Αμερικανικός Tύπος: Η Ελλάδα επιβάλλει μέτρα νυχτερινής απαγόρευσης

Κορονοϊός - Μάσκα
Πηγή: Eurokinissi

Reuters

Ο καταδικασμένος ηγέτης της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής της Ελλάδας παραδίδεται. Ο ιδρυτής του ελληνικού ακροδεξιού κινήματος Χρυσή Αυγή παραδόθηκε την Πέμπτη αφού το δικαστήριο αρνήθηκε να αναστείλει τις ποινές φυλάκισης για αυτόν και τις άλλες ηγετικές προσωπικότητες για τη διοίκηση εγκληματικής συμμορίας που συνδέεται με εγκλήματα μίσους.Ο Νίκος Μιχαλολιάκος έφυγε από το διαμέρισμά του από ένα προάστιο της Αθηναίας και μεταφέρθηκε στο αρχηγείο της αστυνομίας, ενώ ένας μικρός αριθμός υποστηρικτών του φώναζε «Αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή».Νωρίτερα, ο 62χρονος είχε δηλώσει με προκλητικό τόνο, σε δημοσιογράφους που συγκεντρώθηκαν έξω από το σπίτι του ότι τον κυνηγούσε μια «βρώμικη χούντα» πολιτικών και μέσων μαζικής ενημέρωσης.«Είμαι περήφανος, με οδηγούν στη φυλακή για τις ιδέες μου», είπε.Ο Μιχαλολιάκος και πέντε πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής καταδικάστηκαν ο καθένας σε 13 χρόνια φυλάκισης στις 14 Οκτωβρίου.Οι περισσότεροι από αυτούς που καταδικάστηκαν έχουν υποβάλει ένσταση. Μεταξύ αυτών που καταδικάστηκαν ήταν ο Γιάννης Λαγός, ο οποίος παραιτήθηκε από τη Χρυσή Αυγή πέρυσι και παραμένει βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.Η διαδικασία σύλληψής του αναμένεται να διαρκέσει περισσότερο, καθώς η Ελλάδα πρέπει να εκδώσει ένταλμα σύλληψης και η βουλευτική ασυλία του πρέπει να αρθεί, όπως ανέφερε πηγή της αστυνομίας. Ο Ηλίας Κασιδιάρης, πρώην εκπρόσωπος του κόμματος, επίσης παραδόθηκε και συνέκρινε την υπόθεσή του με τη μοίρα που υπέστησαν Έλληνες ήρωες, ιδίως ο Αθηναίος στρατηγός και πολιτικός Θεμιστοκλής. «Εκείνοι που πολεμούν τιμητικά για την Ελλάδα, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, δολοφονήθηκαν», είπε, αναφερόμενος στον Θεμιστοκλή και τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

Η Ελλάδα επιβάλει νυχτερινή απαγόρευση σε περιοχές που πλήττονται περισσότερο από το COVID-19, δήλωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοινώνοντας περιορισμούς στην κυκλοφορία σε αρκετές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας. Νωρίτερα, οι αρχές ανακοίνωσαν 882 νέες περιπτώσεις κοροναϊού, μετά τις 865 της Τετάρτης. Ο Μητσοτάκης δήλωσε ότι η κυκλοφορία θα απαγορευτεί από τις 12.30 έως τις 5 π.μ., βάσει μιας αξιολόγησης κινδύνου από τις αρχές. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από το Σάββατο. Δύο περιοχές στη βόρεια Ελλάδα, η Κοζάνη και η Καστοριά, έχουν ήδη μπει σε lockdown, ακολουθούμενες από άλλες επαρχίες αυξημένης επιτήρησης στη βόρεια Ελλάδα και την περιοχή της Αττικής, όπου βρίσκεται η Αθήνα. «Ο στόχος είναι να περιοριστούν οι συγκεντρώσεις και οι μετακινήσεις τη  νύχτα που ευνοούν την εξάπλωση του ιού. Λιγότερη διασκέδαση για λίγο, αλλά περισσότερη υγεία μακροπρόθεσμα», είπε ο Μητσοτάκης. Δεκαπέντε ακόμη θάνατοι καταγράφηκαν την Πέμπτη, ανέφεραν οι αρχές, αυξάνοντας το σύνολο σε 549, πολλοί από αυτούς ηλικιωμένοι. Περισσότερο από το 90% αυτών που πέθαναν είχαν υποκείμενα προβλήματα υγείας.

Trump εναντίον Biden: Αποσπάσματα από την τελική προεδρική συζήτηση. Ο Πρόεδρος Τραμπ και ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν πραγματοποίησαν την τελική τους συζήτηση, το βράδυ της Πέμπτης. Ο ανταποκριτής του NBC News, Kristen Welker, ήταν ο συντονιστής. Ακολουθούν ορισμένα βασικά αποσπάσματα.  Ο Welker ρώτησε πώς κάθε υποψήφιος θα έβγαζε τη χώρα από την πανδημική κρίση. Τραμπ: «Το παλεύουμε και το παλεύουμε σκληρά… ομαλοποιείται η κατάσταση. Φεύγει. Το κατάλαβα. Έμαθα πολλά… Πρέπει να ανακάμψουμε. Δεν μπορούμε να κλείσουμε το έθνος μας». Μπάιντεν: «Αν δεν ακούσετε τίποτα άλλο, λέω απόψε να το ακούσετε… Όποιος είναι υπεύθυνος για τους πολλούς θανάτους δεν μπορεί να παραμείνει ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Αυτός είναι που σας είπε ότι θα τελειώσει μέχρι το Πάσχα. Είναι ο ίδιος που σας είπε ότι, μην ανησυχείτε, θα το τελειώσουμε μέχρι το καλοκαίρι. Πρόκειται να περάσουμε σε έναν σκοτεινό χειμώνα και δεν έχει ξεκάθαρο σχέδιο». Τραμπ: «Δεν ξέρω αν θα έχουμε έναν σκοτεινό χειμώνα. Ανοίγουμε τη χώρα μας. Μάθαμε και μελετήσαμε και κατανοήσαμε την ασθένεια». Μπάιντεν: «Λέει, ξέρουμε, μαθαίνουμε να ζούμε μαζί του. Οι άνθρωποι μαθαίνουν να πεθαίνουν μαζί του». ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ : Μπάιντεν: «Νομιμοποιεί τη Βόρεια Κορέα. Μιλά για τον καλό φίλο του, τον ηγέτη Kim Jong Un, που είναι κακοποιός, κακοποιός. Και μιλάει για το πώς είμαστε καλύτεροι όταν η Βόρεια Κορέα είναι πολύ πιο ικανή να ρίξει έναν πύραυλο που μπορεί να φτάσει στο έδαφος των ΗΠΑ». Trump: «Ξέρεις τι; Με την Βόρεια Κορέα δεν είμαστε σε πόλεμο. Έχουμε μια καλή σχέση». Μπάιντεν: «Είχαμε μια καλή σχέση και με τον Χίτλερ προτού εισβάλει στην Ευρώπη.Ο λόγος που ο Κιμ δεν συναντήθηκε  με τον Πρόεδρο Ομπάμα ήταν επειδή ο Πρόεδρος Ομπάμα είπε, “Θα ​​μιλήσουμε για την αποπυρηνικοποίηση. Δεν θα σας νομιμοποιήσουμε. Θα συνεχίσουμε να σας επιβάλλουμε ισχυρότερες κυρώσεις”. Γι’ αυτό δεν συναντιόταν μαζί μας». ΥΓΕΙΑ: Trump: «Ανεξάρτητα από το πόσο καλά τρέχετε το Affordable Care Act, δεν είναι καλό. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να το τερματίσουμε. Έχουμε ολοκληρώσει την μελέτη. Δεν ξέρω αν πρόκειται να λειτουργήσει. Εάν δεν κερδίσουμε θα έχουμε το Obamacare αλλά θα είναι καλύτερο». Μπάιντεν: «Οι άνθρωποι αξίζουν προσιτή υγειονομική περίθαλψη. Τελεία». ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ: Μπάιντεν για τα παιδιά που χωρίζονται στα σύνορα: «Έχουμε γίνει περίγελως και παραβιάζει κάθε έννοια του ποιοι είμαστε». Τραμπ: «Τα παιδιά έρχονται εδώ από κογιότ και πολλούς κακούς ανθρώπους, από καρτέλ. Αφήνουμε τους ανθρώπους να έρθουν, αλλά πρέπει να έρθουν νόμιμα».

New York Post

Το FDA εγκρίνει το αντιικό φάρμακο remdesivir ως θεραπεία για ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με COVID-19. Η έγκριση ανακοινώθηκε την Πέμπτη από τον παρασκευαστή φαρμάκων, Gilead Sciences.Το  remdesivir κέρδισε την ευρεία προσοχή όταν ο Πρόεδρος Τραμπ έλαβε πέντε δόσεις  αφού κόλλησε κορονοϊό πριν από τρεις εβδομάδες.Το φάρμακο χορηγείται ενδοφλεβίως για διάστημα πέντε ημερών και αρχικά αναπτύχθηκε από τη Gilead για την καταπολέμηση του έμπολα. Μια πρόσφατη κλινική δοκιμή προκαταρκτικού σταδίου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας διαπίστωσε ότι το remdesivir δεν είχε σημαντική επίδραση στην επιβίωση από τον COVID-19, αλλά άλλες μελέτες είχαν πιο θετικά αποτελέσματα.Το φάρμακο έλαβε έγκριση FDA για χρήση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης τον Μάιο μετά από μια δοκιμή από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ και έδειξε ότι μείωσε τον χρόνο αποκατάστασης για τον  ιό από 15 ημέρες σε 11.«Αυτό είναι πολύ αισιόδοξο», δήλωσε ο Dr. Anthony Fauci, ο κορυφαίος ειδικός για τις μολυσματικές ασθένειες του έθνους.Περίπου 50 χώρες παγκοσμίως έχουν επίσης εγκρίνει τη χρήση του remdesivir, ανέφερε η εταιρεία.Ο Τραμπ ανέκαμψε μετά από τρεις ημέρες στο Στρατιωτικό Ιατρικό Κέντρο Walter Reed Naitonal. Εκτός από το remdesivir, υποβλήθηκε σε θεραπεία με πειραματική έγχυση αντισωμάτων και με το αντιφλεγμονώδες στεροειδές δεξαμεθαζόνη.

The Associated Press

Το τουρκικό ΥΠΕΞ επικρίνει κοινή δήλωση της Κύπρου, της Ελλάδας και της Αιγύπτου, που καταδικάζει τις τουρκικές ενέργειες στη βόρεια Κύπρο και την ανατολική Μεσόγειο, ενώ σε δήλωση του την Πέμπτη, είπε ότι «απέρριψε πλήρως τη δήλωση που περιείχε αβάσιμες κατηγορίες». Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ-Φατάχ ελ-Σίσσι και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσαν την Άγκυρα να τερματίσει τις «προκλητικές» ενέργειές της στην ανατολική Μεσόγειο κατά τη διάρκεια τριμερούς περιφερειακής συνόδου κορυφής την Τετάρτη στη Λευκωσία. Σε κοινή δήλωση ζήτησαν επίσης από την Τουρκία να αποδεχτεί την πρόσκληση της Κύπρου για έναρξη διαπραγματεύσεων για συμφωνία σχετικά με τις θαλάσσιες οριοθετήσεις. Το τουρκικό υπουργείο είπε ότι η δήλωση επιτέθηκε στην Άγκυρα αντί να στηρίζει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Επανέλαβε τη θέση της Τουρκίας ότι η συνεργασία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μόνο με την ένταξη των Τουρκοκυπρίων στο διχασμένο νησί. «Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο». Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν υπογράψει συμφωνίες θαλάσσιων συνόρων με την Αίγυπτο, ενώ η Τουρκία έχει υπογράψει παρόμοια συμφωνία με την κυβέρνηση της Λιβύης με έδρα την Τρίπολη.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...