Αμερικανικός τύπος: Η Ελλάδα σκοπεύει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Ιόνιο Πέλαγος – Ο τυφώνας Laura αναβαθμίστηκε στην κατηγορία 4 και πλησιάζει σε Λουιζιάνα και Τέξας

ΗΠΑ Νέα Υόρκη
ΗΠΑ Νέα Υόρκη / Πηγή: Eurokinissi

The Associated Press

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν μία από τις πιο επείγουσες και περίπλοκες προκλήσεις την Πέμπτη, καθώς προσπαθούν να πείσουν το κράτος μέλος Ελλάδα και τη γειτονική του Τουρκία να αποφύγουν τη σύγκρουση στη Μεσόγειο Θάλασσα. Σε άτυπες συνομιλίες στο Βερολίνο, οι υπουργοί αναμένεται να συζητήσουν μια σειρά κυρώσεων και άλλων πολιτικών επιλογών που θα μπορούσαν να πείσουν την Τουρκία -που εξακολουθεί να είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ των 27 κρατών – να μετριάσει την επιμονή της στην έρευνα για ενεργειακά αποθέματα σε αμφισβητούμενα ύδατα στην ανατολική Μεσόγειο. Ο Τούρκος πρόεδρος ορκίστηκε την Τετάρτη ότι «δεν θα συμβιβαστούμε ποτέ για αυτό που μας ανήκει. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό, τι είναι απαραίτητο από πολιτική, οικονομική και στρατιωτική άποψη». Η Γερμανία, η οποία κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, προσπαθεί να μεσολαβήσει μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας. Ο υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas επισκέφθηκε και τις δύο πρωτεύουσες την Τρίτη, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Ερωτηθείς την Τετάρτη από τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell πόσο καλά πήγαν οι συναντήσεις, η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Annegret Kramp-Karrenbauer, που προφανώς δεν γνώριζε ότι ένα μικρόφωνο ήταν ανοικτό, απάντησε: «Σκληρά. Λίγο πιο ομαλά στην ελληνική πλευρά, αλλά πολύ σκληρά στην τουρκική πλευρά». Ο Borrell απάντησε ότι «οι Τούρκοι είναι πολύ αναστατωμένοι» και «πιστεύουν ότι οι Έλληνες δεν είναι αξιόπιστοι». «Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι, γιατί ζούμε πολύ δύσκολες στιγμές στη σχέση με την Τουρκία. Δεν το έχουμε ξαναδεί», είπε ο αξιωματούχος. Μία χώρα πρότεινε την ανάκληση του καθεστώτος υποψηφιότητας της Τουρκίας στην ΕΕ, ενώ ένας ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι «κατά τη γνώμη του Borrell, αυτό που έχουμε είναι σοβαρός κίνδυνος να κλιμακωθεί στρατιωτικά η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο». Δεν είναι σαφές τι θα μπορούσε να σταματήσει μια συμπεριφορά που η ΕΕ θεωρεί παράνομη και η Τουρκία θεωρεί ότι υπερασπίζεται τα σαφή δικαιώματά της. Έγιναν βήματα στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένης της περικοπής κονδυλίων που προοριζόταν να προετοιμάσει την Τουρκία για ένταξη στην ΕΕ και το εικονικό πάγωμα των ενταξιακών συνομιλιών της, αλλά η Άγκυρα έχει γίνει πιο επιθετική. Παρά τον επείγοντα χαρακτήρα, στο Βερολίνο δεν αναμένονται σαφείς αποφάσεις σχετικά με τον τρόπο χειρισμού του όλο και πιο ενοχλητικού γείτονα της ΕΕ. Το κύριο καθήκον των υπουργών θα είναι να συμφωνήσουν πολιτικά σε μια σειρά επιλογών για να καταλήξουν σε αποφάσεις στην επόμενη σύνοδο κορυφής, 24-25 Σεπτεμβρίου.

Άλλη μία ομάδα παιδιών με ιατρικά προβλήματα που ζούσαν σε στρατόπεδα μεταναστών στην Ελλάδα έφτασε στη Γερμανία την Τετάρτη με τους στενούς συγγενείς τους, μια μεταφορά που καθυστέρησε εξαιτίας του κορονοϊού σε δύο οικογένειες, δήλωσε η γερμανική κυβέρνηση. Συνολικά, 121 άτομα βρίσκονταν στην πτήση που προσγειώθηκε στο Αννόβερο, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, συμπεριλαμβανομένων 28 παιδιών. Η πτήση είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 13 Αυγούστου, αλλά έπρεπε να καθυστερήσει λόγω των τεστ για το COVID-19. Προχώρησε αφού όσοι βρέθηκαν θετικοί ολοκλήρωσαν την καραντίνα τους και βρέθηκαν αρνητικοί. Η μεταφορά ήταν μέρος μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής προσπάθειας για απομάκρυνση εκατοντάδων ευάλωτων παιδιών από στρατόπεδα στα ελληνικά νησιά. Δύο προηγούμενες μεταφορές παιδιών στη Γερμανία πραγματοποιήθηκαν τον Ιούλιο. Η Γερμανία συμφώνησε να λάβει συνολικά 243 παιδιά «που χρειάζονται ιατρική περίθαλψη» από την Ελλάδα, καθώς και τους πλησιέστερους συγγενείς τους, συνολικά 928 άτομα. Μέχρι στιγμής, 68 από τα παιδιά έχουν φτάσει. Πήρε επίσης 53 ασυνόδευτα παιδιά που εκκενώθηκαν από τους πολυπληθείς ελληνικούς καταυλισμούς. Τα παιδιά μεταφέρθηκαν επίσης στο Λουξεμβούργο, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, τη Φινλανδία, το Βέλγιο και τη Γαλλία, σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Παιδιά πρόσφυγες Λέσβο
Πηγή : Eurokinissi

Reuters

Η Ελλάδα σκοπεύει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα  στο Ιόνιο Πέλαγος, δήλωσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η Ιταλία και η Αλβανία, που έχουν επίσης ακτές του Ιονίου, ενημερώθηκαν επισήμως για τα σχέδια της Ελλάδας και σύντομα θα υποβληθεί νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο, δήλωσε ο Μητσοτάκης. «Η Ελλάδα σκοπεύει να ασκήσει το νόμιμο δικαίωμά της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα κατά μήκος της δυτικής ακτής της, με την Ιταλία, από έξι έως 12 ναυτικά μίλια», δήλωσε ο Μητσοτάκης στους βουλευτές κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικά με την ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας. Οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα τον Ιούνιο, για τη δημιουργία αποκλειστικής οικονομικής ζώνης και την επίλυση μακροχρόνιων ζητημάτων σχετικά με τα αλιευτικά δικαιώματα στο Ιόνιο Πέλαγος. Μια άλλη συμφωνία με την Αίγυπτο, που η Τουρκία θεωρεί ότι παραβίασε στην υφαλοκρηπίδα της, βρίσκεται επίσης υπό συζήτηση στο ελληνικό κοινοβούλιο και οι βουλευτές αναμένεται να ψηφίσουν και για τις δύο συμφωνίες την Πέμπτη. Ο Μητσοτάκης είπε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα επισκεφθεί σύντομα τα Τίρανα για να συζητήσει μια ναυτική συμφωνία με την Αλβανία. Το σχεδιαζόμενο μέτρο δεν επηρεάζει την περιοχή του Αιγαίου, στις ανατολικές και νότιες ακτές της Ελλάδας, ωστόσο, ο πρωθυπουργός είπε στο κοινοβούλιο ότι η Ελλάδα εγκαταλείπει δεκαετίες «παθητικής» εξωτερικής πολιτικής.  Στα ανατολικά της Ελλάδας, η Τουρκία προειδοποίησε ότι μια παρόμοια κίνηση της Αθήνας θα ήταν «casus belli» (αιτία πολέμου). Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τηλεφώνησε τον Έλληνα πρωθυπουργό την Τετάρτη το βράδυ «για να συζητήσει τις πρόσφατες εξελίξεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο». Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Μητσοτάκης «έθεσε το ζήτημα των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Τουρκίας που θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ», ανέφερε το γραφείο του. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη και μπορεί να συνοψιστεί στα εξής: «Όταν σταματήσουν οι προκλήσεις, μπορούν να ξεκινήσουν συνομιλίες».

Δεκάδες μετανάστες διασώθηκαν από ένα πλοίο στο ελληνικό νησί της Χάλκης, δήλωσε η ακτοφυλακή την Τετάρτη, σε μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του είδους της στη χώρα εδώ και μήνες. Τουλάχιστον 96 άτομα διασώθηκαν από τη στιγμή που αναφέρθηκε το περιστατικό για πρώτη φορά το βράδυ της Τρίτης. Η επιχείρηση, 21 μίλια δυτικά του μικρού νησιού της Χάλκης στο Αιγαίο, κοντά στην Τουρκία, ήταν ακόμη σε εξέλιξη, καθώς μάρτυρες ανέφεραν ότι υπήρχαν περισσότερα άτομα στο πλοίο. Δέκα πλοία, δύο ελικόπτερα και μια φρεγάτα βοήθησαν τις προσπάθειες της ακτοφυλακής. Οι περισσότεροι από αυτούς που διασώθηκαν μεταφέρθηκαν στο νησί της Ρόδου. Ένας Έλληνας αξιωματικός της ακτοφυλακής είπε ότι η τουρκική ακτοφυλακή προσπάθησε να παρέμβει στην επιχείρηση την Τρίτη, ενώ ένας αξιωματούχος του ναυτικού, είπε ότι μερικοί από τους μετανάστες είχαν συλλεχθεί από ένα τουρκικό πλοίο. «Θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε μέχρι να εξαντληθεί κάθε πιθανότητα διάσωσης κάποιου», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους της ακτοφυλακής στο Reuters.

Βάρκα με πρόσφυγες στη Λέσβο
(Φωτό Αρχείου)Βάρκα με πρόσφυγες στη Λέσβο/Πηγή: Eurokinissi

The New York Times

Η κυβέρνηση Trump επέβαλε κυρώσεις σε 24 κινεζικές εταιρείες που βοήθησαν τον στρατό του Πεκίνου να κατασκευάσει τεχνητά νησιά σε ένα αμφισβητούμενο τμήμα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας. Είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση προχώρησε σε μαύρη λίστα επιχειρήσεων σε σχέση με τις δραστηριότητες της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, η οποία εκτείνεται νότια του Χονγκ Κονγκ και συνορεύει με τις Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, τη Μαλαισία και άλλες χώρες.

Τραμπ

Οι παίκτες του NBA μποϊκοτάρισαν και τα τρία playoffs παιχνίδια την Τετάρτη, σε μια πρωτοφανή κίνηση υποστήριξης προς τον Jacob Blake, έναν 29χρονο Μαύρο, που πυροβολήθηκε και παρέλυσε από τη μέση κάτω από την αστυνομία την Κυριακή στο Kenosha του Ουισκόνσιν. Η αναβολή επηρεάζει τα παιχνίδια του πρώτου γύρου μεταξύ των Los Angeles Lakers και του Portland Trail Blazers και μεταξύ της Oklahoma City Thunder και του Houston Rockets. Τα παιχνίδια, συμπεριλαμβανομένου του Bucks and Magic, θα προγραμματιστούν εκ νέου.


New York Post

Ο τυφώνας Laura αναβαθμίστηκε στην κατηγορία 4 και οι ειδικοί προειδοποιούν για «καταστροφικές ζημιές». Ο τυφώνας πλησιάζει προς τη Λουϊζιάνα και το Τέξας  με ανέμους περίπου 140 μίλια την ώρα, ενώ μία καταιγίδα, με ισχυρές ριπές ανέμου και δυνατές βροχές ενδέχεται να φτάσει νωρίτερα.«Πρόκειται για έναν μεγάλο τυφώνα», δήλωσε ο κυβερνήτης της Λουϊζιάνα, κάνοντας σύγκριση με τον καταστροφικό τυφώνα Ρίτα το 2005.  Κατασκευάζονται καταφύγια σε όλη τη ζώνη του τυφώνα,  καθώς οι μελετητές προβλέπουν ότι θα προκαλούσε «καταστροφικές ζημιές» σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.


Washington Examiner

Ο Πρόεδρος Τραμπ λέει ότι θα ζητήσει εξετάσεις για λήψη ναρκωτικών τόσο για τον πρώην Αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν όσο και για τον εαυτό του πριν από την πρώτη συζήτηση των υποψηφίων στις 29 Σεπτεμβρίου. Σε συνέντευξη του την Τετάρτη, ο πρόεδρος εξέφρασε υποψίες για την ξαφνική, σημαντική βελτίωση στην ομιλία του Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της πρώτης αναμέτρησης των δημοκρατικών και δήλωσε πως πιστεύει ότι η βελτίωση ήταν αποτέλεσμα ναρκωτικών. Ο πρόεδρος δεν προσέφερε κανένα αποδεικτικό στοιχείο για να υποστηρίξει την υπόνοιά του. Ο Μπάιντεν έλαβε μέρος σε 11 συζητήσεις κατά τη διάρκεια της πρώτης αναμέτρησης. Στην τελική συζήτηση, στις 15 Μαρτίου, ήταν μόνο ο Μπάιντεν και ο γερουσιαστής Bernie Sanders. Ο πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι είδε μια μεγάλη διαφορά μεταξύ της τελευταίας συζήτησης και εκείνης που πραγματοποιήθηκε πριν. “Κανείς δεν πίστευε ότι θα κέρδιζε”, είπε ο Τραμπ. «Επειδή η απόδοσή του στη συζήτηση ήταν κακή. Δεν ήταν καν σαφής.  Ειλικρινά, η καλύτερη του απόδοση ήταν εναντίον του Bernie. Δεν ξέρω πώς θα μπορούσε να ήταν τόσο ανίκανος στις συζητήσεις και, στη συνέχεια, ξαφνικά να είναι εντάξει εναντίον του Bernie. Παρεμπιπτόντως, θα ζητήσουμε τεστ για ναρκωτικά, επειδή δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά».

Μπάιντεν Αθήνα
Φώτο αρχείου / Συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον πρώην Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, την Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017, στο Μέγαρο Μαξίμου. / Πηγή: Eurokinissi
Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...