Αμερικανικός Τύπος: Η Γερουσία ενέκρινε το πακέτο για το Πρόγραμμα Πανδημικής Βοήθειας 1,9 τρις. δολαρίων του Μπάιντεν

ΗΠΑ
Πηγή: EUROKINISSI

New York Times

Η Γερουσία ενέκρινε το πακέτο για το Πρόγραμμα Πανδημικής Βοήθειας 1,9 τρις. δολαρίων του Μπάιντεν μετά από έναν εξαντλητικό μαραθώνιο ψηφοφοριών τροποποίησεων και διαπραγματεύσεων της τελευταίας στιγμής. Οι Δημοκρατικοί αναγκάστηκαν να μειώσουν τα εβδομαδιαία επιδόματα ανεργίας στα 300 $, ενώ το μέτρο, το οποίο θα στείλει 1.400 $ άμεσες πληρωμές στους φορολογούμενους και θα επεκτείνει την ενίσχυση των άνεργων, πρέπει τώρα να περάσει από το Σώμα για δεύτερη φορά.

Οι Ρεπουμπλικανικοί κυβερνήτες διατάσσουν όλο και περισσότερο τα σχολεία να ανοίξουν ξανά, στηριζόμενοι στην μείωση των κρουσμάτων  και στις συμβουλές του C.D.C. και του Πρόεδρου Μπάιντεν. Την Παρασκευή, το σχολικό συμβούλιο της Μασαχουσέτης έδωσε στον Επίτροπο Εκπαίδευσης της πολιτείας τη δύναμη να αναγκάσει τις σχολικές περιοχές να επαναφέρουν τους μαθητές, ένα βήμα που επιτρέπει στον Επίτροπο να παρακάμψει τις τοπικές σχολικές επιτροπές. Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο Κυβερνήτης Doug Ducey της Αριζόνα και ο κυβερνήτης Kim Reynolds της Αϊόβα, διέταξαν όλα τα δημοτικά σχολεία, καθώς και πολλά γυμνάσια και λύκεια, να επιστρέψουν στην τάξη έως τις 15 Μαρτίου, σχεδόν ένα χρόνο μετά την πρώτη διακοπή λειτουργίας πολλών από αυτών.

Μια ομάδα γονέων προέτρεψαν τα παιδιά να κάψουν μάσκες, σε μια διαδήλωση στα σκαλιά της Πολιτείας του Αϊντάχο, «Καταστρέψτε τες! Ρίξτε τες στη φωτιά! Δεν τις θέλουμε πλέον στον κόσμο μας! ” ακούγονται μικρά παιδιά να φωνάζουν καθώς αρπάζουν χούφτες χειρουργικές και υφασμάτινες μάσκες και τις πετούν σε ένα βαρέλι με φωτιά, ενώ οι ενήλικες στο παρασκήνιο, πανηγυρίζουν και τα βίντεο, που τραβήχτηκαν, δείχνουν περίπου 100 άτομα στα σκαλιά του κτιρίου της πρωτεύουσας. Ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης, Brad Little, αντιστάθηκε στην εντολή χρήσης μάσκας στο Αϊντάχο, αν και συνολικά 1.880 άτομα έχουν πεθάνει στην πολιτεία από τον κορονοϊό.

Καθώς τα κράτη χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα, ο Fauci προειδοποιεί ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να οδηγηθούν σε ένα ακόμη κύμα και ότι η χώρα έπρεπε επειγόντως να περιορίσει τη διάδοση περισσότερων μεταδοτικών μεταλλάξεων. Η Αριζόνα, η Καλιφόρνια και η Νότια Καρολίνα είχαν μια αύξηση κρουσμάτων την Παρασκευή με την άρση των περιοριστικών μέτρων, σε διαφορετικούς βαθμούς.

Ο Πάπας Φραγκίσκος συναντά τον Μεγάλο Αγιατολάχ Αλί αλ-Σιστάνι του Ιράκ και οι δύο προτρέπουν για ειρήνη, στέλνοντας ένα είδος μηνύματος για το θρησκευτικό σεβασμό, με τον Πάπα να επιδιώκει να προστατεύσει το διωκόμενο ποίμνιό του στο Ιράκ δημιουργώντας στενότερους δεσμούς μεταξύ της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και του μουσουλμανικού κόσμου και να βελτιώσει την κατάσταση ασφάλειας για τους χριστιανούς και άλλες θρησκευτικές μειονότητες της χώρας. Ούτε ο Πάπας ούτε και ο ισχυρότερος σιίτης κληρικός, φορούσαν μάσκα όταν συναντήθηκαν στην ιερή πόλη της Νατζάφ το Σάββατο, κατά τη δεύτερη ημέρα του ιστορικού ταξιδιού του Πάπα στη χώρα. Ο Πάπας, όπως και ο συνοδός του, έχουν εμβολιαστεί όχι όμως και ο Αγιατολάχ, το γραφείο του οποίου είπε ότι ο εμβολιασμός επιτρέπεται θρησκευτικά, αλλά δεν ήθελε να παραμερίσει άλλους και περιμένει τη σειρά του.

Η Κολομβία αποκαλύπτει φρικαλεότητες, μετά από δεκαετίες εμφυλίου πολέμου, δημιουργώντας ένα ιστορικό μεταπολεμικό δικαστήριο που σχεδιάστηκε για να αποκαλύψει τα γεγονότα μιας σύγκρουσης που καθόρισε το έθνος για γενιές. Χιλιάδες έχουν καταθέσει, διεξάγονται ευρείες έρευνες, ενώ τα πρώτα κατηγορητήρια εκδόθηκαν τον Ιανουάριο και οι πρώτες δίκες αναμένονται τον Απρίλιο. Οι δράστες θα τιμωρηθούν αναλόγως, με εκείνους που παραδέχονται την ευθύνη να λαμβάνουν λιγότερο «σκληρές» ποινές, όπως κατ’ οίκον περιορισμό ή να παραμένουν ελεύθεροι ενώ θα κάνουν σκληρή σωματική εργασία και με εκείνους που αρνούνται να το κάνουν θα αντιμετωπίσουν δίκη και πιθανότητα δεκαετείς ποινές φυλάκισης. Ο στόχος του δικαστηρίου, το οποίο ξεκίνησε το έργο του το 2018, είναι να δώσει στη χώρα μια απόφαση σχετικά με τη σύγκρουση, που θα επιτρέψει στους Κολομβιανούς να προχωρήσουν μαζί.

Washington Post

Η Ελλάδα πιστεύει ότι τα «διαβατήρια εμβολίων» θα μπορούσαν να σώσουν τις καλοκαιρινές διακοπές. Άλλοι στην Ευρώπη βλέπουν ανισότητες. Πριν από την καλοκαιρινή περίοδο των διακοπών της Ευρώπης, ορισμένοι κορυφαίοι προορισμοί όπως η Ελλάδα και η Ισπανία πιέζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να εισαγάγει ψηφιακά «διαβατήρια εμβολίων» για να διευκολύνει την είσοδο για τους επισκέπτες. Όμως, αυτό που ορισμένες χώρες βλέπουν ως δρόμο προς το άνοιγμα έχει εκληφθεί από άλλες, με επικεφαλής τη Γαλλία και τη Γερμανία, ως ένα μονοπάτι προς ένα σύστημα δύο επιπέδων που θα μπορούσε να αφήσει τους μη εμβολιασμένους έξω από μέρη όπως γυμναστήρια, εστιατόρια και κινηματογράφους. Το Ισραήλ συμφώνησε επίσης να δοκιμάσει μια φούσκα ταξιδιού με την Ελλάδα και την Κύπρο για εμβολιασμένους ταξιδιώτες, με την  Κύπρο να δηλώνει επίσης ότι τον Μάιο θα καλωσορίσει τους εμβολιασμένους επισκέπτες από τη Βρετανία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να υποβάλει πρόταση σχετικά με τον τρόπο γεφύρωσης των διαφορών της ΕΕ αργότερα αυτό το μήνα, η οποία θα μπορούσε να καταρτίσει ένα κοινό σχέδιο για τον ψηφιακό εμβολιασμό, με πιστοποιητικά που θα λειτουργούσαν σε ολόκληρη την Ε.Ε. και ενδεχομένως πέραν αυτής. Οι συμβιβαστικές προτάσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν εξαιρέσεις για άτομα που έχουν αναρρώσει από covid-19 ή εκείνα που θα έχουν ένα πρόσφατο αρνητικό αποτέλεσμα δοκιμής. «Ορισμένες χώρες είναι πολύ απασχολημένες τώρα», δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού της Ελλάδας, Χάρης Θεοχάρης, τον περασμένο μήνα, σε μια προφανή αναφορά για τη γερμανική και τη γαλλική διστακτικότητα. Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει περίπου το 20% του ΑΕΠ της Ελλάδας, το οποίο μειώθηκε κατά 10% πέρυσι. Εάν δεν βρεθεί λύση σε όλη την Ε.Ε., η Ελλάδα και άλλες χώρες ενδέχεται να επιλέξουν διμερείς συμφωνίες.

Η συμπεριφορά του Andrew Cuomo, που ο ίδιος χαρακτήρισε ως “επιθετικό” στιλ, δημιούργησε «εχθρικό και τοξικό» περιβάλλον στο χώρο εργασίας κατά τη διάρκεια των τριών δεκαετιών του στο δημόσιο αξίωμα, σύμφωνα με περισσότερα από 20 άτομα που έχουν συνεργαστεί μαζί του από τη δεκαετία του 1990 έως σήμερα.  Μία πρώην βοηθός Τύπου του Cuomo, η Karen Hinton,  λέει ότι την κάλεσε στο δωμάτιο ξενοδοχείου και την αγκάλιασε μετά από μια εκδήλωση εργασίας το 2000, όταν ο Cuomo ήταν  Υπουργός Στέγασης και Αστικής Ανάπτυξης των ΗΠΑ.  Δύο άνδρες βοηθοί του, λένε ότι τους κακοποιούσε συστηματικά με λεκτική βία, κάνοντας ανάρμοστα σχόλια. Ακόμη τρείς γυναίκες, οι οποίες εργάστηκαν στο γραφείο του ως νέοι υπάλληλοι τα τελευταία χρόνια, λένε ότι ο Cuomo τους ρώτησε για την προσωπική τους ζωή, ενώ αρκετές άλλες τον έχουν κατηγορήσει δημοσίως για ακατάλληλα προσωπικά σχόλια ή ανεπιθύμητη σωματική επαφή.

Πηγές: https://www.nytimes.com/, https://www.washingtonpost.com/

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...