Αμερικανικός Τύπος: Διακυβεύεται η πρωτοβουλία των ΗΠΑ για το κλίμα

ΗΠΑ - Αμερικάνικη σημαία
Φωτό αρχείου / Πηγή: Eurokinissi

Διακυβεύεται η πρωτοβουλία των ΗΠΑ για το κλίμα, ωστόσο ο πρόεδρος Μπάιντεν ελπίζει να ενισχύσει τη χώρα έναντι των ακραίων καιρικών φαινομένων και να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στη χώρα έως το 2030,  τουλάχιστον 50% κάτω από τα επίπεδα του 2005. Το σχέδιό του είναι ενσωματωμένο σε δύο νομοθετικές πράξεις που εκκρεμούν στο Καπιτώλιο. Το μέλλον και των δύο νομοσχεδίων παραμένει υπό αμφισβήτηση, με ένταση μεταξύ των Δημοκρατικών.Μαζί, οι δύο νομοθετικές πράξεις, περιέχουν την πιο σημαντική κλιματική ενέργεια που πραγματοποιήθηκε ποτέ από τις ΗΠΑ. Καθώς οι Δημοκρατικοί θα μπορούσαν να χάσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου μετά το 2022 και οι Ρεπουμπλικάνοι να έχουν δείξει ελάχιστο ενδιαφέρον για τη νομοθεσία για το κλίμα, θα περάσουν χρόνια μέχρι να εμφανιστεί μια άλλη τέτοια ευκαιρία, με μια καθυστέρηση ωστόσο, που οι επιστήμονες λένε ότι ο πλανήτης δεν μπορεί να αντέξει, ενώ οι φιλοδοξίες του Μπάιντεν να μειωθούν οι εκπομπές περιορίζονται από τις δημοκρατικές πλειοψηφίες. Το πρώτο νομοσχέδιο, ένα πακέτο προϋπολογισμού 3,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ήταν το επίκεντρο της συζήτησης επειδή είναι γεμάτο με κοινωνικά προγράμματα για υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση και οικογενειακή άδεια. Το δεύτερο σχέδιο υποδομής αξίας 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, έχει διμερή υποστήριξη και θα βοηθήσει στην προετοιμασία των κοινοτήτων για ακραίες καιρικές συνθήκες που τροφοδοτούνται από την κλιματική αλλαγή που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. «Κάθε φορά που αφήνετε αυτές τις ευκαιρίες να γλιστρούν από τα δάχτυλά σας, μεταφέρετε ένα πολύ πιο δύσκολο πρόβλημα στην επόμενη γενιά», δήλωσε ο Kim Cobb, επιστήμονας του κλίματος στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Γεωργίας. «Είναι πολύ δύσκολο να αγνοήσει κανείς ότι θα μεγαλώσουν παιδιά που γεννήθηκαν σήμερα και δεν έχουν ακόμη γεννηθεί σε ένα μέλλον με επικίνδυνες κλιματικές επιπτώσεις».Οι κλιματικές διατάξεις έχουν σχεδιαστεί για να μετατρέψουν γρήγορα την ενέργεια και τις μεταφορές, τις δύο μεγαλύτερες πηγές εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου της χώρας, από συστήματα που καίνε κυρίως αέριο, πετρέλαιο και άνθρακα, σε τομείς που λειτουργούν όλο και περισσότερο με καθαρή ενέργεια από τον ήλιο, τον άνεμο και την πυρηνική ενέργεια.

Η Southwest Airlines ακύρωσε περισσότερες από 1.000 πτήσεις την Κυριακή, παρασύροντας τους αγανακτισμένους επιβάτες σε όλη τη χώρα σε ένα πολυάσχολο τριήμερο Σαββατοκύριακο, λόγω του ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας και των καιρικών προβλημάτων, ανέφερε η αεροπορική εταιρεία. Οι συνολικές ακυρώσεις αντιπροσώπευαν το 28% των πτήσεων της αεροπορικής εταιρείας από τις 5 το απόγευμα, ως το βράδυ της Κυριακής, σημειώνοντας το υψηλότερο ποσοστό ακύρωσης από οποιαδήποτε άλλη αμερικανική αεροπορική εταιρεία μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την Flight Aware, ενώ οι Allegiant και Spirit, που και οι δύο είχαν ακυρώσει 5% και 4%, είναι οι επόμενες στη σειρά. Η Southwest δήλωσε ότι αντιμετώπισε καιρικά προβλήματα στη Φλόριντα στις αρχές του Σαββατοκύριακου, σε συνδυασμό με ζητήματα εναέριας κυκλοφορίας στη γύρω περιοχή, προκαλώντας μια αλυσιδωτή αντίδραση ακυρώσεων σε εθνικό επίπεδο. «Συνεχίσαμε την επιμελή δουλειά όλο το Σαββατοκύριακο για να επαναφέρουμε τη λειτουργία μας με επίκεντρο των αεροσκαφών και των πληρωμάτων, να φροντίζουν τους πελάτες μας», ανέφερε η Southwest Airlines σε ανακοίνωσή της την Κυριακή. «Με λιγότερες πτήσεις μεταξύ πόλεων στο τρέχον πρόγραμμά μας, η αποκατάσταση κατά τη διάρκεια των επιχειρησιακών προκλήσεων είναι πιο δύσκολη και παρατεταμένη». Ο Henry H. Harteveldt, πρόεδρος και αναλυτής της ταξιδιωτικής βιομηχανίας, δήλωσε στο Associated Press ότι τα θέματα της Southwest θα μπορούσαν να συνδεθούν με πιλότους που συμμετέχουν σε διαμαρτυρία ενάντια στην πρόσφατα ανακοινωθείσα εντολή μάσκας της αεροπορικής εταιρείας για όλο το προσωπικό και σημείωσε επίσης ότι η αεροπορική εταιρεία έχει προγραμματίσει περισσότερες πτήσεις από όσες θα μπορούσε να διαχειριστεί από τον Ιούνιο. Η Southwest είχε ανακοινώσει στις 4 Οκτωβρίου ότι θα συμμορφωνόταν με τους ομοσπονδιακούς κανονισμούς και θα απαιτούσε από όλους τους υπαλλήλους της να εμβολιαστούν. Οι εργαζόμενοι πρέπει να εμβολιαστούν πριν από τις 8 Δεκεμβρίου ή αντιμετωπίζουν απόλυση. Η αεροπορική εταιρεία έχει περίπου 56.000 υπαλλήλους.

Εν μέσω εθνικής κατακραυγής για εγκλήματα με βάση το φύλο, η Βρετανία συζητά να καταστήσει το μισογυνισμό έγκλημα μίσους. Ακτιβιστές, ειδικοί στην ποινική δικαιοσύνη και βουλευτές της αντιπολίτευσης λένε ότι ο ορισμός του εγκλήματος μίσους πρέπει να διευρυνθεί για να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη τιμωρία για εγκλήματα όπως η παρενόχληση, η κακοποίηση στο σπίτι και η καταδίωξη και να σηματοδοτήσει τη σοβαρότητα αυτών των αδικημάτων, αλλά η κυβέρνηση μέχρι στιγμής το αποκλείει. Ο Μπόρις Τζόνσον, ο Βρετανός πρωθυπουργός, είπε ότι η ισχύουσα νομοθεσία ήταν «γεμάτη» αλλά δεν εφαρμόζεται σωστά. «Η διεύρυνση θα αυξήσει το βάρος της αστυνομίας», είπε. Ήδη, οι ακτιβιστές έχουν οπισθοχωρήσει. «Πότε θεωρήσαμε την κλίμακα ενός προβλήματος ως λόγο για να μην δράσουμε;» ρώτησε η Ruth Davison, διευθύνουσα σύμβουλος της φιλανθρωπικής οργάνωσης Refuge. Μία στις τέσσερις γυναίκες στη Βρετανία έχουν υποστεί σεξουαλική επίθεση, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της κυβέρνησης, ενώ σχεδόν μία στις τρεις γυναίκες θα αντιμετωπίσει ενδοοικογενειακή κακοποίηση στη διάρκεια της ζωής τους. Κατά μέσο όρο, μια γυναίκα σκοτώνεται από έναν άντρα κάθε τρεις ημέρες στη χώρα, με πολλές περιπτώσεις να αφορούν ενδοοικογενειακή βία.

«Η αραβική άνοιξη θα συνεχιστεί». Στη δεκαετία που οι Τυνήσιοι ανέτρεψαν τον δικτάτορά τους, οι μεγάλες ελπίδες της επανάστασης μετατράπηκαν σε πολιτικό χάος και οικονομική αποτυχία. Στις 25 Ιουλίου, ο Kais Saied, δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Τυνησίας, έκλεισε το Κοινοβούλιο και απέλυσε τον πρωθυπουργό, υποσχόμενος να επιτεθεί στη διαφθορά και να επιστρέψει την εξουσία στον λαό.Ήταν μια αρπαγή δύναμης που η συντριπτική πλειοψηφία των Τυνήσιων χαιρέτησε με χαρά και ανακούφιση. Η Τυνησία, που η δημοκρατία θα μπορούσε να ανθίσει στη Μέση Ανατολή, φαίνεται τώρα ως η τελική επιβεβαίωση της αποτυχημένης υπόσχεσης των εξεγέρσεων. Αλλού, οι πόλεμοι που ακολούθησαν τις εξεγέρσεις κατέστρεψαν τη Συρία, τη Λιβύη και την Υεμένη και οι δικτάτορες έπνιξαν τις διαμαρτυρίες.Οι Τυνήσιοι κατέκλυσαν πρόσφατα ξανά τους δρόμους για να διαδηλώσουν υπέρ του Saied και ενάντια στη δημοκρατία. «Η αραβική άνοιξη θα συνεχιστεί», προέβλεψε ο Tarek Megerisi, ειδικός στη Βόρεια Αφρική στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων. «Ανεξάρτητα από το πόσο προσπαθείτε να το καταπιέσετε ή πόσο αλλάζει το περιβάλλον γύρω του, οι απελπισμένοι άνθρωποι θα προσπαθήσουν να κατοχυρώσουν τα δικαιώματά τους».

Η Pfizer θα εμβολιάσει ολόκληρη την πόλη στη Βραζιλία στο πλαίσιο μιας μελέτης. Στη νοτιοδυτική πόλη Τολέδο της Βραζιλίας, δεν υπάρχει σκεπτικισμός για τα εμβόλια, καθώς περίπου 98% οι επιλέξιμοι κάτοικοι εκεί έκαναν τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου κατά του Covid, σύμφωνα με τους δημοτικούς αξιωματούχους.Οι περισσότεροι έκαναν το εμβόλιο που προσέφερε η Pfizer και αυτή την εβδομάδα ο κατασκευαστής φαρμάκων ανακοίνωσε ότι θα εμβολιάσει πλήρως όλους στην πόλη άνω των 12 ετών, ώστε να μπορέσει να πραγματοποιήσει μια μελέτη ασφάλειας και αποτελεσματικότητας του εμβολίου.Η εταιρεία θα συνεργαστεί με τοπικούς υπαλλήλους υγείας, ένα νοσοκομείο, ένα πανεπιστήμιο και το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού της Βραζιλίας για την παρακολούθηση της μετάδοσης του κορωνοϊού σε «πραγματικό σενάριο», αφού ολόκληρος ο πληθυσμός έχει εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech.Η μελέτη θα ακολουθήσει τους συμμετέχοντες για έως και ένα χρόνο για να διερευνήσει πόσο διαρκεί η προστασία του εμβολίου έναντι του Covid-19 και των νέων παραλλαγών του ιού.”Εδώ πιστεύουμε στην επιστήμη και θρηνούμε για σχεδόν 600.000 θανάτους από τον Covid-19 στη Βραζιλία”, δήλωσε ο δήμαρχος Beto Lunitti του Τολέδο στην ανακοίνωση της μελέτης Pfizer.Η μελέτη έρχεται μετά τον πειραματικό εμβολιασμό σχεδόν κάθε ενήλικα στη νοτιοανατολική βραζιλιάνικη πόλη Serrana, ενώ το πείραμα πιστεύεται ότι ήταν η πρώτη μαζική δοκιμή του είδους στην οποία μια ολόκληρη πόλη εμβολιάστηκε κατά του κορονοϊού πριν από την υπόλοιπη χώρα.Το πείραμα στη Serrana πραγματοποιήθηκε για τρεις μήνες το χειμώνα και την άνοιξη. Το εμβόλιο του Sinovac δοκιμάστηκε στην πόλη των 45.000 κατοίκων. Ήταν μια καταπληκτική επιτυχία, με απότομες πτώσεις σε νέα κρούσματα, νοσηλείες και θανάτους, σε μια εποχή που η υπόλοιπη Βραζιλία βρισκόταν στον κλοιό της πανδημίας.

Οι Ταλιμπάν δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ θα παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν. Οι ΗΠΑ συμφώνησαν να παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια σε ένα απελπιστικά φτωχό Αφγανιστάν στα πρόθυρα οικονομικής καταστροφής, ενώ αρνούνται να δώσουν πολιτική αναγνώριση στους νέους ηγέτες των Ταλιμπάν της χώρας, δήλωσαν οι Ταλιμπάν την Κυριακή.Η δήλωση ήρθε στο τέλος των πρώτων απευθείας συνομιλιών μετά τη χαοτική αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων στα τέλη Αυγούστου.Η δήλωση των ΗΠΑ ήταν λιγότερο οριστική, λέγοντας μόνο ότι οι δύο πλευρές «συζήτησαν για την παροχή ισχυρής ανθρωπιστικής βοήθειας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, απευθείας στον Αφγανικό λαό».Οι Ταλιμπάν ανέφεραν ότι οι συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στη Ντόχα του Κατάρ «πήγαν καλά», με την Ουάσιγκτον να αποδεσμεύει την ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν αφού συμφώνησε να μην συνδέσει αυτή τη βοήθεια με την επίσημη αναγνώριση των Ταλιμπάν.Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέστησαν σαφές ότι οι συνομιλίες δεν ήταν σε καμία περίπτωση προοίμιο αναγνώρισης των Ταλιμπάν, ενώ ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις χαρακτήρισε τις συζητήσεις «ειλικρινείς και επαγγελματικές», με την αμερικανική πλευρά να επαναλαμβάνει ότι οι Ταλιμπάν θα κριθούν για τις πράξεις τους, όχι μόνο για τα λόγια τους.”Η αμερικανική αντιπροσωπεία επικεντρώθηκε στις ανησυχίες για την ασφάλεια και την τρομοκρατία και την ασφαλή διέλευση για Αμερικανούς πολίτες, άλλους ξένους υπηκόους και τους Αφγανούς εταίρους μας, καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της ουσιαστικής συμμετοχής γυναικών και κοριτσιών σε όλες τις πτυχές της αφγανικής κοινωνίας”, είπε στη δήλωση του.Ο πολιτικός εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Suhail Shaheen δήλωσε επίσης στο Associated Press ότι ο προσωρινός υπουργός Εξωτερικών του κινήματος διαβεβαίωσε τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των συνομιλιών ότι οι Ταλιμπάν έχουν δεσμευτεί να δουν ότι το αφγανικό έδαφος δεν χρησιμοποιείται από εξτρεμιστές για να εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον άλλων χωρών.

Το Νόμπελ 2021 στις Οικονομικές Επιστήμες μοιράστηκε, στον David Card για το έργο του στην οικονομία της εργασίας και στους Joshua D. Angrist και ο Guido W. Imbens για την ανάλυση αιτίας και αποτελέσματος. Και οι τρεις νικητές μένουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο κ. Card, ο οποίος γεννήθηκε στον Καναδά, εργάζεται στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Μπέρκλεϊ, ο κ. Angrist, γεννημένος στις Ηνωμένες Πολιτείες, βρίσκεται στο M.I.T. και ο κ. Imbens, γεννημένος στην Ολλανδία, βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. “Η αποκάλυψη αιτιώδους σχέσης είναι μια μεγάλη πρόκληση”, δήλωσε ο Peter Fredriksson, πρόεδρος της επιτροπής των βραβείων. «Μερικές φορές, η φύση ή οι αλλαγές πολιτικής παρέχουν καταστάσεις που μοιάζουν με τυχαία πειράματα. Οι φετινοί βραβευθέντες έδειξαν ότι τέτοια πειράματα βοηθούν στην απάντηση σημαντικών ερωτήσεων για την κοινωνία». Το έργο του κ. Card αμφισβήτησε τη συμβατική σοφία στα οικονομικά της εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της ιδέας ότι οι υψηλότεροι κατώτατοι μισθοί οδήγησαν σε χαμηλότερη απασχόληση, ενώ ο κ. Angrist και ο κ. Imbens συνέβαλαν στον τρόπο που οι ερευνητές σκέφτονται και αναλύουν τα φυσικά πειράματα. Το βραβείο, που ονομάζεται επίσημα το Βραβείο Sveriges Riksbank στις Οικονομικές Επιστήμες στη μνήμη του Άλφρεντ Νόμπελ, έχει δοθεί 53 φορές από το 1969.

Πηγές: https://apnews.com/ , https://www.nytimes.com/, https://www.washingtonpost.com/, https://www.cnn.com/us, https://www.wsj.com/, https://nypost.com/, https://www.businessinsider.com/

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...