Αμερικανικός Τύπος: Η Ελλάδα καλεί την ΕΕ να σχεδιάσουν από κοινού τους καταυλισμούς προσφύγων

Ο λευκός Οίκος- ΗΠΑ

Reuters

Η Ελλάδα είναι έτοιμη για συνομιλίες με την Τουρκία εάν επιτευχθεί «ενθαρρυντικό βήμα».  Η Ελλάδα δήλωσε την Τρίτη ότι είναι έτοιμη για συνομιλίες με την Τουρκία για τα αμφισβητούμενα ύδατα της Μεσογείου εάν η Άγκυρα συνεχίσει να «απομπλέκεται» από την κρίση. Την Κυριακή, το Oruc Reis επέστρεψε στο λιμάνι. Η Τουρκία είπε ότι θα συνεχίσει τις έρευνες, μετά από την τακτική του συντήρηση, αλλά ένας ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι θα μπορούσε να μείνει περισσότερο για να δώσει στη διπλωματία μια ευκαιρία. “Η Τουρκία έχει ακόμη χρόνο, πριν και μετά τη σύνοδο κορυφής, για να συνεχίσει το πρώτο ενθαρρυντικό βήμα ώστε να αποδεσμευτεί από αυτήν την κρίση”, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης μετά από συνομιλίες με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ Τσαρλς Μισέλ στην Αθήνα. «Εάν έχουμε απτές αποδείξεις και αυτό συνεχιστεί, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε αμέσως -τονίζω, αμέσως- διερευνητικές συνομιλίες με την Τουρκία σχετικά με τη μόνη μείζονα διαμάχη μας: την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο». Οι εργασίες συντήρησης στο Oruc Reis θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν σε μια εβδομάδα, επιτρέποντάς της να επιστρέψει στην αμφισβητούμενη περιοχή, “αλλά μπορεί να παραμείνει ελλιμενισμένη για να μειώσει τις εντάσεις στην περιοχή και να επιτρέψει στη διπλωματία να κινηθεί”, δήλωσε ο αξιωματούχος. Είπε ότι η Τουρκία ήθελε να δώσει μια ευκαιρία στους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, οι οποίοι συναντιούνται τη Δευτέρα, πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της 24-25 Σεπτεμβρίου, να λάβουν μέτρα για την ανακούφιση της κρίσης. «Έλληνες αξιωματούχοι έχουν επίσης κάνει δηλώσεις που μαλακώνουν το κλίμα. Αυτά είναι θετικά. Πρέπει να κάνουμε βήματα προς τα εμπρός για την επίλυση του προβλήματος τώρα, χωρίς … προϋποθέσεις”.

The Associated Press

Η ελληνική κυβέρνηση κάλεσε την Τρίτη την Ευρωπαϊκή Ένωση να σχεδιάσουν από κοινού τους νέους καταυλισμούς προσφύγων στα ανατολικά νησιά της Ελλάδας στο πλαίσιο προγραμματισμένης αναθεώρησης των μεταναστευτικών πολιτικών της ΕΕ. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπέβαλε την πρόταση σε συνάντηση στην Αθήνα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τσαρλς Μισέλ, καθώς η Ελλάδα εργάζεται για να στεγάσει χιλιάδες αιτούντες άσυλο που έμειναν άστεγοι μετά από πυρκαγιές στο στρατόπεδο προσφύγων στο νησί της Λέσβου. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι οι πυρκαγιές πυροδοτήθηκαν σκόπιμα από μετανάστες και οι αρχές ανακοίνωσαν την Τρίτη τις συλλήψεις πέντε υπόπτων για την εικαζόμενη εμπλοκή τους. Οι ύποπτοι, όλοι Αφγανοί, συμπεριλαμβανομένων δύο ανηλίκων που μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδα στην ηπειρωτική χώρα μετά τις πυρκαγιές, ανακρίθηκαν από την αστυνομία. Ο Μισέλ, ο οποίος πέταξε στη Λέσβο μετά τις συνομιλίες του στην Αθήνα, δεν σχολίασε άμεσα την πρόταση του Μητσοτάκη, αλλά είπε ότι η ΕΕ ήταν αποφασισμένη να δείξει μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα. «Και γι’ αυτό είμαι εδώ, πρώτα απ’ όλα, για να εκφράσω την αλληλεγγύη μου», είπε ο Μισέλ στο νησί. Η εκτελεστική επιτροπή της ΕΕ θα μπορούσε να υποβάλει τις προτάσεις της για την αναθεώρηση των μεταναστευτικών πολιτικών της Ένωσης ήδη από την επόμενη εβδομάδα. Τα σχέδια αναμένεται να περιλαμβάνουν αυστηρότερη αστυνόμευση στα σύνορα και μια νέα προσπάθεια για πιο ομοιόμορφες διαδικασίες ασύλου σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. «Γνωρίζουμε ότι πρόκειται για πολύ περίπλοκη πολιτική συζήτηση», δήλωσε ο Michel. «Είναι παντού στον κόσμο και είναι το ίδιο στην Ευρώπη. Αλλά χρειαζόμαστε πρόοδο». Νέοι τόποι κράτησης για αιτούντες άσυλο σχεδιάζονται επίσης σε τέσσερα άλλα ελληνικά νησιά στο ανατολικό Αιγαίο, αντικαθιστώντας τις ανοιχτές εγκαταστάσεις.

New York Post

Πυρηνικός παρατηρητής του ΟΗΕ λέει οτι, η Κίνα, σύμφωνα με πληροφορίες, βοηθά τη Σαουδική Αραβία να αναπτύξει ουράνιο. Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας συνεργάζεται με ινστιτούτο συνδεδεμένο με την Κίνα για την εύρεση και ανάπτυξη ουρανίου για τη Σαουδική Αραβία, παρόλο που οι επιθεωρητές του ΟΗΕ δεν επιτρέπονται στο βασίλειο, σύμφωνα με έκθεση την Τρίτη.Ο ΔΟΑΕ δημοσίευσε ένα έγγραφο που δείχνει ότι βοηθά το βασίλειο να κατασκευάσει πυρηνικά καύσιμα – βασικό στοιχείο για την πυρηνική ενέργεια και τα όπλα, ανέφερε το Bloomberg News.Ταυτόχρονα, οι Κινέζοι γεωλόγοι συνεργάζονται με τους ομολόγους τους στη Σαουδική Αραβία για να βρουν κοιτάσματα ουρανίου στα βορειοδυτικά της χώρας και υποσχέθηκαν τοποθεσίες στον υφυπουργό εξόρυξης των Σαουδαραβών στα τέλη του περασμένου έτους, σύμφωνα με δήλωση του Ινστιτούτο Έρευνας του Ουρανίου στο Πεκίνο, ανέφερε η έκθεση.Η Σαουδική Αραβία έχει δηλώσει ότι θέλει να αναπτύξει ουράνιο για ειρηνικές χρήσεις, αλλά ο Πρίγκιπας του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν είπε ότι θα αναπτύξει πυρηνικά αν το έκανε το Ιράν.Ο Γενικός Διευθυντής του ΔΟΑΕ, Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι δήλωσε ότι ο οργανισμός που εδρεύει στη Βιέννη έχει δώσει στους Σαουδάραβες περιορισμένες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο παραγωγής καυσίμου από ουράνιο και διαπραγματεύεται με Σαουδάραβες αξιωματούχους για να επιτρέψει στους επιθεωρητές να παρακολουθούν πώς παράγεται και χρησιμοποιείται καύσιμο.Ο Γκρόσι είπε ότι ο οργανισμός σκέφτεται να ανατρέψει αυτούς τους κανόνες εάν μπορεί να καθορίσει την πυρηνική ανάπτυξη για ειρηνικούς σκοπούς. Η Σαουδική Αραβία, η οποία πλησιάζει στην ολοκλήρωση της κατασκευής του πρώτου αντιδραστήρα της, είναι μία από τις 31 χώρες που υπόκεινται σε παλιούς κανονισμούς του ΔΟΑΕ που απαγορεύουν τους επιθεωρητές.

The New York Times

Ο Μπιλ Γκέιτς πιέζει το Κογκρέσο να δαπανήσει 4 δισεκατομμύρια δολάρια για εμβολιασμούς στις φτωχές χώρες. Τη Δευτέρα, το Ίδρυμα Bill and Melinda Gates κυκλοφόρησε την τέταρτη από τις ετήσιες εκθέσεις του, οι οποίες παρακολουθούν την αργή αλλά σταθερή πρόοδο που έχει σημειώσει ο κόσμος προς περισσότερους από δώδεκα στόχους που σχετίζονται με την υγεία που έθεσαν τα Ηνωμένα Έθνη το 2015.Η φετινή έκθεση, την οποία ο κ. Γκέιτς συζήτησε σε συνέντευξή της στους The Times, ήταν αδυσώπητη. Από το 1870 δεν έχουν ξαναβρεθεί τόσες πολλές χώρες σε ύφεση ταυτόχρονα, λέει.Μεταξύ 1990 και 2020, το ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού που ζει σε ακραία φτώχεια, το οποίο ορίζεται τώρα ως ζει με λιγότερα από 2 $ την ημέρα, συρρικνώθηκε σε λιγότερο από 7% από 37%. Τους τελευταίους μήνες, 37 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πέσει κάτω από το όριο, εκτιμά η έκθεση.Ένα από τα αυστηρότερα συμπεράσματα στην έκθεση είναι ότι θα μπορούσαν να αποφευχθούν σχεδόν διπλάσιοι θάνατοι εάν τα εμβόλια Covid-19 διανεμηθούν σε όλες τις χώρες με βάση τον πληθυσμό τους και όχι στις 50 πλουσιότερες χώρες.Ο κ. Gates, συνιδρυτής της Microsoft, μπορεί να υπολογίσει τις πιθανότητες επιτυχίας του με μια αδίστακτη λογική. Αυτό σπάνια ήταν τόσο αληθινό όσο είναι τώρα, καθώς μια πανδημία καταστρέφει τις φτωχές χώρες όπου επικεντρώνεται στη δωρεά του.Η ζημιά προκλήθηκε λιγότερο από τον ιό – μέχρι στιγμής έχει σκοτώσει πολύ μικρότερα ποσοστά των πληθυσμών της Ασίας και της Αφρικής από ό, τι της Αμερικής και της Δυτικής Ευρώπης – παρά από τον οικονομικό αντίκτυπο, ο οποίος ήταν πολύ μεγαλύτερος σε χώρες όπου οι άνθρωποι και οι κυβερνήσεις «Δεν έχουν εφεδρικά αποθέματα για να αντλήσουν», είπε ο κ. Γκέιτς.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...