Αμερικανικός Τύπος: Η γρήγορη αύξηση του πληθωρισμού επιμένει, προκαλώντας πολιτικά προβλήματα στην κυβέρνηση Μπάιντεν

Μπάιντεν Αθήνα
Φώτο αρχείου / Συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον πρώην Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, την Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017, στο Μέγαρο Μαξίμου / Πηγή: Eurokinissi

Η γρήγορη αύξηση του πληθωρισμού επιμένει, προκαλώντας πολιτικά προβλήματα στην κυβέρνηση Μπάιντεν και οικονομικό δίλημμα για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον περασμένο μήνα, με τα έξοδα για τρόφιμα, ενοίκια και έπιπλα να αυξάνονται. Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 5,4 % τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Οι αξιωματούχοι ήλπιζαν ότι οι γρήγορες αυξήσεις των τιμών θα μειωθούν, παρά την περιορισμένη προσφορά κατοικίας και την έλλειψη αγαθών που συνδέονται με προβλήματα της αλυσίδας εφοδιασμού. Τα δεδομένα αυξάνουν τις προκλήσεις, τόσο για τη Ομοσπονδιακή Τράπεζα, όσο και για τον Λευκό Οίκο, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τώρα πολύ μεγαλύτερη περίοδο ταχείας αύξησης του πληθωρισμού από ό,τι περίμεναν. Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε νέα βήματα για να λύσει τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού και να τακτοποιήσει τις αναταραχές που απειλούν την περίοδο των εορτών. Για να ανακουφίσει μερικές από τις αυξανόμενες εκκρεμότητες των βασικών αγαθών στις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι το Λιμάνι του Λος Άντζελες θα ξεκινήσει να λειτουργεί όλο το 24ωρο και για μεγάλους λιανοπωλητές. Μια άλλη προσαρμογή στο υψηλότερο κόστος ζωής επίσης είναι ότι τα επιδόματα κοινωνικής ασφάλισης θα αυξηθούν κατά 5,9 % το 2022, το μεγαλύτερο ποσοστό εδώ και τέσσερις δεκαετίες.

Τα άτομα που έκαναν το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson Covid θα μπορούσαν να είναι καλύτερα με μια αναμνηστική λήψη από τη Moderna ή την Pfizer-BioNTech, όπως διαπιστώθηκε σε μια νέα μελέτη. Όσοι έλαβαν το εμβόλιο από την Johnson & Johnson και έπειτα από ένα αναμνηστικό εμβόλιο Moderna είδαν τα επίπεδα των αντισωμάτων τους να αυξάνονται 76 φορές μέσα σε 15 ημέρες, ενώ όσοι έλαβαν άλλη δόση του εμβολίου Johnson & Johnson είδαν μόνο μια τετραπλάσια αύξηση στην ίδια περίοδο, ενώ μια  ενισχυτική δόση της Pfizer αύξησε τα επίπεδα αντισωμάτων 35 φορές στους αποδέκτες της Johnson & Johnson. Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποίησαν για το μικρό μέγεθος της μελέτης. Μια ξεχωριστή ανάλυση από τον F.D.A. ωστόσο, αμφισβήτησε τη δύναμη των στοιχείων που υπέβαλε η Johnson & Johnson. Μια συμβουλευτική ομάδα θα αποφασίσει την Παρασκευή εάν θα συστήσει την έγκριση της ενισχυτικής λήψης των Johnson & Johnson, καθώς και της Moderna.

Το νομοσχέδιο για τις καθαρές δαπάνες ασφαλείας που προτάθηκε από τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο θα παρείχε τέσσερα μεγάλα οφέλη για τις οικογένειες. Αλλά στις διαπραγματεύσεις για το μέγεθος της δαπάνης, ίσως χρειαστεί να επιλέξουν. Ο γερουσιαστής Joe Manchin, ένας από τους δύο κεντρώους τους οποίους οι Δημοκρατικοί πρέπει να πείσουν να ψηφίσουν μαζί τους, πρότεινε να επιλέξουν μόνο μία: την άδεια μετ’ αποδοχών, φροντίδα παιδιών ή τα επιδόματα τέκνων. 18 ακαδημαϊκοί ερωτήθηκαν τι θα επέλεγαν και οι μισοί από αυτούς τους ειδικούς επέλεξαν το Δημόσιο νηπιαγωγείο για παιδιά ηλικίας 3 και 4 ετών. Επιπλέον, οι ηγέτες των Δημοκρατικών εξετάζουν το ενδεχόμενο να προσθέσουν μια μακροπρόθεσμη πρόταση στο νομοσχέδιο κοινωνικής πολιτικής που θα παραχωρούσε προσωρινό νομικό καθεστώς σε εκατομμύρια μετανάστες χωρίς χαρτιά.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε ένα σχέδιο ανάπτυξης αιολικών πάρκων μεγάλης κλίμακας σε ολόκληρη σχεδόν την ακτογραμμή των ΗΠΑ. Η υπουργός Εσωτερικών Deb Haaland είπε ότι η υπηρεσία της θα ξεκινήσει επίσημα τη διαδικασία προσδιορισμού των ομοσπονδιακών υδάτων προς μίσθωση σε αιολικούς κατασκευαστές έως το 2025, στην πρώτη μακροπρόθεσμη στρατηγική της κυβέρνησης για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υπεράκτιες τουρμπίνες.Σε άλλες ειδήσεις για το κλίμα, οι εταιρείες ιδιωτικών μετοχών έχουν επενδύσει τουλάχιστον 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια στον τομέα της ενέργειας από το 2010, σύμφωνα με νέα έρευνα. Οι εταιρείες μαζεύουν φτηνά περιουσιακά στοιχεία και διατηρούν σε λειτουργία μερικά από τα πιο ρυπογόνα πηγάδια, εγκαταστάσεις καύσης άνθρακα και άλλες αναποτελεσματικές εγκαταστάσεις.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Andrej Babis, ο φαινομενικά ανίκητος λαϊκιστής ηγέτης της Τσεχίας, ήταν ο ηττημένος των εκλογών του, από έναν συνασπισμό από προηγουμένως διαιρεμένα κεντροδεξιά κόμματα που ενώθηκαν εναντίον του, με ένα απλό, σαφές μήνυμα: Μπορούμε να νικήσουμε τον Babis. Η επιτυχία των κομμάτων θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην περιοχή και όχι μόνο. Την τελευταία δεκαετία, ισχυροί ηγέτες που περιφρονούν τα δημοκρατικά πρότυπα έχουν ανέβει στην εξουσία σε όλο τον κόσμο. Τώρα, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης κινητοποιούνται, προσπαθώντας να σφυρηλατήσουν ενιαία μέτωπα και να εκδιώξουν τους λαϊκιστές ηγέτες στις επερχόμενες εκλογές. Στην Ουγγαρία, για παράδειγμα, έξι κόμματα από όλο το πολιτικό φάσμα συνεργάζονται για να αντιταχθούν στο κόμμα του Viktor Orban, του δεξιού ηγέτη που έχει γίνει οπαδός της «μη φιλελεύθερης δημοκρατίας». Και στην Πολωνία, ο Donald Tusk, πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ελπίζει να συγκεντρώσει το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης και απογοητευμένους και να εξασφαλίσει υποστήριξη από πληθώρα άλλων αντιπολιτευτικών ομάδων.  «Ο λαϊκισμός νικιέται», δήλωσε ο Otto Eibl, επικεφαλής του τμήματος πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο Masaryk στην τσεχική πόλη Μπρνο. «Το πρώτο βήμα για να νικήσουμε έναν λαϊκιστή ηγέτη είναι να περιορίσουμε τους εγωισμούς και να συμβιβαστούμε προς το συμφέρον της αλλαγής».

Πέντε νεκροί από επίθεση στη Νορβηγία. Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι δύο τραυματίστηκαν από επίθεση χθες το βράδυ από άνδρα που χρησιμοποίησε τόξο και βέλη στη νορβηγική πόλη Kongsberg, έξω από το Όσλο, στην πιο θανατηφόρα επίθεση στη Νορβηγία εδώ και μια δεκαετία, όπως ανέφεραν οι αρχές. Ένας 37χρονος Δανός που ζούσε στο Kongsberg συνελήφθη, ενώ οι αρχές δήλωσαν ότι δεν αναζητούν συνεργούς. Οι δολοφονίες έχουν αφήσει σοκαρισμένη μια χώρα όπου οι δολοφονίες είναι εξαιρετικά σπάνιες, καθώς οι Νορβηγοί περιμένουν να μάθουν τι είχε συμβεί και γιατί. «Το περιστατικό μας άφησε όλους συγκλονισμένους», δήλωσε η Νορβηγίδα πρωθυπουργός Erna Solberg. «Τα νέα είναι τρομακτικά. Καταλαβαίνω ότι οι άνθρωποι φοβούνται». Οι δολοφονίες κινητοποίησαν τις δημόσιες υπηρεσίες σε εθνικό επίπεδο. Τα νοσοκομεία τέθηκαν σε επιφυλακή, όπως και το υπουργείο Δικαιοσύνης. Κλήθηκαν εξειδικευμένες αστυνομικές μονάδες και ελικόπτερα κύκλωσαν το σημείο της επίθεσης. Σε όλη τη χώρα, η νορβηγική αστυνομία, η οποία είναι συνήθως άοπλη, έλαβε ειδική άδεια να φέρει όπλα.  «Είναι φυσικό να εξετάσουμε εάν πρόκειται για τρομοκρατικό γεγονός», δήλωσε ο Oyvind Aas, βοηθός αρχηγού της αστυνομίας, προσθέτοντας ότι «είναι πολύ νωρίς για να πω με βεβαιότητα ποια είναι τα κίνητρα του άντρα».

Φωτιά άφησε 25 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες στη νότια Ταϊβάν. Σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους την Πέμπτη, οι οποίοι ανέμεναν ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, σκοτώθηκαν 25 άνθρωποι, από πυρκαγιά στη νότια Ταϊβάν που κατέκαψε ένα κτίριο κατά τη διάρκεια της νύχτας.Το 13ώροφο κτίριο πήρε φωτιά γύρω στις 3 τα ξημερώματα της Πέμπτης, δήλωσαν αξιωματικοί της πυροσβεστικής στην πόλη Kaohsiung. Η πυροσβεστική είπε ότι η φωτιά ήταν «εξαιρετικά σφοδρή» και κατέστρεψε πολλούς ορόφους.Τουλάχιστον 11 πτώματα στάλθηκαν κατευθείαν στο νεκροτομείο, δήλωσε ο επικεφαλής της πυροσβεστικής Li Ching-hsiu στους δημοσιογράφους, ενώ άλλα 14 άτομα που δεν έδειξαν σημάδια ζωής ήταν μεταξύ των 55 που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, όπου μπορεί μόνο να γίνει η επίσημη επιβεβαίωση θανάτου.Ο επικεφαλής είπε ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να ξεπεράσει τους 40, καθώς οι πυροσβέστες πραγματοποίησαν προσπάθειες έρευνας και διάσωσης.Βίντεο που προβλήθηκε στην τηλεόραση της Ταϊβάν έδειξε πορτοκαλί φλόγες και καπνούς να βγαίνουν από τους κάτω ορόφους του κτιρίου καθώς οι πυροσβέστες ρίχνουν νερό από το δρόμο. Μετά το ξημέρωμα, είδαν να ρίχνουν νερό στους μεσαίους ορόφους του κτιρίου που ακόμα σιγοκαίει, από υπερυψωμένες εξέδρες.Η αιτία της πυρκαγιάς ήταν ασαφής, ανέφερε η ανακοίνωση της πυροσβεστικής, ωστόσο αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στα μέσα ενημέρωσης της Ταϊβάν ότι άκουσαν έκρηξη γύρω στις 3 τα ξημερώματα.Το κτίριο είναι περίπου 40 ετών με καταστήματα στα χαμηλότερα επίπεδα και διαμερίσματα πάνω.

Τουλάχιστον 19 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από μια τροπική καταιγίδα στις Φιλιππίνες, δήλωσαν την Πέμπτη αξιωματούχοι για την αντιμετώπιση καταστροφών. Οι αρχές των Φιλιππίνων λένε ότι συνεχίζουν να ερευνούν για ακόμη 11 νεκρούς που μπορεί να πέθαναν από την τροπική καταιγίδα Kompasu, η οποία προκάλεσε κατολισθήσεις και πλημμύρες, καθώς έφτασε στο βόρειο άκρο των νησιών Ασίας-Ειρηνικού τη Δευτέρα, ενώ άλλοι 14 άνθρωποι έχουν αναφερθεί ως αγνοούμενοι στις Φιλιππίνες. Η τροπική καταιγίδα Kompasu άφησε επίσης ένα άτομο νεκρό στο Χονγκ Κονγκ καθώς έφτασε με την ισχύ του τυφώνα ενώ διασχίζει την ανοιχτή θάλασσα νότια της κινεζικής πόλης από την Τετάρτη. Η Kompasu μετατράπηκε σε τροπική καταιγίδα μετά την άφιξή της στην κινεζική νησιωτική επαρχία Hainan και εξασθένησε περαιτέρω καθώς κατευθύνθηκε προς τη θάλασσα και προς το βόρειο Βιετνάμ την Πέμπτη, με μέγιστους ισχυρούς ανέμους 40 μιλίων την ώρα.

Οι μεταβαλλόμενοι άνεμοι δυσκολεύουν τα πληρώματα που μάχονται την πυρκαγιά στα βουνά της Νότιας Καλιφόρνιας που απειλούσαν αγροκτήματα και αγροτικά σπίτια και κράτησαν κλειστό τον μεγάλο αυτοκινητόδρομο για μέρες. Απανθρακώθηκαν πάνω από 24 τετραγωνικά μίλια πυκνού θαμνώδους δάσους στα βουνά Santa Ynez δυτικά της Santa Barbara. Ενώ η περιοχή κατά μήκος της ακτογραμμής του Ειρηνικού είναι ελάχιστα κατοικημένη, η φωτιά ήταν απειλή για περισσότερα από 100 σπίτια, αγροκτήματα και άλλα κτίρια, δήλωσαν αξιωματούχοι της πυροσβεστικής. Τα πυροσβεστικά συνεργεία προστάτευαν τον Rancho del Cielo, το οποίο κάποτε ανήκε στους Ronald και Nancy Reagan και ήταν γνωστός ως Δυτικός Λευκός Οίκος κατά τη διάρκεια της προεδρίας του. Το ράντσο έκτασης 688 στρεμμάτων όπου ο Ρέιγκαν φιλοξένησε ηγέτες βρίσκεται στην κορυφή της οροσειράς, ενώ η περιοχή δεν είχε καεί από το 1955. Τα πληρώματα προστατεύουν επίσης μια εγκατάσταση επεξεργασίας αερίου της Exxon Mobil Corp σε ένα φαράγγι που περιβάλλεται από φλόγες. Η φωτιά ξέσπασε τη Δευτέρα κοντά στη δεξαμενή Alisal και ισχυροί άνεμοι από το βορρά παρέσυραν τις φλόγες στα βουνά, αναγκάζοντας το κλείσιμο του US 101 στη δυτική κομητεία Santa Barbara. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία δήλωσε ότι θα υπάρξει νέος γύρος από τους περιβόητους ανέμους Sundowner της επαρχίας Σάντα Μπάρμπαρα το βράδυ της Τετάρτης και άλλα μέρη της Καλιφόρνιας αναμένεται επίσης να αντιμετωπίσουν αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς. Η Pacific Gas & Electric δήλωσε ότι πιθανότατα θα πρέπει να διακόψει την ηλεκτρική ενέργεια σε συγκεκριμένες περιοχές 13 κομητειών της Βόρειας Καλιφόρνιας την Πέμπτη, προκειμένου να αποφευχθεί πυρκαγιά από ζημιές στα καλώδια. Οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια έχουν κάψει σχεδόν 3.900 τετραγωνικά μίλια φέτος και έχουν καταστρέψει περισσότερα από 3.600 σπίτια, επιχειρήσεις και άλλες δομές, σύμφωνα με το κρατικό υπουργείο Δασολογίας και Πυροπροστασίας. Μια ιστορική ξηρασία στην αμερικανική Δύση που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή καθιστά δυσκολότερη την καταπολέμηση των πυρκαγιών, ενώ οι επιστήμονες λένε ότι η κλιματική αλλαγή έκανε τη Δύση πολύ πιο ζεστή και ξηρή τα τελευταία 30 χρόνια και θα συνεχίσει να κάνει τον καιρό πιο ακραίο και τις πυρκαγιές πιο συχνές και καταστροφικές. (11-15)

Πηγές: https://nypost.com/, https://www.msnbc.com/, http://apnews.com/, https://www.nytimes.com/, https://www.washingtonpost.com/, https://www.cnn.com/us, https://www.wsj.com/

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...