Αμερικανικός Τύπος: Η Γερμανία θέτει υπό έλεγχο τους αρνητές της πανδημίας – Η παγκόσμια προσοχή έχει επικεντρωθεί στην αύξηση του ιού στην Ινδία

Σαν Χοσέ, Καλιφόρνια, ΗΠΑ
Φώτο Αρχείου / Σαν Χοσέ, Καλιφόρνια, ΗΠΑ / Πηγή: UNSPASH / Φωτογράφος: Peter Gonzalez @truefriend865

The New York Times

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν στην πρώτη επίσημη ομιλία του σε κοινή σύνοδο του Κογκρέσου, είχε ένα ελπιδοφόρο τόνο για την πανδημία, παρουσίασε φιλόδοξα σχέδια που θα μπορούσαν να τον καταστήσουν ως μεταρρυθμιστή στην αμερικανική ιστορία και για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της ομιλίας, δύο γυναίκες κάθονταν πίσω από το προεδρικό βάθρο: η Αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις και η Πρόεδρος Νάνσυ Πελόσι.

Ο Μπάιντεν χθες το βράδυ ζήτησε επενδύσεις σε υποδομές, εκπαίδευση, παιδική μέριμνα και επιστημονική έρευνα, περιγράφοντάς τα ως προγράμματα που θα  «ωθούσαν στο μέλλον» και θα επέτρεπαν στις ΗΠΑ να κερδίσουν έναν παγκόσμιο ανταγωνισμό με την Κίνα.  Λίγες ώρες πριν, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε την τρίτη εγχώρια χρηματοδοτική πρόταση της Προεδρίας του. Οι τρεις προτάσεις ανέρχονται σε περίπου 6 τρισεκατομμύρια δολάρια και αποδεικνύουν τη φιλοδοξία να επαναφέρει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στον ρόλο που είχε διαδραματίσει.

Ο Μπάιντεν παρουσίασε επίσης την ευρύτερη εξωτερική πολιτική και την εγχώρια ατζέντα του και περιέγραψε την απόφασή του να αποσύρει όλα τα αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν έως τις 11 Σεπτεμβρίου ως έναν τρόπο για να καλύψει την υπόσχεσή του να τερματίσει τους «για πάντα πολέμους» της Αμερικής, ακόμη και αν προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν ακόμη απειλές σε όλο τον κόσμο.

Η Γερμανία θέτει υπό έλεγχο τους αρνητές της πανδημίας, καθώς η υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας δήλωσε ότι θα παρακολουθεί μέλη κινημάτων με εξτρεμιστές, όπως το κίνημα Reichsbürger, ένα δίκτυο ομάδων που αρνούνται να αποδεχθούν τη νομιμότητα του σύγχρονου γερμανικού κράτους, επειδή ενέχουν κίνδυνο υπονόμευσης του κράτους.

Το ολοένα και πιο επιθετικό κίνημα, που τροφοδοτείται εν μέρει από ακραίες θεωρίες συνωμοσίας, έχει προχωρήσει πέρα ​​από την κριτική των μέτρων κλειδώματος και των κανόνων υγιεινής και προτίθεται να αναλάβει το ίδιο το κράτος, τους ηγέτες του, τις επιχειρήσεις του, τα μέσα ενημέρωσης και την παγκοσμιοποίηση. Κατά το παρελθόν έτος, οι διαδηλωτές επιτέθηκαν σε αστυνομικούς, αψήφησαν τις πολιτικές αρχές και σε ένα ευρέως προβεβλημένο γεγονός, κατέλαβαν τα σκαλιά του Κοινοβουλίου.

Πολλοί άνθρωποι στην Ινδία κατηγορούν μια μετάλλαξη του ιού, που ονομάζεται B.1.617, για τη σοβαρότητα του δεύτερου κύματος της χώρας. Όμως οι επιστήμονες δεν είναι τόσο σίγουροι, καθώς ερευνητές εκτός Ινδίας λένε ότι η πιο γνωστή παραλλαγή B.1.1.7, η οποία εντοπίστηκε στη Βρετανία στα τέλη του περασμένου έτους και είναι τώρα η πιο κοινή πηγή νέας λοίμωξης στις ΗΠΑ, μπορεί να είναι ένας πιο σημαντικός παράγοντας. Το ξέσπασμα της Ινδίας επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο την Τετάρτη, καθώς οι αρχές ανέφεραν 3.300 θανάτους σε μία μέρα και 357.700 κρούσματα που είναι ένα ακόμη ρεκόρ. Αυτό φέρνει το επίσημο σύνολο σε 201.200 θανάτους, αν και οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ υψηλότερος.

Τρεις άνδρες κατηγορήθηκαν για έγκλημα και απαγωγή για το θάνατο του Ahmaud Arbery, ενός μαύρου που πυροβολήθηκε ενώ έκανε τζόκινγκ. Οι τρεις άνδρες κατηγορήθηκαν ότι κυνήγησαν τον Arbery, 25 ετών,  με τα φορτηγά τους σε μια προσπάθεια να τον σταματήσουν και να τον κρατήσουν σε μια γειτονιά της Νότιας Γεωργίας, τον περασμένο Φεβρουάριο. Η συνάντηση πυροδότησε διαδηλώσεις πέρυσι, που ζητούσαν φυλετική δικαιοσύνη.

Ομοσπονδιακοί ανακριτές έψαξαν το διαμέρισμα και το γραφείο του Rudy Giuliani, του προσωπικού δικηγόρου του Ντόναλντ Τραμπ, εντείνοντας την ποινική έρευνα για τις συναλλαγές του με την Ουκρανία. Οι ερευνητές κατάσχεσαν τις ηλεκτρονικές συσκευές του Giuliani, ανέφεραν άτομα που γνωρίζουν την έρευνα.

Η εκτέλεση εντάλματος έρευνας είναι μια σπανιότατη κίνηση εισαγγελέων εναντίον ενός δικηγόρου, πόσο μάλλον στον δικηγόρο ενός πρώην προέδρου. Οι ομοσπονδιακές αρχές έχουν επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στο εάν ο Giuliani άσκησε παράνομη πίεση στην κυβέρνηση Τραμπ το 2019 εξ ονόματος Ουκρανών αξιωματούχων και  ολιγαρχών, οι οποίοι ταυτόχρονα βοηθούσαν τον Giuliani να ψάξει για στοιχεία διαφθοράς στους πολιτικούς αντιπάλους του Trump, συμπεριλαμβανομένου και του Joe Biden.


The Washington Post

Ο Michael Collins, ο οποίος κυβερνούσε το διαστημικό σκάφος Apollo 11, ενώ ο Neil Armstrong και ο Buzz Aldrin περπατούσαν στο φεγγάρι, πέθανε στα 90. Κατά τη διάρκεια της επικής στιγμής της εξερεύνησης, ο Collins ήταν ο πιο μοναχικός άνθρωπος στην ιστορία. Όταν η σεληνιακό σκάφος Eagle προσσεληνώθηκε στο φεγγάρι στις 20 Ιουλίου 1969, ο Collins έχασε την επαφή με τους συνεργάτες του και με τη NASA, καθώς η γραμμή επικοινωνίας του διακόπηκε αφού πέρασε στην πίσω πλευρά του φεγγαριού. Μετά από 48 λεπτά σιωπής, ο Άρμστρονγκ εξέπεμψε: «Χιούστον, Βάση Tranquillity εδώ. Ο Αετός προσγειώθηκε». «Είχα αυτόν τον όμορφο μικρό τομέα», είπε ο Collins στους Times το 2019. «Ήμουν ο αυτοκράτορας, ο καπετάνιος και ήταν αρκετά ευρύχωρα. Έπινα ακόμη και ζεστό καφέ”.

Η Εξεταστική Επιτροπή της Βρετανίας διεξάγει μια έρευνα δεοντολογίας για τις δαπάνες του Μπόρις Τζόνσον για το κατά πόσο ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε κονδύλια από δωρητή του Συντηρητικού Κόμματος για να συμπληρώσει τον ετήσιο προϋπολογισμό του ύψους 30.000 λιρών για την αναβάθμιση των επίσημων χώρων του, που βρίσκονται πάνω από τα γραφεία της Downing Street.Οι ερωτήσεις σχετικά με την ανακαίνιση του διαμερίσματός του είναι μόνο ένα από τα πολλά ζητήματα που απασχολούν τον πρωθυπουργό.

Ο Τζόνσον κατηγορείται επίσης ότι έκανε κυνικές δηλώσεις σχετικά με την επιβολή ενός ακόμη lockdown και επιπλέον ότι δίνει στους πλούσιους επιχειρηματίες ασυνήθιστη πρόσβαση σε κυβερνητικές συμβάσεις. Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι οι επιθέσεις από την αντιπολίτευση είναι μια προσπάθεια να αποσπάσουν την προσοχή από την επιτυχή κυκλοφορία των εμβολίων από την κυβέρνηση, την οποία προέβλεψε ότι οι ψηφοφόροι θα ανταμείψουν στις περιφερειακές εκλογές στις 6 Μαΐου.  

Η παγκόσμια προσοχή έχει επικεντρωθεί στην αύξηση του ιού στην Ινδία αλλά και οι Φιλιππίνες έχουν επίσης μια μεγάλη εστία. Οι Φιλιππινέζοι που χρειάζονται θεραπεία αναγκάζονται να οδηγήσουν για να νοσηλευτούν σε νοσοκομεία ώρες μακριά, ενώ αρκετοί ασθενείς πεθαίνουν στο δρόμο ή έξω από τις πόρτες των επειγόντων περιστατικών. Οι νεκροί είναι επίσης όλο και νεότεροι ηλικιακά, ένα σημάδι που, όπως λένε οι γιατροί, δείχνει ότι ο ιός εξελίσσεται.

Η γαλλική κυβέρνηση έφερε ένα νέο αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο την Τετάρτη, σύμφωνα με την οποία οι διαφωνούντες λένε ότι περιορίζει τα όρια της αποδεκτής επιτήρησης σε μια φιλελεύθερη δημοκρατία. Οι σύμμαχοι του Γάλλου Προέδρου Εμμανουήλ Μακρόν υπερασπίζονται την πρόταση  ως απαραίτητη, υπό το φως μιας αυξανόμενης απειλής τρομοκρατικών επιθέσεων, ενώ οι επικριτές του, το χαρακτήρισαν πολιτικό τέχνασμα.

Η Ανατολική Ευρώπη αναζητά Ρώσους πράκτορες, καθώς Βούλγαροι εισαγγελείς δήλωσαν την Τετάρτη ότι εξετάζουν εάν τέσσερις εκρήξεις σε αποθήκες όπλων κατά την τελευταία δεκαετία αποτελούν μέρος μιας ρωσικής προσπάθειας να σταματήσει τη ροή όπλων από την Ανατολική Ευρώπη σε πεδία μάχης στην Ουκρανία και τη Γεωργία.

Η ανακοίνωση της Βουλγαρίας ακολούθησε τους ισχυρισμούς των τσεχικών αρχών την περασμένη εβδομάδα ότι υποπτεύονται πως δύο ρωσικοί πράκτορες πληροφοριών συνδέθηκαν με εκρήξεις σε αποθήκη όπλων στην Τσεχική Δημοκρατία το 2014. Τόσο οι τσεχικές όσο και οι βουλγαρικές αρχές συνέδεσαν τις αποστολές όπλων στις αποθήκες με τον Βούλγαρο έμπορο όπλων, Emilian Gebrev, ο οποίος επιβίωσε από  δηλητηρίαση το 2015, για την οποία η Βουλγαρία είχε αρχικά κατηγορήσει τρεις Ρώσους πράκτορες, τη στιγμή που η Ρωσία βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση με την Ουκρανία, όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις πολεμούν τους αυτονομιστές υπέρ της Μόσχας από το 2014.

Ο επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Ρωσικής Κρατικής Δούμας, Leonid Slutsky, αρνήθηκε τον ρόλο της Ρωσίας στις εκρήξεις. Η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία και η Ρουμανία έχουν απελάσει όλους τους διπλωμάτες τις τελευταίες ημέρες, ως έκφραση αλληλεγγύης προς την Πράγα, με τη Ρωσία να αναγγέλλει περισσότερες απελάσεις ως αντίποινα.

Πηγές: https://www.nytimes.com/ , https://www.washingtonpost.com/

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...