Αμερικανικός Τύπος: Έληξε η προθεσμία για τους υγειονομικούς στη Ν. Υόρκη να εμβολιαστούν – Οι Ταλιμπάν αποκλείουν γυναίκες από το Πανεπιστήμιο

ΗΠΑ
Πηγή: EUROKINISSI

Έληξε η προθεσμία για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας στη Νέα Υόρκη να εμβολιαστούν για τον Covid-19 ή να χάσουν τη δουλειά τους. Το Ρόουντ Άιλαντ, το Μέιν, το Όρεγκον και η Περιφέρεια της Κολούμπια απαιτούν επίσης από τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης να εμβολιαστούν για να παραμείνουν στις δουλειές τους.Δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα στοιχεία, αλλά η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Kathy Hochul, είπε ότι σε ορισμένες ιατρικές εγκαταστάσεις παρατηρείται αύξηση του αριθμού των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που εμβολιάζονται σήμερα. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν έκανε σήμερα το ενισχυτικό εμβόλιο, λίγες μόνο ημέρες μετά την απόφαση των ομοσπονδιακών ρυθμιστικών αρχών να επιτρέψουν σε εκατομμύρια Αμερικανούς να λαμβάνουν ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου Pfizer-BioNTech. «Τα ενισχυτικά εμβόλια είναι σημαντικά», είπε. «Αλλά το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να εμβολιάσουμε περισσότερους ανθρώπους».

Το μεγαλύτερο νοσοκομειακό σύστημα της Νέας Υόρκης, το Northwell Health, άρχισε να απολύει το προσωπικό που αρνήθηκε να κάνει τα εμβόλια εναντίον του κορωνοϊού, καθώς η κυβερνήτης Kathy Hochul αρνήθηκε να υποχωρήσει από την προθεσμία της Δευτέρας για εμβολιασμούς εργαζομένων στον τομέα της υγείας. Η Hochul εμμένει  στις αποφάσεις της καθώς πολλά από τα μεγάλα συνδικάτα του κρατικού νοσοκομείου και της κυβέρνησης συνέχισαν τη δικαστική τους μάχη για να ανακαλέσουν τις εντολές. «Έκανα δυνατά και ξεκάθαρα γνωστό ότι δεν πρόκειται να αλλάξω θέση», δήλωσε η κυβερνήτης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. «Είμαι υπόλογη  για την προστασία της υγείας όλων των Νεοϋορκέζων». Το Northwell – στο οποίο λειτουργεί το Νοσοκομείο Lennox στο Μανχάταν και το Εβραϊκό Ιατρικό Κέντρο του Λονγκ Άιλαντ στο Κουίνς – επιβεβαίωσε ότι απέλυσε δώδεκα διευθυντές τη Δευτέρα, αφού επανειλημμένα αρνήθηκαν να εμβολιαστούν. Ο εκπρόσωπος είπε ότι οι υπάλληλοι ήταν η εξαίρεση και όχι ο κανόνας, καθώς το ποσοστό εμβολιασμού μεταξύ των 76.000 εργαζομένων του συστήματος είναι «ήδη σχεδόν 100 %». “Το Northwell θέλει να καθησυχάσει το κοινό ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου δεν θα έχει καμία επίδραση στην ποιότητα της περίθαλψης των ασθενών σε καμία από τις εγκαταστάσεις μας”, πρόσθεσε. Πάνω από το 84% του νοσοκομειακού προσωπικού της Νέας Υόρκης σε όλη την πολιτεία είχε λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση εμβολίου ως τις 22 Σεπτεμβρίου. Το ποσοστό εμβολιασμού μεταξύ των περίπου 145.500 υπαλλήλων στα γηροκομεία που επλήγησαν σκληρά στην πολιτεία ήταν ακόμη υψηλότερο, 89 %, στις 27 Σεπτεμβρίου.

Ο αγώνας για την αντικατάσταση της Άνγκελα Μέρκελ. Παρά το γεγονός ότι κέρδισε τις εκλογές της Γερμανίας το Σαββατοκύριακο, ο Olaf Scholz, ο ηγέτης των κεντροαριστερών Σοσιαλδημοκρατών, δεν είναι ακόμη σίγουρο ότι θα γίνει καγκελάριος. Αντί για δύο κυρίαρχα κόμματα που ανταγωνίζονται για να μπουν σε συνασπισμό με έναν εταίρο, τέσσερα μεσαία κόμματα παίζουν για μια θέση στην κυβέρνηση.Ο Scholz, ο οποίος υπηρέτησε ως αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ, σε αυτές τις εκλογές, πέτυχε να πείσει τους ψηφοφόρους ότι θα μπορούσε να προσφέρει σταθερότητα και συνέχεια. Έκανε εκστρατεία με βασικές του θέσεις, την αύξηση του κατώτατου μισθού, την ενίσχυση της γερμανικής βιομηχανίας και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.Ο Scholz είναι ένα οικείο πρόσωπο στη γερμανική πολιτική για περισσότερες από δύο δεκαετίες, αλλά άγνωστο τι είδους καγκελάριος θα είναι. Ένας φλογερός νέος σοσιαλιστής τη δεκαετία του 1970, εξελίχθηκε σταδιακά σε μετα-ιδεολογικό κεντρώο, στα δεξιά του κόμματός του. Η αναπάντεχη νίκη του κόμματός του στις εκλογές βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στην δημοτικότητα του Scholz. Ο επόμενος καγκελάριος θα πρέπει να συμφωνήσει με τρία διαφορετικά κόμματα. Η Tessa Ganserer και ο Nyke Slawik κέρδισαν και οι δύο έδρες στις εκλογές, γράφοντας ιστορία ως οι δύο πρώτοι ανοιχτά τρανσέξουαλ που προσχώρησαν στο γερμανικό κοινοβούλιο, ενώ και οι δύο ανήκουν στο Κόμμα των Πρασίνων.

Οι Ταλιμπάν αποκλείουν γυναίκες από το Πανεπιστήμιο της Καμπούλ. Ο Mohammed Ashraf Ghairat, νέος πρύτανης των Ταλιμπάν στο Πανεπιστήμιο της Καμπούλ, ανακοίνωσε χθες ότι οι γυναίκες θα αποκλείονται από το ίδρυμα ως εκπαιδευτές ή φοιτήτριες. «Όσο ένα πραγματικό ισλαμικό περιβάλλον δεν παρέχεται για όλους, δεν θα επιτρέπεται στις γυναίκες να έρχονται στα πανεπιστήμια ή να εργάζονται», είπε σε tweet. «Πρώτα το Ισλάμ»Ορισμένες γυναίκες μέλη του προσωπικού, που εργάστηκαν με σχετική ελευθερία τις τελευταίες δύο δεκαετίες, τάχθηκαν κατά του διατάγματος. «Πρόεδροι, δάσκαλοι, μηχανικοί, ακόμη και μουλάδες εκπαιδεύονται εδώ και προσφέρουν στην κοινωνία», είπε μία γυναίκα λέκτορας. «Το Πανεπιστήμιο της Καμπούλ είναι το σπίτι του έθνους του Αφγανιστάν».Τις ημέρες μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, οι αξιωματούχοι επέμεναν ότι αυτή η περίοδος θα ήταν καλύτερη για τις γυναίκες. Αλλά η νέα πολιτική πανεπιστημίου απηχεί τις εντολές από την πρώτη θητεία των Ταλιμπάν στην εξουσία, τη δεκαετία του 1990, όταν οι γυναίκες αποκλείστηκαν από το σχολείο και επιτρέπονταν να βγαίνουν έξω μόνο αν συνοδεύονταν από έναν άντρα συγγενή τους.Πριν από δύο εβδομάδες, οι Ταλιμπάν αντικατέστησαν τον πρόεδρο του Πανεπιστημίου της Καμπούλ, το κορυφαίο κολέγιο της χώρας, με τον Ghairat, ένθερμο υποστηρικτή του κινήματος που αναφέρθηκε στα σχολεία του Αφγανιστάν ως «κέντρα πορνείας». Καθηγητές και καθηγήτριες από όλη τη χώρα εγκατέλειψαν τις θέσεις τους εν αναμονή αυστηρότερων ρυθμίσεων από τους Ταλιμπάν.

Κίνδυνοι ενόψει, για την παγκόσμια οικονομία. Για μήνες, η παγκόσμια οικονομία έχει επεκταθεί με τρομερούς ρυθμούς, καθώς οι βιομηχανίες που είχαν κλείσει λόγω της πανδημίας του κορονοϊού άνοιξαν ξανά. Αλλά η περαιτέρω επούλωση φαίνεται να είναι πιο σταδιακή και κατά κάποιο τρόπο πιο δύσκολη, καθώς η έλλειψη προσφοράς εξακολουθεί να συγκρατεί πολλά τμήματα της οικονομίας.Μια σειρά από κινδύνους, συμπεριλαμβανομένης της δύσκολα προβλέψιμης δυναμικής των παραλλαγών του κορωνοϊού, θα μπορούσαν να διαταράξουν τη μετάβαση σε μια υγιή μετα-πανδημική οικονομία. Οι πολιτικοί παράγοντες παίζουν επίσης ρόλο, καθώς στις ΗΠΑ, μια διαμάχη για την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους θα μπορούσε να φέρει το έθνος στο χείλος της αθέτησης. Και στην Κίνα, οι συνέπειες των οικονομικών προβλημάτων του κατασκευαστή ακινήτων Evergrande εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την ανάπτυξη της χώρας που τροφοδοτείται από χρέη και ακίνητα.Σε αντίθεση με την ανάκαμψη από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση 2008-9, οι εταιρείες αναφέρουν ότι αγωνίζονται να βρουν αρκετό εργατικό δυναμικό και πρώτες ύλες για να καλύψουν τη ζήτηση. Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (O.E.C.D.) προέβλεπε την περασμένη εβδομάδα ότι η παγκόσμια οικονομία θα αυξηθεί κατά 4,5 % το 2022, μειωμένη από το αναμενόμενο 5,7 % το 2021. Οι προβλέψεις της για τις ΗΠΑ δείχνουν ακόμη πιο απότομη επιβράδυνση, από 6 % φέτος στο 3,9 % το επόμενο έτος.

Οι δολοφονίες αυξήθηκαν το 2020 στις ΗΠΑ, ενώ ηαύξηση από το 2019 ήταν η μεγαλύτερη από τότε που ξεκίνησε η εθνική τήρηση αρχείων το 1960, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το F.B.I.Περίπου 21.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους πέρυσι, αριθμός που εξακολουθεί να είναι πολύ κάτω από το ρεκόρ που σημειώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Ακόμα, αρκετές πόλεις, όπως το Αλμπουκέρκι, το Μέμφις, το Μιλγουόκι και το Ντε Μόιν, καταγράφουν τον υψηλότερο αριθμό δολοφονιών τους.Το υψηλό ποσοστό δολοφονιών συνεχίστηκε μέχρι το 2021, αν και ο ρυθμός επιβραδύνθηκε. Η σημαντική αύξηση των ανθρωποκτονιών συνέπεσε περίπου με τους 18 μήνες της πανδημίας του Covid-19.

Πηγές: https://www.nytimes.com/ , https://www.washingtonpost.com/ , https://www.cnn.com/us, https://www.wsj.com/, https://nypost.com/

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...