Αμερικανικός Τύπος: Εγκρίθηκε η χρήση του εμβολίου της Pfizer για παιδιά 5 – 11 ετών – Απειλή για έξοδο της Πολωνίας από την ΕΕ

Καπιτώλιο - Έδρα του Κογκρέσου των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας των ΗΠΑ - Ουάσιγκτον

Η συμβουλευτική επιτροπή συνέστησε στον F.D.A. τη χρήση του εμβολίου της Pfizer-BioNTech για τον Covid σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών, το πρώτο από μια σειρά αποφάσεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στα παιδιά να κάνουν εμβόλια ήδη από την επόμενη εβδομάδα. Σχεδόν δύο εκατομμύρια σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα έχουν μολυνθεί από τον ιό, 8.300 από αυτά έχουν νοσηλευτεί και σχεδόν 100 έχουν πεθάνει κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι ελπίζουν ότι η παιδιατρική δόση μπορεί να βοηθήσει να καλυφθεί ένα σημαντικό κενό στην εκστρατεία εμβολιασμού της χώρας. Εάν ο F.D.A. χορηγήσει άδεια, περίπου 28 εκατομμύρια παιδιά θα γίνουν επιλέξιμα για το εμβόλιο. Τα ποσοστά νοσηλείας Covid στην ηλικιακή ομάδα 5 έως 11 ετών είναι τρεις φορές υψηλότερα για τα μαύρα, ισπανόφωνα ή ιθαγενή παιδιά από ό,τι για τα λευκά, δήλωσε ειδικός σε ιογενείς ασθένειες. Εν τω μεταξύ η Moderna θα πουλήσει έως και 110 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της για τον Covid-19 σε αφρικανικά έθνη, καθώς η εταιρεία αντιμετωπίζει έντονη κριτική επειδή το κρατά μακριά από φτωχότερες χώρες.

Οι Δημοκρατικοί είναι διχασμένοι σχετικά με έναν νέο φόρο για τους επιχειρηματίες, καθώς καλούνται να πληρώσουν σε έναν τεράστιο προϋπολογισμό. Ενώ οι γερουσιαστές προσπάθησαν να επιλύσουν βασικές πολιτικές διαφωνίες στις συνομιλίες για τον προϋπολογισμό, υπήρχε ανησυχία για τη σκοπιμότητα ενός νέου φόρου στους δισεκατομμυριούχους για να πληρώσουν το λογαριασμό, ο οποίος είναι κοντά στα 1,75 τρισεκατομμύρια δολάρια. Η προσπάθειά τους να καταπολεμήσουν τις φοροαπάτες ζητώντας τραπεζικά στοιχεία εγείρει επίσης αντιρρήσεις από τον γερουσιαστή Joe Manchin, ο οποίος χαρακτήρισε την ιδέα «μπερδεμένη». Οι Δημοκρατικοί ελπίζουν να καταλήξουν σε συμφωνία προτού ο Πρόεδρος Μπάιντεν μεταβεί στην Ευρώπη αργότερα αυτή την εβδομάδα. Η άνοδος του πληθωρισμού παρουσιάζει μια νέα πρόκληση για τον Μπάιντεν, ο οποίος επί μήνες επέμενε ότι η αύξηση των τιμών ήταν προσωρινή, ενώ η πραγματικότητα έχει περιπλέξει το σαρωτικό πακέτο κοινωνικών δαπανών.

Οι τελευταίες εθνικές δεσμεύσεις για τον περιορισμό των εκπομπών κατά την επόμενη δεκαετία υπολείπονται κατά πολύ των περικοπών που απαιτούνται για την αποφυγή της ανόδου της  θερμοκρασίας, προειδοποίησε έκθεση του ΟΗΕ. Ενόψει της μεγάλης διάσκεψης κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα στη Γλασκώβη την επόμενη εβδομάδα, ορισμένες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της ΕΕ, της Βρετανίας και του Καναδά, επικαιροποίησαν τις δεσμεύσεις τους στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα για να περιορίσουν τις εκπομπές τους για την υπερθέρμανση του πλανήτη, το 2030. Ακόμη και αν εκπληρωθούν μόνο αυτές οι υποσχέσεις, ο κόσμος θα ήταν σε καλό δρόμο για να ανέβει η ιερμοκρασία περίπου 2,7 βαθμούς Κελσίου έως το 2100 σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, σύμφωνα με την έκθεση. Αυτή η μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας θα αύξανε δραστικά τον κίνδυνο για κύματα καύσωνα, ξηρασίες, πλημμύρες και πυρκαγιές σε όλο τον κόσμο τα επόμενα χρόνια, προειδοποίησαν οι επιστήμονες. Τα σχέδια υπολείπονται κατά πολύ από αυτό που απαιτείται για να αποφευχθεί μια επικίνδυνη αύξηση της θερμοκρασίας, ανέφερε νέα έκθεση του ΟΗΕ. Αλλά αυτές οι νέες δεσμεύσεις, συλλογικά θα προκαλούσαν μόλις το ένα έβδομο των πρόσθετων περικοπών εκπομπών που απαιτούνται. Δεν είναι επίσης σαφές εάν κάθε χώρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της – η έκθεση διαπίστωσε ότι πολλές κυβερνήσεις δεν έχουν ακόμη εφαρμόσει πολιτικές ή νόμους για να επιτύχουν τους στόχους τους. Η ΕΕ για παράδειγμα, έχει προτείνει σαρωτική νέα νομοθεσία για το κλίμα, ορισμένες από τις οποίες δεν έχουν ακόμη εγκριθεί και από τα 27 κράτη μέλη, ενώ η Αυστραλία υποσχέθηκε την Τρίτη να φτάσει τις «καθαρές μηδενικές» εκπομπές έως το 2050.

Μια σειρά από δολοφονίες παιδιών στη Νέα Υόρκη έχουν αποκαλύψει τα κενά στο δίχτυ ασφαλείας που έχει σχεδιαστεί για να τα προστατεύει. Θα μπορούσαν να είχαν σωθεί; Οι εργαζόμενοι στην παιδική μέριμνα στον τομέα της πόλης αναφέρουν πάνω από 1.000  περιπτώσεις κακομεταχείρισης και παραμέλησης. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι αξιωματούχοι της πόλης διαπίστωσαν πως οι ερευνητές, άργησαν να συνεχίσουν την έρευνα ή μπορεί να είχαν κλείσει μια υπόθεση κακομεταχείρισης, πολύ σύντομα. Απαντώντας σε ερωτήσεις, αξιωματούχοι  της πόλης είπαν ότι θα αυξήσουν τις απροειδοποίητες επισκέψεις της αστυνομίας στο σπίτι, θα ορίσουν έναν αστυνομικό διευθυντή για υποθέσεις κακοποίησης παιδιών και θα επανεκκινήσουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα. Ωστόσο, ένας πρώην επικεφαλής της Ειδικής Διεύθυνσης Θυμάτων της αστυνομίας είπε ότι οι αλλαγές είναι απλώς ανανεώσεις διαδικασιών που έχουν λήξει.

Περισσότερο από οκτώ μήνες αφότου συνελήφθη από τον στρατό μετά το πραξικόπημα, η Daw Aung San Suu Kyi, η ηγέτης της ανατραπείσας πολιτικής κυβέρνησης της Μυανμάρ, υπερασπίστηκε τον εαυτό της για πρώτη φορά. Κανένας δημοσιογράφος, διπλωμάτης ή μέλος του κοινού δεν επιτρεπόταν να εισέλθει σε μια αίθουσα δικαστηρίου που είχε κατασκευαστεί ειδικά για αυτήν στο Naypyidaw, την πρωτεύουσα. Αντιμετωπίζει τρεις ταυτόχρονες δίκες για τις 10 από τις 11 κατηγορίες σε βάρος της. Οι ειδικοί λένε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα καταδικαστεί.Ξένες κυβερνήσεις και ο ΟΗΕ έχουν περιγράψει τις κατηγορίες, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε 102 χρόνια φυλάκισης, ως πολιτικά υποκινούμενες. Η Aung San Suu Kyi και η μεγάλη δημοτικότητά της είναι εδώ και καιρό ένα αγκάθι στο μάτι του στρατού, με το οποίο τείνει να συμπαραταχθεί το δικαστικό σώμα της χώρας.

Απειλή για έξοδο της Πολωνίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συντηρητική πολωνική κυβέρνηση στη Βαρσοβία παλεύει με εντάσεις ανάμεσα στα εθνικιστικά ένστικτα που πλημμυρίζουν τη θρησκευτική πίστη και την πραγματικότητα του οικονομικού και πολιτικού συμφέροντος. Η χώρα είναι εγκλωβισμένη σε έναν ταραχώδη αγώνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το κράτος δικαίου που έχει αυξήσει το ενδεχόμενο η χώρα να αναγκαστεί να εγκαταλείψει την ΕΕ.Στο επίκεντρο της έντασης βρίσκεται μια απόφαση αυτού του μήνα από το συνταγματικό δικαστήριο της Πολωνίας που αμφισβήτησε την υπεροχή του ευρωπαϊκού δικαίου. Ανώτεροι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες και ευρωπαίοι πολιτικοί κατήγγειλαν την απόφαση ως απειλή για τα θεμέλια της ένωσης που δεν μπορεί να σταθεί αν η Πολωνία θέλει να παραμείνει μέλος.Σε αντίθεση με τη Βρετανία, όπου η εχθρότητα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν από καιρό μια ισχυρή δύναμη στην εσωτερική της πολιτική, η Πολωνία δεν είχε ποτέ ένα σημαντικό λόμπι που την πίεζε να αποσυρθεί. Από τότε που η χώρα εντάχθηκε στην ένωση το 2004, έχει λάβει περισσότερα από 225 δισεκατομμύρια δολάρια από την ΕΕ. Η δημόσια υποστήριξη για παραμονή στην ένωση είναι σχεδόν στο 90%, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.

3 παιδιά και 1 γυναίκα πνίγηκαν στο Αιγαίο, αφού μια υπερπλήρης λέμβος που μετέφερε μετανάστες από τη γειτονική Τουρκία διαλύθηκε, δήλωσαν Έλληνες αξιωματούχοι. Τα σημεία διέλευσης μεταναστών έχουν μειωθεί, όπως και οι θάνατοι στη θάλασσα, αλλά το περιστατικό της Τρίτης υπενθύμισε ότι οι κίνδυνοι παραμένουν. Τα πτώματα τριών κοριτσιών και μιας νεαρής γυναίκας ανασύρθηκαν στα ανοιχτά της Χίου, ενώ άλλα 22 άτομα διασώθηκαν, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Ακτοφυλακή το απόγευμα της Τρίτης, προσθέτοντας ότι ένα άτομο εξακολουθεί να αγνοείται, ενώ κανένας δεν είχε σωσίβια, είπαν οι αρχές. Το Λιμενικό Σώμα της Ελλάδας ξεκίνησε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης νωρίς την Τρίτη, ενώ σκάφη του Λιμενικού Σώματος, πολεμικό πλοίο του ΝΑΤΟ, ιδιωτικά σκάφη στην περιοχή και ελικόπτερα ερεύνησαν την περιοχή. «Το εν λόγω σκάφος είχε αφήσει τις τουρκικές ακτές υπερφορτωμένο με υπερβολικό αριθμό επιβατών», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος και σε συνδυασμό με τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, κατέρρευσε η βάση του σκάφους. Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο από το Λιμενικό Σώμα της Ελλάδας έδειχνε μια άδεια μπλε λέμβο να κλυδωνίζεται σε μια ταραγμένη θάλασσα, μαζί με πλάνα επιζώντων τυλιγμένων με κουβέρτες από φύλλο αλουμινίου σε σκάφος της Ελληνικής Ακτοφυλακής. Νωρίτερα την ίδια μέρα, υπήρξε σύγχυση σχετικά με την ηλικία των θυμάτων, καθώς ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, έγραψε στο Twitter ότι τέσσερα παιδιά βρέθηκαν νεκρά, ενώ το Λιμενικό ξεκαθάρισε αργότερα ότι ένα από τα θύματα ήταν γυναίκα. Ο κ. Μηταράκης κατηγόρησε επίσης τη γειτονική Τουρκία ότι δεν τήρησε τη συμφωνία που έκανε με την Ευρωπαϊκή Ένωση στην κορύφωση της μεταναστευτικής κρίσης το 2016 για να εμποδίσει τους λαθρέμπορους να διασχίζουν το Αιγαίο Πέλαγος.  Ο κ. Μηταράκης προέτρεψε τις τουρκικές αρχές να κάνουν περισσότερα για να πατάξουν τους «αδίστακτους λαθρέμπορους που θέτουν σε κίνδυνο ζωές σε βαριά φορτωμένες μη αξιόπλοες λέμβους». Οι αφίξεις από την Τουρκία έχουν μειωθεί κατά 90% από το 2019, είπε, ωστόσο και φέτος, 19 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ανατολική Μεσόγειο (χωρίς τον απολογισμό από το περιστατικό της Τρίτης), σε σύγκριση με 94 το 2020, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Πηγές: https://www.nytimes.com/, https://www.washingtonpost.com/, https://www.cnn.com/us, https://www.wsj.com/, https://nypost.com/, http://apnews.com/

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...