Αμερικανικός τύπος: Έλεγχοι από κλιμάκια γιατρών στα ελληνικά νησιά – Γυναίκα αγοράζει λαχείο με μετρητά από μάσκες προσώπου που έραβε και κέρδισε τζακ ποτ αξίας 126.784 δολαρίων

Lorna Hewiit

New York Post

Οι γιατροί χρησιμοποιούν GPS και λέμβους για τον έλεγχο των ελληνικών νησιών για ιό. ΣΙΚΙΝΟΣ, Ελλάδα. Χρησιμοποιώντας λέμβους, GPS και φορητό ψυγείο, οι γιατροί που αναπτύχθηκαν από την εθνική υπηρεσία δημόσιας υγείας της Ελλάδας έχουν ξεκινήσει μια δοκιμαστική μονάδα ελέγχου κοραναϊού στα νησιά του Αιγαίου πριν τις καλοκαιρινές διακοπές. Τα φεριμπόουτ για τους επισκέπτες στα νησιά ξεκίνησαν  τη Δευτέρα και η Ελλάδα σκοπεύει να αρχίσει να καλωσορίζει τους τουρίστες στις 15 Ιουνίου. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι ο χαμηλός αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων  και θανάτων κοροναϊού στην Ελλάδα, κάτω από 2.900 κρούσματα με 173 θανάτους, θα προσελκύσει ξένους τουρίστες. Ενώ πολλοί κάτοικοι του νησιού εξαρτώνται από τον τουρισμό για τα προς το ζην τους, βγαίνουν από την άνεση της απομόνωσης της πανδημίας και ανησυχούν για το άνοιγμα στους ξένους. «Μέχρι στιγμής τα πράγματα πάνε καλά. Τώρα με τους ανθρώπους που θα έρθουν, τι θα συμβεί;»  ρώτησε η Κατερίνα Βικέλη, κάτοικος της Μήλου. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Ελλάδας, ολόκληρη η αλυσίδα των νησιών των Κυκλάδων, η οποία περιλαμβάνει τη Μήλο καθώς και τους δημοφιλείς προορισμούς διακοπών της Πάρου, της Νάξου, της Μυκόνου και της Σαντορίνης, αντιπροσωπεύει μόνο τέσσερα από τα κρούσματα της χώρας. Μόνο τρεις από τους θανάτους από ιούς της Ελλάδας συνέβησαν σε κατοικημένα νησιά. Τα νοσοκομεία στα ελληνικά νησιά λαμβάνουν πόρους για τη δημιουργία μονάδων εντατικής θεραπείας. Πολλά μικρότερα νησιά με μόνο βασικές ιατρικές εγκαταστάσεις βοηθιούνται από τοπικές ομάδες βοήθειας όπως η Σύμπλευση, η οποία παρείχε εθελοντές και φουσκωτές λέμβους για να βοηθήσει τους γιατρούς να πραγματοποιήσουν τεστ για τον ιό σε απομακρυσμένα νησιά όπως η Σίκινος. Το νησί είναι 18 μίλια βορειοδυτικά της Σαντορίνης και έχει πληθυσμό 260 άτομα. «Στόχος μας είναι να κάνουμε τους κατοίκους να αισθάνονται ασφαλέστεροι», δήλωσε ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Αρκουμανέας που συμμετείχε στην πρωτοβουλία αυτή.

Η Κύπρος δεσμεύεται να καλύψει τα ιατρικά έξοδα για τους τουρίστες εάν μολυνθούν από κοροναϊό στις διακοπές. Η Κύπρος δεσμεύεται να καλύψει όλα τα έξοδα για όποιον έχει θετικό αποτέλεσμα από τον κοροναϊό, ενώ βρίσκεται σε διακοπές στο κράτος της ανατολικής Μεσογείου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press.Η κυπριακή κυβέρνηση αναφέρει ότι θα καλύψει τη διαμονή, τη διατροφή και την περίθαλψη όσων ασθενήσουν  από COVID-19 και τις οικογένειές τους.Ένα νοσοκομείο 100 κλινών θα είναι αποκλειστικά για ξένους ταξιδιώτες που βρέθηκαν θετικοί. Περίπου 112 μονάδες εντατικής θεραπείας εξοπλισμένες με 200 αναπνευστήρες θα διατεθούν για ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση. Ένα “ξενοδοχείο καραντίνας” 500 δωματίων προορίζεται για τα μέλη της οικογένειας των ασθενών.Η απόφαση αυτή της Κυπριακής κυβέρνησης στάλθηκε ως επιστολή σε κυβερνήσεις, αεροπορικές εταιρείες και ταξιδιωτικούς πράκτορες, όπου περιγράφονται αυστηρά πρωτόκολλα υγείας και υγιεινής που εφαρμόζει η κυβέρνηση για να προσελκύσει τους επισκέπτες στη χώρα. Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 13% της οικονομίας της Κύπρου. Φέτος, η χώρα αναμένει να χάσει έως και το 70% των εσόδων από τον τουρισμό.Η επιστολή, που υπογράφηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών, Μεταφορών και Τουρισμού της Κύπρου, υπερηφανεύεται για το γεγονός ότι η χώρα έχει ένα από τα χαμηλότερα κατά κεφαλήν ποσοστά του ιού στην Ευρώπη. Τα διεθνή αεροπορικά ταξίδια προς την Κύπρο ξεκινούν στις 9 Ιουνίου, αρχικά από 19 χώρες, με τους επιβάτες να υποβάλλονται σε τεστ για τον ιό τρεις ημέρες πριν από την αναχώρηση. Το μέτρο αυτό θα αρθεί στις 20 Ιουνίου για 13 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Φινλανδίας, του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Νορβηγίας.Αξιωματούχοι λένε ότι τα ταξίδια θα επεκταθούν σε περισσότερες χώρες ανάλογα με τη συνεχή αξιολόγηση των ποσοστών μόλυνσης.

Τουλάχιστον 30 άτομα συνελήφθησαν σε διαδήλωση της Νέας Υόρκης για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ. Τα άτομα προκάλεσαν ταραχές στην Union Square την Πέμπτη κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ ο οποίος πέθανε υπό αστυνομική κράτηση τη Δευτέρα. Το βίντεο που κυκλοφόρησε ευρέως έδειξε ότι ο Φλόιντ, ένας 46χρονος πατέρας, φώναζε «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» καθώς ένας λευκός αστυνομικός πατούσε στο λαιμό του για αρκετά λεπτά. Δεκάδες διαδηλωτές βάδιζαν γύρω από το πάρκο και στη συνέχεια κατέβηκαν στο Δημαρχείο, φωνάζοντας: «Δεν υπάρχει ειρήνη, χωρίς δικαιοσύνη». Έγιναν συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών και των αστυνομικών που απάντησαν με συλλήψεις. Πηγές της αστυνομίας ανέφεραν ότι ένας αστυνομικός τραυματίστηκε ενώ από τις 33 συλλήψεις, τουλάχιστον η μία ήταν για κατοχή όπλου και μία για επίθεση σε αστυνομικό. Οι ταραχές στη Μινεάπολη τις τελευταίες δύο νύχτες έγιναν βίαιες με βανδαλισμούς και κάψιμο καταστημάτων, καθώς οι διαδηλωτές ζητούν να τιμωρηθούν οι αστυνομικοί που εμπλέκονται στο θάνατο του Φλόιντ.

Ο Κυβερνήτης της Μινεσότα Tim Walz το απόγευμα της Πέμπτης ενεργοποίησε την Εθνοφρουρά σε μια προσπάθεια διατήρησης της ηρεμίας στη Μινεάπολη όπου οι διαμαρτυρίες για το θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ έχουν γίνει βίαιες. Όπως δήλωσε ο Walz: «Ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ πρέπει να οδηγήσει σε δικαιοσύνη και συστημική αλλαγή, όχι περισσότερο σε θάνατο και καταστροφή». Ο Walz δήλωσε ότι η Εθνοφρουρά θα «προστατεύσει τις ειρηνικές διαδηλώσεις» σε μια πόλη όπου εξοργισμένοι διαδηλωτές έκαψαν κτίρια κατά τη διάρκεια των διήμερων ταραχών. «Ως κυβερνήτης, θα υπερασπίζομαι πάντα το δικαίωμα διαμαρτυρίας», πρόσθεσε ο Walz. Ο δήμαρχος της Μινεάπολης ζήτησε τη δίωξη του αστυνομικού Ντέρεκ Τσάββιν που μαγνητοσκοπήθηκε, ενώ παρακαλούσε επίσης τους κατοίκους της πόλης να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους. Παράλληλα απολύθηκαν και οι τέσσερις εμπλεκόμενοι αστυνομικοί. Ο αδελφός του Floyd είπε ότι καταλαβαίνει τον θυμό των διαδηλωτών, αλλά η οικογένεια υποστηρίζει  τις ειρηνικές διαδηλώσεις. Η αναπληρωτής κυβερνήτης Peggy Flanagan δήλωσε ότι η παρουσία της Εθνοφρουράς  μετά τη διαδήλωση της Τετάρτης είναι απαραίτητη, διότι η κατάσταση «ξέφυγε από όλους τους εμπλεκόμενους».

Ο εισαγγελέας της κομητείας Hennepin, Mike Freeman, δήλωσε ότι δεν θα «βιαστεί» να κατηγορήσει τους τέσσερις αστυνομικούς που εμπλέκονται στη σύλληψη του Floyd τη Δευτέρα, επειδή «δεν μπορεί να βιαστεί η δικαιοσύνη». Ο  εισαγγελέας της Μινεσότα το βράδυ της Πέμπτης είπε ότι υπάρχουν στοιχεία που δεν υποστηρίζουν ποινικές κατηγορίες εναντίον του λευκού αστυνομικού που πάτησε με το γόνατο στον λαιμό του Τζορτζ Φλόιντ μέχρι που πέθανε από ασφυξία, αλλά αργότερα υποχώρησε.Ο Freeman είχε αποκαλέσει το βίντεο «φρικτό και τρομερό».Λίγο αργότερα, το γραφείο του Freeman διευκρίνισε τη δήλωσή του. «Ο Επαρχιακός Εισαγγελέας Freeman δήλωσε ότι είναι σωστό να επανεξετάσουμε όλα τα αποδεικτικά στοιχεία, διότι κατά τη στιγμή της δίκης, όλες αυτές οι πληροφορίες θα χρησιμοποιηθούν», ανέφερε το γραφείο. «Τα αποδεικτικά στοιχεία που δεν είναι ευνοϊκά για την περίπτωσή μας πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά για να κατανοήσουμε την πλήρη εικόνα του τι πραγματικά συνέβη».

Μια γυναίκα από το Όρεγκον αγοράζει λαχείο με μετρητά από μάσκες προσώπου που έραβε και κέρδισε τζακ ποτ αξίας 126.784 δολαρίων.«Δεν παίζω πολύ», δήλωσε η νικήτρια Lorna Hewitt, η οποία αγόρασε το νικητήριο λαχνό του Keno-8 σε ένα μανάβικο στην πόλη Sisters.«Αλλά σκέφτηκα, έκανα κάτι για να βοηθήσω. Ίσως θα κέρδιζα», είπε στο δελτίο τύπου του Λαχείου του Όρεγκον.Η Hewett, η οποία απολύθηκε από τη δουλειά στο εστιατόριο που εργαζόταν λόγω της πανδημίας, βρήκε δουλειά με μερική απασχόληση σε ένα τοπικό μανάβικο. Εκεί αποφάσισε να κερδίσει λίγο επιπλέον χρήματα ράβοντας μάσκες προσώπου για τους συνεργάτες της. «Έφτιαχνα τις μάσκες με ύφασμα που είχα ήδη», είπε.Αφού εισέπραξε  το χρηματικό  έπαθλο της την Πέμπτη, η πρώτη της στάση μετά από τα γραφεία της λοταρίας του Όρεγκον ήταν το κατάστημα Joann Fabrics, ώστε να συνεχίσει να εργάζεται.«Οι μάσκες μου είναι δημοφιλείς», εξήγησε. «Και θέλω να τα συνεχίσω».

The New York Times

Περισσότεροι από 40 εκατομμύρια άνθρωποι, περίπου 1 στους 4 Αμερικανούς εργαζόμενους, έχουν υποβάλει αίτηση για ανεργία από τον Μάρτιο. Περίπου 2,1 εκατομμύρια άτομα υπέβαλαν αιτήσεις την περασμένη εβδομάδα για να φτάσουν στον εκπληκτικό αριθμό που ανέφερε η κυβέρνηση την Πέμπτη. Αυτό ανταγωνίζεται τα πιο άσχημα χρόνια της Μεγάλης Ύφεσης. Ορισμένες από τις ομοσπονδιακές ενισχύσεις που προορίζονται να μετριάσουν το οικονομικό πλήγμα της πανδημίας, όπως τα 600 δολάρια την εβδομάδα από τις κρατικές παροχές ανεργίας, πρόκειται να λήξουν το καλοκαίρι.Σε μια σχεδόν ομόφωνη ψηφοφορία, το Σώμα ενέκρινε αναθεωρήσεις του Προγράμματος Προστασίας Paycheck, του ομοσπονδιακού προγράμματος δανείων για μικρές επιχειρήσεις, ώστε να δοθεί στις εταιρείες περισσότερος χρόνος και ευελιξία στη χρήση των χρημάτων.

Η Κίνα ενέκρινε επίσημα την παρουσία αρκετών δυνάμεων καταστολής για την εξάλειψη των ταραχών στο Χονγκ Κονγκ. Το νομοθετικό σώμα της χώρας ενέκρινε σχεδόν ομόφωνα ένα σχέδιο καταστολής των διαδηλώσεων στην ημιαυτόνομη πόλη από σήμερα, που ενδέχεται να απειλήσουν την εθνική ασφάλεια.Παρά την πίεση των ΗΠΑ προς την Κίνα να υποχωρήσει, συμπεριλαμβανομένης της απειλής για τον τερματισμό του ειδικού εμπορικού καθεστώτος του Χονγκ Κονγκ, το Πεκίνο δεν σταματά. Ως τιμωρία, η κυβέρνηση Trump σχεδιάζει να ακυρώσει τη visa σε χιλιάδες Κινέζους φοιτητές και ερευνητές στις ΗΠΑ.

Θυμωμένος από τις κινήσεις του Twitter, ο Πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε έναν νόμο καταστολής για τους ιστότοπους των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ο νόμος επιδιώκει να αφαιρέσει την προστασία σε ορισμένες περιπτώσεις για εταιρείες όπως το Twitter, το Google και το Facebook, πράγμα που σημαίνει ότι θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικοί σχετικά με μηνύματα που θα μπορούσαν να είναι ψευδή ή δυσφημιστικά. Με άλλα λόγια, ο κ. Τραμπ προσπαθεί να καταργήσει την νόμιμη διάταξη που του έδωσε τόσο μεγάλο περιθώριο στο διαδίκτυο, γράφουν οι δημοσιογράφοι μας σε μια ανάλυση. Δεν είναι σαφές εάν ο πρόεδρος έχει την εξουσία να αναθεωρήσει τον σχετικό νόμο, τον οποίο ψήφισε το Κογκρέσο το 1996 και η απόφαση είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσει δικαστική αντίδραση.

Ο Λευκός Οίκος δεν θα ενημερώσει για τις οικονομικές προβλέψεις του αυτό το καλοκαίρι. Η διοίκηση του Τραμπ δεν θα εκδώσει ενδιάμεση ενημέρωση για τις οικονομικές της προβλέψεις αυτό το καλοκαίρι, σπάζοντας δεκαετίες παράδοσης, λόγω της πανδημικής ύφεσης, όπως επιβεβαίωσαν αξιωματούχοι της κυβέρνησης την Πέμπτη.Η απόφαση θα αποτρέψει την κυβέρνηση από το να υποχρεωθεί να ανακοινώσει τις εσωτερικές της προβλέψεις για το πόσο η βαθιά ύφεση θα βλάψει την οικονομική ανάπτυξη και για πόσο καιρό θα παραμείνει η υψηλή ανεργία.Όταν η κυβέρνηση δημοσίευσε επίσημες προβλέψεις τον Φεβρουάριο, προέβλεπε οικονομική ανάπτυξη 3,1% από το τέταρτο τρίμηνο του 2019 έως το τέταρτο τρίμηνο του 2021 και ρυθμούς ανάπτυξης περίπου 3% για την επόμενη δεκαετία. Τώρα προβλέπει ποσοστό ανεργίας 3,5% για το έτος.Ο Λευκός Οίκος υποχρεούται από το νόμο να εκδίδει ετήσιο προϋπολογισμό και ενημέρωση για τον ενδιάμεσο χρόνο. Η ενημέρωση των οικονομικών προβλέψεων είναι προαιρετική, αλλά είναι μια πρακτική που οι κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένου του κ. Τραμπ, έχουν ακολουθήσει ευρέως από την αναθεώρηση του 1970. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει προγραμματίσει να δημοσιεύσει την πρώτη της περίληψη των οικονομικών προβλέψεων φέτος στις 9-10 Ιουνίου. Οι κεντρικοί τραπεζίτες δημοσιεύουν τις προβλέψεις για ανεργία, ανάπτυξη, πληθωρισμό και επιτόκια κάθε τρίμηνο, αλλά παραλείπουν την έκδοση του Μαρτίου, λόγω του ξεσπάσματος της πανδημίας.

Η Βρετανία αναπτύσσει σύστημα εντοπισμού. Η βρετανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να αναπτύξει ένα σύστημα εντοπισμού και παρακολούθησης μεγάλης κλίμακας που προορίζεται να αντιμετωπίσει μια δεύτερη αύξηση των λοιμώξεων.Από την Πέμπτη, οποιοσδήποτε στη Βρετανία έχει πιθανά συμπτώματα θα εξεταστεί και, εάν είναι θετικός, θα του ζητηθεί να απαριθμήσει όλους εκείνους με τους οποίους ήρθε πρόσφατα σε στενή επαφή για τουλάχιστον 15 λεπτά. Αυτά τα άτομα, με τη σειρά τους, θα επικοινωνήσουν και θα κληθούν να απομονωθούν για 14 ημέρες.Είναι η τελευταία εθνική εκστρατεία που στοχεύει στην πρόληψη περισσότερων λοιμώξεων και μια ακόμη δοκιμή για το πώς τα τεστ και η ανίχνευση επηρεάζουν τη μετάδοση του ιού.

Ακόμη και τώρα που οι χώρες κινούνται για να ανοίξουν ξανά, η πανδημία αυξάνεται με ταχύτερους ρυθμούς. Ο ρυθμός της πανδημίας επιταχύνεται παγκοσμίως, με περίπου 700.000 νέα γνωστά κρούσματα την τελευταία εβδομάδα αφού το μικρόβιο βρήκε να αναπτυχθεί στη Λατινική Αμερική και τα κράτη του Κόλπου.Ο ιός έχει μολύνει περισσότερα από 5,7 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και σκότωσε τουλάχιστον 357.000, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τους New York Times. Τα κρούσματα επιταχύνθηκαν ιδιαίτερα έντονα στην Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Κολομβία, το Μεξικό και το Περού, με τον αριθμό να διπλασιάζεται κάθε δύο εβδομάδες. Την Τρίτη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι θεωρούσε την Λατινική Αμερική το νέο επίκεντρο της πανδημίας. Και παρόλο που μεγάλο μέρος της Μέσης Ανατολής φάνηκε να αποτρέπει την πρόωρη καταστροφή, ακόμη και όταν ο ιός έπληξε το Ιράν, ο αριθμός των κρουσμάτων πρόσφατα διογκώθηκε στο Κουβέιτ, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο ρυθμός ανάπτυξης έχει σταθεροποιηθεί. Ωστόσο, οι ειδικοί φοβούνται ότι η πρόωρη επανέναρξη σε ορισμένες πολιτείες θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες εκρήξεις.Τα κρούσματα μειώνονται στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, με συνολικά περισσότερους από 126.000 θανάτους.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...