Αμερικανικός Τύπος: Διαβεβαιώσεις και προειδοποιήσεις από τους Ταλιμπάν – Ο αριθμός των νεκρών στην Αϊτή πλησιάζει τις 2.000

Αφγανιστάν - Ταλιμπάν

Διαβεβαιώσεις και προειδοποιήσεις από τους Ταλιμπάν. Οι ηγέτες των Ταλιμπάν παρείχαν διαβεβαιώσεις στο διαδίκτυο και στα μέσα ενημέρωσης ότι δεν θα πραγματοποιήσουν αντίποινα ούτε θα αρπάξουν περιουσίες μετά την κατάληψη του Αφγανιστάν. Υπάρχουν όμως αρνητικές ενδείξεις ότι οι υποσχέσεις τους δεν ταιριάζουν με την πραγματική κατάσταση. Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου των Ταλιμπάν, εκπρόσωπος είπε ότι θα επέτρεπαν στις γυναίκες να εργάζονται και να σπουδάζουν, αλλά «εντός των ορίων του ισλαμικού νόμου». Παρά αυτό το πιο μετριοπαθές μέτωπο, οι Αφγανές εξέφρασαν βαθιά ανησυχία καθώς προσπαθούσαν να αξιολογήσουν το μέλλον τους υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν. Εκατομμύρια φοβούνται την επιστροφή στο παρελθόν, στο οποίο οι γυναίκες είχαν λίγες ευκαιρίες ή ελευθερίες. Εμπιστευτικές αναφορές από αμερικανικές κατασκοπευτικές υπηρεσίες που οδήγησαν στην κατάρρευση της Καμπούλ έδωσαν μια κακή εικόνα για την προοπτική της κατάληψης του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν, ακόμη και όταν η κυβέρνηση Μπάιντεν δήλωνε δημόσια ότι η κατάληψη ήταν απίθανο να συμβεί άμεσα. Η Βρετανία και ο Καναδάς ανακοίνωσαν ότι θα δεχτούν από 20.000 Αφγανούς πρόσφυγες που είχαν εγκαταλείψει τη χώρα. Η Σουηδία δήλωσε ότι θα εκτρέψει τη βοήθεια από το Αφγανιστάν, ώστε να μην συμβάλει στην κυριαρχία των Ταλιμπάν. Εν τω μεταξύ, Αφγανοί που έχουν εγκατασταθεί στις ΗΠΑ τις τελευταίες δύο δεκαετίες περιέγραψαν τις αγωνιώδεις συνομιλίες με μέλη της οικογένειας και τον τρομακτικό φόβο ότι οι Ταλιμπάν μπορεί να εκδικηθούν τους συγγενείς τους.

Ο αριθμός των νεκρών στην Αϊτή πλησιάζει τους 2.000. Τουλάχιστον 1.941 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 9.900 τραυματίστηκαν, μετά από τον σεισμό των 7,2 Ρίχτερ στην Αϊτή το Σαββατοκύριακο και ακολούθησε η άφιξη της τροπικής καταιγίδας Γκρέις, η οποία δυσκόλεψε ακόμη περισσότερο τους επιζώντες που προσπαθούσαν να παραμείνουν ασφαλείς σε αυτοσχέδια καταφύγια. Η καταιγίδα περιπλέκει μια ήδη πενιχρή προσπάθεια βοήθειας στους πληγέντες από τον σεισμό, διακόπτοντας μια αερογέφυρα που διαχειρίζονται ανθρωπιστικές ομάδες και η αμερικανική ακτοφυλακή μεταξύ των πληγεισών περιοχών της νότιας Αϊτής και της πρωτεύουσας, Πορτ-ο-Πρενς. Οι προσπάθειες για την ανάσυρση των θυμάτων ήταν αργές και παρεμποδίστηκαν περαιτέρω από την έντονη βροχόπτωση, η οποία είχε σταματήσει σε μεγάλο βαθμό χθες. Άνθρωποι σε πληγείσες περιοχές έψαχναν για αγαπημένα πρόσωπα και εφόδια και προσπάθησαν να λάβουν βοήθεια από ανθρωπιστικές ομάδες, ενώ πολλοί είχαν βρει καταφύγιο στα λίγα δημόσια κτίρια που γλίτωσαν από το σεισμό.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι οι ένοπλοι Ταλιμπάν έχουν αμερικανικά όπλα που έχουν πάρει από τις αφγανικές δυνάμεις. Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, Jake Sullivan, παραδέχτηκε την Τρίτη ότι οι Ταλιμπάν απέκτησαν σημαντικές ποσότητες στρατιωτικού υλικού, συμπεριλαμβανομένων όπλων, πυρομαχικών και ακόμη και ελικοπτέρων Blackhawk, που πήραν από τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας, και ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν εξακολουθεί να προσπαθεί να προσδιορίσει την ποσότητα του αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού που βρίσκεται τώρα στα χέρια των εξτρεμιστών ανταρτών. “Δεν έχουμε μια πλήρη εικόνα, προφανώς, για το πού έχει πάει κάθε κομμάτι αμυντικού υλικού, αλλά σίγουρα, ένα αρκετά μεγάλο μέρος του έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν και προφανώς, δεν έχουμε την πεποίθηση ότι θα μας το παραδώσουν εύκολα στο αεροδρόμιο», δήλωσε ο Sullivan στους δημοσιογράφους κατά την ενημέρωση του Λευκού Οίκου, όπου και αντιμετώπισε καταιγισμό ερωτήσεων σχετικά με τον χειρισμό της ξαφνικής απόσυρσης των στρατευμάτων από την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Πρωτοποριακές λοιμώξεις στις ΗΠΑ. Με την άφιξη της εξαιρετικά μεταδοτικής μετάλλαξης Delta, οι νοσηλείες και οι θάνατοι Covid-19 μεταξύ των εμβολιασμένων Αμερικανών μπορεί επίσης να έχουν αυξηθεί, σύμφωνα με δεδομένα από επτά πολιτείες. Σε έξι από αυτές τις πολιτείες, οι πρωτοποριακές μολύνσεις σε εμβολιασμένα άτομα αντιπροσώπευαν τουλάχιστον ένα στα πέντε νέα διαγνωσμένα κρούσματα, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τους New York Times. Ωστόσο, οι απόλυτοι αριθμοί παραμένουν πολύ χαμηλοί και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα εμβόλια παραμένουν ισχυρά προστατευτικά. Τα στοιχεία έρχονται καθώς αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν σκοπεύουν να συστήσουν στους περισσότερους Αμερικανούς να κάνουν ενισχυτικό εμβόλιο, οκτώ μήνες μετά τη δεύτερη δόση. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας ελπίζουν ότι οι ενισχυτικές δόσεις θα βοηθήσουν στην ανακούφιση των συνωστισμένων θαλάμων Covid, καθώς μία στις πέντε μονάδες εντατικής θεραπείας στις ΗΠΑ δεν έχει σχεδόν κανένα διαθέσιμο κρεβάτι.

Η Νέα Ζηλανδία έχει τεθεί σε αυστηρό τριήμερο lockdown, αφού εντοπίστηκε στο Ouckland ένα κρούσμα της μετάλλαξης Delta, που απαιτούσε από τους κατοίκους να μείνουν στο σπίτι και να κλείσει όλα τα σχολεία, τις δημόσιες εγκαταστάσεις και τις μη βασικές επιχειρήσεις. «Με την μετάλλαξη Delta να επιτίθεται ταχύτατα σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η Jacinda Ardern, πρωθυπουργός της χώρας, «δεν ήταν θέμα αν, αλλά πότε». Πιστεύεται ότι είναι η πρώτη περίπτωση στη χώρα της πιο μεταδοτικής παραλλαγής Delta εκτός του αυστηρού συστήματος καραντίνας, ενώ δεν είναι ακόμη γνωστό πώς το άτομο που βρέθηκε για πρώτη φορά θετικό προσβλήθηκε από τον ιό. Μέχρι το πρωί της Τετάρτης, είχαν εντοπιστεί άλλα τέσσερα περιστατικά που σχετίζονται με την αρχική μόλυνση, συμπεριλαμβανομένης μιας νοσοκόμας στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, η οποία ήταν πλήρως εμβολιασμένη. Το «Covid-zero» καθεστώς της χώρας, είχε επιτρέψει στους Νεοζηλανδούς να ζήσουν σχεδόν χωρίς περιορισμούς το προηγούμενο έτος, αλλά μόλις το 17 % του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο, καθιστώντας τη χώρα ιδιαίτερα ευάλωτη. “Είμαστε μία από τις τελευταίες χώρες στον κόσμο που έχουμε την παραλλαγή Delta στην κοινότητά μας”, δήλωσε ο Ardern. «Αυτό μας έδωσε την ευκαιρία να μάθουμε από τους άλλους».

Αν και έχουν μειωθεί οι μολύνσεις, η Ινδία, η οποία είχε τρομακτικούς αριθμούς κρουσμάτων και θανάτων στο δεύτερο κύμα αυτής της άνοιξης, φοβάται ένα τρίτο κύμα. Οι επιστήμονες ψάχνουν με αγωνία για σημάδια μιας άλλης αύξησης που θα μπορούσε να εμφανιστεί μετά την παραλλαγή Delta. Νέες έρευνες αναζητούν επικίνδυνες νέες παραλλαγές ή μεταλλάξεις στον κορονοϊό, καθώς έχουν εντείνει τις δοκιμές, σε περισσότερα από 3.600 δείγματα ανά μήνα, από 134 δείγματα τον περασμένο Δεκέμβριο. Κάποιοι ελπίζουν ότι η μειωμένη μεταδοτικότητα της παραλλαγής Delta σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι που έχουν ήδη νοσήσει, έχουν αναπτύξει ένα μέτρο προστασίας. Μια πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι τα δύο τρίτα των δειγμάτων αίματος είχαν αντισώματα, σε σύγκριση με το ένα τέταρτο περίπου τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Σε ορισμένες πολιτείες, έως και τα τρία τέταρτα των δειγμάτων έφεραν αντισώματα. Ωστόσο, οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι η έρευνα, με μικρό μέγεθος δείγματος 36.000, δεν πρέπει να ερμηνευτεί ως ένδειξη ότι η Ινδία είναι εκτός κινδύνου, διότι ακόμα κι αν οι αριθμοί είναι ακριβείς, υποδηλώνουν ότι 400 εκατομμύρια Ινδοί παραμένουν ευάλωτοι στον Covid-19.

Η Δανία δεν είναι αρκετά μεγάλη για δύο Μικρές Γοργόνες. Ένα χάλκινο γλυπτό που δημιουργήθηκε από τον Edvard Eriksen βρίσκεται στο λιμάνι Langelinie από το 1913 και είναι ένα από τα πιο γνωστά τουριστικά αξιοθέατα της Κοπεγχάγης. Η Μικρή Γοργόνα, η οποία αντιπροσωπεύει έναν χαρακτήρα από ιστορία του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, στηρίζει το βάρος της στο δεξί της χέρι ενώ κάθεται πάνω στην ουρά της. Αλλά για τους κληρονόμους του Eriksen, μια γοργόνα στη βόρεια πόλη Asaa μοιάζει πολύ και θέλουν να εξαφανιστεί. Το ίδρυμα Eriksen έχει μια μακρά ιστορία προστασίας των δικαιωμάτων άδειας χρήσης του στην εικόνα του γλυπτού. Ενώ τα χαρακτηριστικά της γοργόνας από γρανίτη της πόλης Asaa είναι πιο χοντρά και πιο γεμάτα, η στάση της είναι η ίδια. «Πώς αλλιώς θα καθίσει;» ρώτησε ο δήμαρχος της Asaa. «Είναι γοργόνα. Δεν μπορείς να την βάλεις σε μια καρέκλα». (εικόνα 11,12)

Πηγές: https://www.nytimes.com/, https://nypost.com/, https://www.washingtonpost.com/,

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...