαν στη διακοπή της εξάπλωσης του ιού. Οι διοργανωτές της διαμαρτυρίας άσκησαν έφεση με επιτυχία την Παρασκευή, αν και το δικαστήριο τους διέταξε να διασφαλίσουν κοινωνικές αποστάσεις. Αλλά όταν δεν πραγματοποιήθηκε καμία επιβολή, η αστυνομία του Βερολίνου κινήθηκε για να διαλύσει την πορεία. Η Γερμανία σημείωσε ανοδική πορεία τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ ανέφερε περίπου 1.500 νέες μολύνσεις την τελευταία ημέρα. Η Γερμανία έχει επαινεθεί για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε την πανδημία και ο αριθμός των θανάτων της χώρας περίπου 9.300 είναι μικρότερος από το ένα τέταρτο του αριθμού που πέθανε από το COVID-19 στη Βρετανία, του οποίου ο πληθυσμός είναι τα τρία τέταρτα του μεγέθους της Γερμανίας.

The Wall Street Journal

Ο αγώνας της Λευκορωσίας για να ξεφύγει από το σοβιετικό της παρελθόν την ωθεί στην αγκαλιά της Ρωσίας. Εν μέσω διαμαρτυριών για το Λουκασένκο, πολλοί φοβούνται ότι η οικονομική αδυναμία της χώρας θα μπορούσε να την συνδέσει πιο στενά με τη Μόσχα. Η μακροχρόνια κυριαρχία του Αλεξάντερ Λουκασένκο, του προέδρου της Λευκορωσίας, άφησε τη χώρα του οικονομικά εξαντλημένη και στηριζόμενη στη Ρωσία, παγιδευμένη σε μεγάλο βαθμό στο παρελθόν της σοβιετικής εποχής και πιθανότατα δεσμευμένη στη Μόσχα για πολλά ακόμη χρόνια.Ο κ. Λουκασένκο, πρόεδρος της Λευκορωσίας για 26 χρόνια και στενός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, προεδρεύει ενός πολιτικού και οικονομικού συστήματος που ελέγχει αυστηρά μεγάλο μέρος της οικονομίας να βρίσκεται ακόμη στα χέρια του κράτους.Τώρα, καθώς ο λαϊκός θυμός προς τον κ. Λουκασένκο οδηγεί σε διαδηλώσεις μεγάλης κλίμακας, ορισμένοι φοβούνται ότι, ακόμη και αν πέσει ο πρόεδρος, η οικονομική αδυναμία της χώρας σημαίνει ότι η επιρροή της Ρωσίας έναντι του γείτονά της θα αυξηθεί μόνο.«Η Ρωσία ήταν πάντα ο δανειστής της έσχατης λύσης και τώρα βρισκόμαστε ξανά στο έλεος της Ρωσίας επειδή δεν υπάρχει κανένας άλλος να απευθυνθούμε», δήλωσε η Κατερίνα Μπορνούκοβα, ακαδημαϊκή διευθύντρια του Μπέροκ, με έδρα το Μινσκ.Ορισμένοι βασικοί τομείς ελέγχονται από το κράτος. Οι κρατικές επιχειρήσεις συμμετέχουν στο 50% περίπου του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος και το 75% της βιομηχανικής παραγωγής, σύμφωνα με ένα έγγραφο της Παγκόσμιας Τράπεζας του 2018.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...