Αμερικανικός Τύπος: Η ακροδεξιά στη Γαλλία υποχωρεί – Ο αριθμός των θανάτων Covid-19 στη Βραζιλία έχει πλέον ξεπεράσει τις 500.000

Σημαία της Αμερικής-ΗΠΑ

Η ακροδεξιά στη Γαλλία υποχωρεί, καθώς στον πρώτο γύρο των εθνικών περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία, οι ψηφοφόροι εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο κόμμα της κεντροδεξιάς, Les Républicains, πάνω από το ακροδεξιό κόμμα National Rally, εξαντλώντας τις ελπίδες της Marine Le Pen να μετατρέψει την ψηφοφορία σε εφαλτήριο για τον προεδρικό αγώνα τον επόμενο χρόνο. Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων υπολόγισαν την Κυριακή ότι το Les Républicains πέρασε μπροστά σε έξι από τις 13 ηπειρωτικές περιοχές της Γαλλίας, συγκεντρώνοντας περίπου το 30% των ψήφων σε εθνικό επίπεδο.

Η αριστερά βγήκε στην κορυφή σε πέντε περιοχές, το National Rally της Le Pen ήρθε πρώτο σε μία περιοχή και το κεντρώο κόμμα του Προέδρου Εμμανουήλ Μακρόν είναι πίσω σε όλες τις περιοχές. Σε ποσοστό ρεκόρ χαμηλής συμμετοχής, περίπου το 34% των ψηφοφόρων ψήφισαν, πράγμα που σημαίνει ότι περίπου 30 εκατομμύρια άνθρωποι απείχαν. Η ψηφοφορία την Κυριακή συνέπεσε επίσης με την άρση της απαγόρευσης οκτώ μηνών, το τελευταίο κατάλοιπο ενός φαινομενικά ατελείωτου κύκλου περιορισμών. Η εκλογική περίοδος χαρακτηρίστηκε από πράξεις βίας εναντίον πολιτικών ηγετών και πύρινες ομιλίες. «Βλέπουμε αυξανόμενη πόλωση της κοινωνίας, επιθετικές συζητήσεις, ακραία τριβή και εμπρηστική κατάσταση», δήλωσε Γάλλος πολιτικός επιστήμονας.


Η άνοδος της μετάλλαξης Delta αποδεικνύεται ως επίμονο εμπόδιο στον παγκόσμιο αγώνα ενάντια στον κορονοϊό. Στις ΗΠΑ, η μετάλλαξη εξαπλώνεται σε πολιτείες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, ενώ οι Ρώσοι ιολόγοι λένε ότι η μετάλλαξη Delta είναι πλέον η πιο διαδεδομένη στη Μόσχα.

Ο Π.Ο.Υ. είπε ότι έγινε η κυρίαρχη μετάλλαξη του ιού παγκοσμίως. Στην Αγγλία, η «ημέρα της ελευθερίας», κατά την οποία είχαν προγραμματιστεί να τελειώσουν οι τελικοί περιορισμοί, αναβλήθηκε έως τις 19 Ιουλίου μετά από μια αύξηση των κρουσμάτων Delta. Στις ΗΠΑ, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ανέβασαν τη Delta σε «μετάλλαξη ανησυχίας». Η ΕΕ είπε ότι οι ΗΠΑ θα προστεθούν στον «ασφαλή κατάλογο» των χωρών και συνέστησαν στα κράτη μέλη να επεκτείνουν την είσοδο ακόμη και σε μη εμβολιασμένους επισκέπτες από τις ΗΠΑ, εάν έχουν αρνητικό τεστ.


Οι Καθολικοί επίσκοποι στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα ψήφισαν για την Θεία  Ευχαριστία. Με αυτόν τον τρόπο, οι επίσκοποι προωθούν μια συντηρητική στάση για να αρνηθούν την Θεία Κοινωνία στον Προέδρο Μπάιντεν, ένα από τα πιο ιερά τελετουργικά της εκκλησίας, εξαιτίας της υποστήριξής του στο δικαίωμα της άμβλωσης.

Το συντηρητικό καθολικό σώμα απέκτησε δύναμη την εποχή του Trump, συγκρούστηκε με το Βατικανό, απομακρύνοντας τους εκπροσώπους του Πάπα Φραγκίσκου στις ΗΠΑ και πολώνοντας περαιτέρω τους καθολικούς πιστούς. Η στροφή προς τα δεξιά έρχεται καθώς τα συντηρητικά κινήματα αυξάνονται στον Χριστιανισμό. Το 73% των καθολικών επισκόπων που ψήφισαν υπέρ αυτών των κατευθυντήριων γραμμών αντιπροσωπεύει μια αναδυόμενη συντηρητική δυναμική, όχι μόνο μεταξύ των επισκόπων αλλά και σε ενορίες στις ΗΠΑ. Αυτή η κατάσταση έρχεται σε αντίθεση με το ευρύτερο φάσμα προτεραιοτήτων του Πάπα, το οποίο περιλαμβάνει θέματα όπως η μετανάστευση, η φτώχεια και κλιματική αλλαγή.

Ο Πάπας Φραγκίσκος δε σχολίασε την ψηφοφορία, η οποία παραβίασε επιστολή από το Βατικανό τον Μάιο, προτρέποντας τους επισκόπους να το καταψηφίσουν.


Η Claudette αναβαθμίστηκε ξανά σε τροπική καταιγίδα τη Δευτέρα το πρωί καθώς πλησίαζε στην ακτή της Καρολίνας λιγότερο από δύο ημέρες αφού 13 άνθρωποι πέθαναν, συμπεριλαμβανομένων οκτώ παιδιών σε συντριβή με πολλά οχήματα, λόγω των επιπτώσεων της καταιγίδας στην Αλαμπάμα.

Τα παιδιά που πέθαναν το Σάββατο βρισκόταν σε ένα βαν από ένα σπίτι νέων για κακοποιημένα ή παραμελημένα παιδιά. Το όχημα παραδόθηκε στις φλόγες 55 χιλιόμετρα νότια του Μοντγκόμερι.  Στην συντριβή σκοτώθηκαν επίσης δύο ακόμη άνθρωποι που βρίσκονταν σε ξεχωριστό όχημα. Πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν επίσης. Επιπλέον, ένας 24χρονος άνδρας και ένα αγόρι 3 ετών σκοτώθηκαν το Σάββατο όταν ένα δέντρο έπεσε στο σπίτι τους, μια 23χρονη γυναίκα πέθανε το Σάββατο αφού το αυτοκίνητό της έπεσε σε έναν χείμαρρο, ενώ διεξάγονται έρευνες για έναν άνδρα που αγνοείται αφού παρασύρθηκε από νερά κατά τη διάρκεια των πλημμυρών.

Το πρωί της Δευτέρας, η καταιγίδα Claudette σημείωσε ανέμους 65 χιλ/ώρα, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο τυφώνων. Η καταιγίδα αναμένεται να κινηθεί στον Ατλαντικό Ωκεανό αργότερα το πρωί και μετά κοντά ή νότια της Νέας Σκοτίας την Τρίτη.


Η Αιθιοπία πρόκειται να διεξαγάγει τη Δευτέρα, τις εθνικές εκλογές που αναβλήθηκαν δύο φορές. Η κυβέρνηση το χαρακτήρισε ως μια πολυαναμενόμενη εξέλιξη σε μια πολυκομματική δημοκρατία. Όμως, ένας καταιγισμός μεγάλων κρίσεων, συμπεριλαμβανομένου του καταστροφικού επτάμηνου εμφυλίου πολέμου στην περιοχή του βόρειου Τιγκράι, όπου ένα ισχυρό περιφερειακό πολιτικό κόμμα διεξάγει αντάρτικη σύγκρουση εναντίον του στρατού της Αιθιοπίας και με τη σειρά του έχει ευθυγραμμιστεί με δυνάμεις από τη γειτονική Ερυθραία και την Amhara  της Αιθιοπίας, έθεσε την ψηφοφορία σε αμφιβολία, μη επιτρέποντας εκατομμύρια να ψηφίσουν. Όλες οι πλευρές έχουν κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου ενώ ανθρωπιστικές ομάδες λένε ότι εκατοντάδες χιλιάδες στο Τιγκράι βιώνουν συνθήκες πείνας.


Ισραηλινοί αξιωματούχοι σχεδιάζουν να ξαναρχίσουν τις συνομιλίες για την παράδοση δόσεων εμβολίου στην Παλαιστινιακή Αρχή μετά την ξαφνική απόσυρση συμφωνίας από την ίδια, καθώς αξιωματούχοι της δήλωσαν ότι τα εμβόλια ήταν πολύ κοντά στην ημερομηνία λήξης τους και δεν πληρούσαν τα πρότυπα τους. Η ανακοίνωση και η απότομη ακύρωση της συμφωνίας έπληξαν περαιτέρω το χαμηλή αποδοχή της Παλαιστινιακής Αρχής μεταξύ του λαού της.

Περίπου 5 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα εξακολουθούν να μην έχουν επαρκή εφοδιασμό εμβολίων καθώς οι αποστολές από άλλες πηγές συνεχίζουν να καθυστερούν, ενώ στο Ισραήλ επιστρέφουν στην προ-πανδημική ζωή. Την Παρασκευή, Ισραηλινοί αξιωματούχοι γιόρτασαν την οριστικοποίηση της τριμερούς συμφωνίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων και της Pfizer, σύμφωνα με την οποία το Ισραήλ θα έστελνε περισσότερες από 1 εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου της στην Παλαιστινιακή Αρχή σε αντάλλαγμα για παρόμοιο αριθμό δόσεων που θα παραδοθούν στο Ισραήλ αργότερα αυτό το έτος.


Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο του 2020 αντιμετωπίζουν ένα ακόμη πρόβλημα, αφού εμβολιασμένο μέλος της ομάδας της Ουγκάντα ​​ βρέθηκε θετικό στον κορονοϊό κατά την άφιξή του στην Ιαπωνία το Σάββατο, του απαγορεύτηκε να εισέλθει στην Ιαπωνία και στάλθηκε σε κυβερνητική εγκατάσταση. Τα υπόλοιπα οκτώ μέλη της ομάδας συνέχισαν, όπως είχε προγραμματιστεί την Κυριακή, στην πόλη υποδοχής, την Οζάκα.

Είναι το πρώτο κρούσμα μεταξύ των εισερχόμενων αθλητών, πέντε εβδομάδες πριν από τους Αγώνες σε μια εποχή που οι περιπτώσεις αυξάνονται σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας. Η ομάδα της Ουγκάντα ​​είχε εμβολιαστεί με AstraZeneca και είχε αρνητικά τεστ για τον ιό πριν από την αναχώρηση, ανέφεραν ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με το Associated Press. Η Ιαπωνία απαιτεί καραντίνα δύο εβδομάδων στους ταξιδιώτες, αν και δεν εφαρμόζει τον κανόνα για πολλούς Ολυμπιακούς αθλητές και προσωπικό υποστήριξης.

Σύμφωνα με τους κανόνες της Ιαπωνίας, οι Ολυμπιακοί αθλητές δεν απαιτείται να εμβολιαστούν, αλλά θα πρέπει να παραμείνουν σε καθορισμένες κοινωνικές φούσκες και θα κάνουν καθημερινά τεστ. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, καθώς και η ιαπωνική κυβέρνηση και διοργανωτές, επέμειναν ότι οι Αγώνες μπορούν να διεξαχθούν με ασφάλεια με τα πρωτόκολλα υγείας. Ωστόσο, οι επικριτές λένε ότι είναι πολύ επικίνδυνο να συγκεντρωθούν χιλιάδες συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο, ενώ νέα κύματα λοιμώξεων έπληξαν πολλές χώρες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.


Ο αριθμός των θανάτων Covid-19 στη Βραζιλία έχει πλέον ξεπεράσει τις 500.000, πίσω μόνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες σημείωσαν 600.000 θανάτους την περασμένη εβδομάδα, και την Ινδία, όπου οι θάνατοι μπορεί να κυμαίνονται από 600.000 έως και 4,2 εκατομμύρια. Σχεδόν 18 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί μέχρι στιγμής και η χώρα υπολογίζει κατά μέσο όρο περίπου 73.000 νέες περιπτώσεις και περίπου 2.000 θανάτους την ημέρα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Ωστόσο, πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι οι αριθμοί υποτιμούν το πραγματικό εύρος της επιδημίας της χώρας, όπως και στην Ινδία. Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Jair Bolsonaro, έχει επικριθεί έντονα για την απόρριψη της απειλής που δημιουργεί ο ιός, παρά το γεγονός ότι κόλλησε κι ο ίδιος πέρυσι. Το Σάββατο, χιλιάδες άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν για την απάντησή του στην πανδημία, συμπεριλαμβανομένης της αντίθεσής του στη χρήση μάσκας και την αργή διάθεση εμβολίων, σύμφωνα με το Reuters, ενώ μόνο το 11% των κατοίκων πιστεύεται ότι έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Πηγές: https://www.reuters.com/news/us https://apnews.com/ https://www.nytimes.com/ https://www.washingtonpost.com/ https://nypost.com/

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...